Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automobilová man. převodovka - "počítání zubů"

Zpátečka není nic komplikovanějšího, než jedno mezikolo, které obrátí směr. Ostatní kola převodovky mají šikmé zuby, nabíhající postupně, tím jsou tiché. U zpátečky se to neřeší, použití je chvilkové, tak jsou zuby rovné a tím hlučnější.
Řadí se přímo, bez synchronů, pouhým zasunutím do sebe. Při pokusu o zařazení bez spojky, kdy se kola točí a mezikolo stojí, tak se to o sebe opře a otáčky nedovolí zasunutí. Děje se něco podobného, jako "skákání po zubech" u příklepové vrtačky.
U té vrtačky to také neodejde po jednom vrtání. Vzhledem k tomu, že to je v olejové lázni, je to velmi dobře mazané, takže pří "zavrčení" ani nedojde k velkému otěru.
Horší by mohlo být, při stojícím autě bez spojky to tam razantě narvat. V tom případě by mohlo dojít k částečnému zaskočení zubů a prudkému záběru jen kraje ozubení. Tím by ale mohlo dojít k vyštípnutí části, nebo vylomení zubu. Kdyby k tomu v krajním případě došlo, projevilo by se to rámusem při couvání. Pokud se tak neděje, pravděpodobně se nic nestalo.
Ostatní kvalty se takto zpravidla zařadit nepodaří, nedovolí to synchronizační spojky.
-- Pro zajímavost. Kdysi u Škodovky 120, se mi podělala spojka a zcela přestala fungovat. Domů jsem to měl asi 180km.
Dojel jsem způsobem, rozjezd z klidu se zastaveným motorem, jednička a start. Potom už jsem jel jen s řazením bez spojky a s meziplynem. Malé rozdíly nepřesného meziplynu vyrovnávaly synchrony. Převodovka přežila bez úhony. 8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny