Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jiný jistič v elektrobudce je nutné vypnout a zapnout po výpadku hlavního

Starší bakeliťáky (IJV) mají po vypadnutí páčku nahoře, je tam jenom terčík (údajně červený, ale to v bakelitovém provedení znamená, že je jen trochu méně černý než okolí), který většinou vyleze (někdy také ne). Že byl vypadnutý se pozvá při nahazování (páčka jde lehce dolu). Tak prostě byly ty jističe konstruované a také to má něco do sebe, protože se třeba pozná, že ten jistič byl zapnutý a vypadnul (to u současných nepoznáte, prostě jistič je dole, ale nevíte, jestli to je ten, co vypadnul, a neni nic lepšího než přijít k rozvaděči, kde je shozených 20 jističů a nevíte, který je ten váš). Je to asi stejná loterie jako u tavných pojistek; obvykle odletí barevný terčík, ale občas vypadne pojistka tak, že neodletí nic (vypadá v pořádku) a že vypadla se pozná jen zkoušečkou. Ale kdo ještě má dneska doma pojistky, to se snad už ani nepoužívá, teda pokud můžu soudit z toho, jakou práci mi dalo naposledy sehnat ty pojistkové vložky (teď už nám to taky předelali na jističe, takže o starost méně).
Zaplombovaný bývá jistič stykače na přepínání nočního proudu a těch věcí okolo. Tento jistič běžně nevypadne, pokud by vypadnul, znamená to nějakou závadu (vyhořelý stykač (stykač normálně nevyhoří) nebo co já vim, nenapadá mě nic reálného kromě vody nebo myší), kterou stejně musí odstraňovat energetici.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny