Předmět Autor Datum
No co říct: jako sběratelský kousek ok, ale co by hrajítko hruza. Jinak trouba zesiluje zvuk z jehly… nový
jezekhifi 16.09.2020 12:58
jezekhifi
Jako drátový telefon, tak do 3kHz. nový
Kyncl 16.09.2020 14:42
Kyncl
:-D super, díky za odpovědi, alespoň už vím, že to nepotřebuju ;-) nový
Vysavačník 16.09.2020 15:26
Vysavačník
Abys takové zařízení mohl provozovat (když tedy pominu zvukové schopnosti) pořeboval bys hlavně dost… nový
czcharlie 17.09.2020 14:46
czcharlie
Ty gramofonové pohlednice se daly kdysi koupit v prodejnách Supraphonu, taky jsem jich několik měl.… nový
Zerozero 18.09.2020 01:00
Zerozero
Máš pravdu. My měli pohlednici z tehdejšího SSSR z doby kdy snad ještě vinylové desky nebyly ani vym… poslední
czcharlie 18.09.2020 10:18
czcharlie
Na Youtube jsou nějaký videa, je to tam dobře slyšet. nový
Prasak 16.09.2020 18:23
Prasak
Hrály překvapivě nahlas, regulace hlasitosti se dělal strkáním hadru do trouby (teda pokud o ni někd… nový
ml1 17.09.2020 10:53
ml1
OT: už jsem to tu kdysi někomu nabízel, ale nevyzvedl si je. Mám doma krabičku jehel - tu a tam bodo… nový
nocturne.op.15 17.09.2020 20:12
nocturne.op.15

Abys takové zařízení mohl provozovat (když tedy pominu zvukové schopnosti) pořeboval bys hlavně dostatek jehel - nejsem si jistý, že by byly dnes ještě k sehnání, ale kdo ví. Jehla měla životnost tak 3 až 5 přehraných stran, pak už se opravdu nedal záznam poslouchat a desky se s každým přehráním slyšitelně zhoršovaly. No a také staré šelakové desky, vinylové by bez ohledu na to, že málokterý gramofon by šel na nízké otáčky zpomalit, nepřežily asi ani jedno přehrání pokud by vůbec přehrát šly, mají totiž výrazně mělčí drážku se zcela odlišnou geometrií. A snad mi odpustíte trochu OT. Takový již tenkrát historický kousek jsme mívali na chatě na začátku 60. let. Neměl tu klasickou papírovou troubu, ale zvukovod byl vytvořen ve víku gramofonu. Dodnes mi v uších zní "Leninské hory" s Pepíčkem Zímou a " Good bye Lollipops" s Jarmilou Veselou, jediné dvě cesky, které jsme měli :-):-). A kupodivu nebyl problém ty skladby na webu dnes najít :-):-). A jednu trochu raritu - měli jsme tam také gramofonovou pohlednici (nebo jak to nazvat) - klasická pohlednice a na ní byla drážka se skladbou. Ta ovšem vzala za své po prvním pokusu o přehrání. Takové pohlednice byly tehdy k dostání v prodejnách "Sovětská kniha".

Ty gramofonové pohlednice se daly kdysi koupit v prodejnách Supraphonu, taky jsem jich několik měl.
Ale ty nebyly určeny na staré gramo se 78 otáčkami a šelakové desky, ale měly už normální mikro záznam pro 45 otáček.
Vycházely na tom někdy singlové nahrávky a přehrát to šlo docela hodněkrát. Myslím tak sedmdesátá léta, ale je možné, že to existovalo i dříve ve formě pro gramo na 78ot. Ale to nepamatuju.
Jinak funkční gramofon s mechanickou zvukovkou a troubou, by dnes mohl mít i sběratelskou hodnotu. Než bych to vyhodil, nejdřív bych zjistil jakou. :-)

Máš pravdu. My měli pohlednici z tehdejšího SSSR z doby kdy snad ještě vinylové desky nebyly ani vymyšleny :-):-):-). To co jsme na chatě měli byla už v tom roce 1960 exotická rarita, kterou jsme od kohosi dostali i s těmi deskami :-):-). Ale vesele jsme to poslouchali :-D:-D možná spíš z údivu co všechno dokázali lidi vymyslet.

Hrály překvapivě nahlas, regulace hlasitosti se dělal strkáním hadru do trouby (teda pokud o ni někdo stál). Jako elektrotechnik musím obdivovat co všechno je možné bez elektriky.
Dost bylo slyšet šustění toho, jak se jehla a deska navzájem obrušovaly. Ten zvuk byl takový trochu kovový, ostatně je to kovová trouba (už jsem to zase léta neslyšel, míval ho děda a to už je hodně let). Ve své době to ovšem musel být převrat, dnska máme na prznění hudby empétrojky.

OT: už jsem to tu kdysi někomu nabízel, ale nevyzvedl si je. Mám doma krabičku jehel - tu a tam bodová koroze, ale jinak jsou OK, krabičká krásná bakelitová. Myslím že značka Supraphon - takže pokud by někomu udělaly radost, věnuju je. Vyzvednutí Praha 5

mail: jehlydogramofonu@czech.systems

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru