Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jiný jistič v elektrobudce je nutné vypnout a zapnout po výpadku hlavního

Odpovědi na otázky:
- Původní starší byl ITV. U ITV ovládací páčka nevypne, pouze vyskočí obdélníkové "cuplíky" pod nimi. Nutno páčkou vypnout dolů a zapnout nahoru "natáhnout". Pokud došlo k výpadku tohoto jističe zkratem v domácnosti (třeba i prasknutím obyčejné žárovky) pak vypadne i jistič v rozvaděči domovním/bytovém, pro daný okruh, v němž je zařízení, které toto způsobilo, osazeno.
- Druhý je pro napájení relé HDO (Hromadné Dálkové Ovládání "nočního" proudu"). Musí být stále zapnutý, neboť po jeho vypnutí by byla na elektroměru stále sepnuta levnější sazba.
- První jistič je hlavní jistič přívodu do domu, který jistí a omezuje maximální soudobý proud, čímž limituje maximální současný odběr domácnosti - domu. Za jeho výši proudové hodnoty (nejběžněji 25A) se, v platbě za odběr elektrické energie, platí paušální poplatek, který se právě odvíjí od požadovaného příkonu domácnosti / objektu. Vyšší bývá většinou požadován až v případech instalace elektrického vytápění.
Co se týče druhého, bylo odpovězeno výše.
- Když "odepne" hlavní jistič, pak nejdou žádné spotřebiče, ať už vysokovýkonné, běžné, nebo i na "noční" proud. Pokud není zapnut ten hlavní jistič třífázový, nejde NIC!!! Jeho vypnutí může způsobit:
1. přetížení odběru - množství zapojených zařízení překročilo soudobý proud jističe (tedy třeba 25A) a možno i jenom v jedné fázi.
2. zkrat v některém obvodě / okruhu (což podle dalšího v dotazu nejspíše). Pak ještě odepne i jistič v domovním rozvaděči , tohoto okruhu, který toto způsobil. A tento okruh tedy bude fungovat až po "natažení" i tohoto jističe. Proto nemusela všechna zařízení, po zapnutí hlavního jističe, okamžitě fungovat. Tento výpadek jističů může způsobit i pouhé "prasknutí" běžné žárovky. Pokud je to žárovkou, pak se jističe zapnou oba bez problémů. Pokud by to bylo opravdu nějakým poruchovým zkratem, pak, po snaze o zapnutí, se jističe zapnout nepodaří. Vždy je potřeba nejdříve zapnout ten jistič hlavní, na přívodu a pak teprve (a opatrně) ten na konkrétním okruhu, jenž toto způsobil. Pokud dojde k opětnému vypnutí, nutno provést zjištění závady v okruhu a její odborné odstranění.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny