Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jiný jistič v elektrobudce je nutné vypnout a zapnout po výpadku hlavního

Došlo k výpadku hlavního jističe v elektroboudě mimo dům. Po jeho nahození nešly 2 věci:
1. nešly spotřebiče které mají běžet jen v "levném proudu" (a v tu dobu byl noční)
2. nešly některé vysokovýkonové spotřebiče v kuchyni

Nakonec se to spravilo až vypnutím a zapnutím dalšího jističe (také v té skřínce), ale ten byl v zapnutém stavu. byl to černý jistič, starší. Ty jističe tam jsou takového druhu, druhý ale je zaplombovaný.

Proč bylo nutné jistič vypnout a zapnout?
Proč druhý je zaplombovaný?
K čemu tyto 2 jističe slouží?
Proč nešly vysokovýkonové spotřebiče, které mají jít vždy?
Proč nešly spotřebiče určené pro levný proud?(Asi zbytečná otázka tato poslední)

Předmět Autor Datum
Některé starší jističe vypadají zapnuté i po vyhození. Jsou tak konstruované a je to v pořádku, takž…
Kyncl 06.11.2020 10:59
Kyncl
Ten starší bol pravdepodobne typu IJV alebo IJM. Po vypnutí prúdom páčka zostáva akoby v zapnutom st…
ok 06.11.2020 14:22
ok
říkalo se tomu, že jistič se "musí natáhnout"...
jirka44 06.11.2020 15:02
jirka44
Starší bakeliťáky (IJV) mají po vypadnutí páčku nahoře, je tam jenom terčík (údajně červený, ale to…
ml1 06.11.2020 15:01
ml1
Odpovědi na otázky: - Původní starší byl ITV. U ITV ovládací páčka nevypne, pouze vyskočí obdélníkov… poslední
George63 06.11.2020 18:41
George63

Ten starší bol pravdepodobne typu IJV alebo IJM. Po vypnutí prúdom páčka zostáva akoby v zapnutom stave, ale je tam okienko ktoré sa otvorí a ukáže sa červené políčko ako indikácia vypnutého stavu. Pre zapnutie zatlačíš páčku do vypnutého stavu úplne na doraz a až potom zapneš.

Starší bakeliťáky (IJV) mají po vypadnutí páčku nahoře, je tam jenom terčík (údajně červený, ale to v bakelitovém provedení znamená, že je jen trochu méně černý než okolí), který většinou vyleze (někdy také ne). Že byl vypadnutý se pozvá při nahazování (páčka jde lehce dolu). Tak prostě byly ty jističe konstruované a také to má něco do sebe, protože se třeba pozná, že ten jistič byl zapnutý a vypadnul (to u současných nepoznáte, prostě jistič je dole, ale nevíte, jestli to je ten, co vypadnul, a neni nic lepšího než přijít k rozvaděči, kde je shozených 20 jističů a nevíte, který je ten váš). Je to asi stejná loterie jako u tavných pojistek; obvykle odletí barevný terčík, ale občas vypadne pojistka tak, že neodletí nic (vypadá v pořádku) a že vypadla se pozná jen zkoušečkou. Ale kdo ještě má dneska doma pojistky, to se snad už ani nepoužívá, teda pokud můžu soudit z toho, jakou práci mi dalo naposledy sehnat ty pojistkové vložky (teď už nám to taky předelali na jističe, takže o starost méně).
Zaplombovaný bývá jistič stykače na přepínání nočního proudu a těch věcí okolo. Tento jistič běžně nevypadne, pokud by vypadnul, znamená to nějakou závadu (vyhořelý stykač (stykač normálně nevyhoří) nebo co já vim, nenapadá mě nic reálného kromě vody nebo myší), kterou stejně musí odstraňovat energetici.

Odpovědi na otázky:
- Původní starší byl ITV. U ITV ovládací páčka nevypne, pouze vyskočí obdélníkové "cuplíky" pod nimi. Nutno páčkou vypnout dolů a zapnout nahoru "natáhnout". Pokud došlo k výpadku tohoto jističe zkratem v domácnosti (třeba i prasknutím obyčejné žárovky) pak vypadne i jistič v rozvaděči domovním/bytovém, pro daný okruh, v němž je zařízení, které toto způsobilo, osazeno.
- Druhý je pro napájení relé HDO (Hromadné Dálkové Ovládání "nočního" proudu"). Musí být stále zapnutý, neboť po jeho vypnutí by byla na elektroměru stále sepnuta levnější sazba.
- První jistič je hlavní jistič přívodu do domu, který jistí a omezuje maximální soudobý proud, čímž limituje maximální současný odběr domácnosti - domu. Za jeho výši proudové hodnoty (nejběžněji 25A) se, v platbě za odběr elektrické energie, platí paušální poplatek, který se právě odvíjí od požadovaného příkonu domácnosti / objektu. Vyšší bývá většinou požadován až v případech instalace elektrického vytápění.
Co se týče druhého, bylo odpovězeno výše.
- Když "odepne" hlavní jistič, pak nejdou žádné spotřebiče, ať už vysokovýkonné, běžné, nebo i na "noční" proud. Pokud není zapnut ten hlavní jistič třífázový, nejde NIC!!! Jeho vypnutí může způsobit:
1. přetížení odběru - množství zapojených zařízení překročilo soudobý proud jističe (tedy třeba 25A) a možno i jenom v jedné fázi.
2. zkrat v některém obvodě / okruhu (což podle dalšího v dotazu nejspíše). Pak ještě odepne i jistič v domovním rozvaděči , tohoto okruhu, který toto způsobil. A tento okruh tedy bude fungovat až po "natažení" i tohoto jističe. Proto nemusela všechna zařízení, po zapnutí hlavního jističe, okamžitě fungovat. Tento výpadek jističů může způsobit i pouhé "prasknutí" běžné žárovky. Pokud je to žárovkou, pak se jističe zapnou oba bez problémů. Pokud by to bylo opravdu nějakým poruchovým zkratem, pak, po snaze o zapnutí, se jističe zapnout nepodaří. Vždy je potřeba nejdříve zapnout ten jistič hlavní, na přívodu a pak teprve (a opatrně) ten na konkrétním okruhu, jenž toto způsobil. Pokud dojde k opětnému vypnutí, nutno provést zjištění závady v okruhu a její odborné odstranění.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru