Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem El.sekačka - motor se nechce roztočit

Zdravím a prosím o radu.

Sekal jsem zahradu el.sekačkou značky Castle garden - Trend. Zrobil jsem asi půlku, vypnul to na chvíli a jak jsem to chtěl znovu pustit, tak se točila velmi vlažně. Když jsem najel na trávu, hned se přestala točit. Zkoušel jsem vypínač a jiné možné špatné kontakty, ale furt stejné. Později už se ani neroztočila. Na motoru je nějaký spínač, něco jako starter asi. Když sepnu spoušť, tak to na motoru jakoby cvakne(sepne) a když je funkční, roztočí se. Nyní pouze cvakne, ale neroztočí se. Oddělal jsem i kondík, ale furt stejné. Jen cvakne, ale neroztočí se.

Na obrázku je štítek.

Krom té spínačky je na motoru už jen svorkovnice, kde se zasune přívodní kabel-2 kontakty a kondík(2 kontakty)-celkem 4 kontakty.

Nějak vysokou trávu jsem nesekal.

Nejprve jsem myslel, jestli to není uhlíky. Ale ty jsem na motoru nenašel. Máte někdo nápad, co s tím může být?(vím, je to pokažené.... :) )

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vyměnil jsem kondík za nový. Závada je pořád stejná. Odvážil jsem se sepnout spínač, sekačka vykazo…
Divoc91 11.09.2020 12:11
Divoc91
No jestli to zkoušíš zapínat bez horního krytu, ve kterém je uložené to horní ložisko (jako na videu…
JoDiK 11.09.2020 19:23
JoDiK
bylo to jak píšeš. Když jsem nasadil horní kryt, rotor se zafixoval a pak mohl točit... děkuji nový
Divoc91 13.09.2020 19:07
Divoc91
Velmi divné. Motor se začal točit. Ale jak najedu na neposečenou trávu(vysoká tak do 10cm), tak se s…
Divoc91 12.09.2020 11:51
Divoc91
Takto sa chová motor, keď je jedno vinutie nefunkčné - je jedno či je to hlavné alebo pomocné. Preme…
ok 13.09.2020 17:38
ok
jestli máš možnost, půjč si klečťová měřák a změř jaké proudy tekou kondíkem a jaký hlavním vinutím.… nový
paul 13.09.2020 18:22
paul
jasně, přeměřím vinutí. V pátek budu mít ohmmetr. Ale spíše než přerušené vinutí bude vinutí spálené… nový
Divoc91 13.09.2020 19:05
Divoc91
Motor na jedno vinutie sa roztočí v tom smere, aký bol bol prvotný impulz v čase, keď mal nulové otá… nový
ok 13.09.2020 21:43
ok
Nevím, jaká je původní vlastnost. Ale motor(ty plechy) jsou docela teplé až horké i po krátkých zkou… nový
Divoc91 14.09.2020 06:51
Divoc91
Nevím, jaká je konstrukce té sekačky. Ale pokud se náhodně roztáčí na jednu nebo druhou stranu a pok… nový
Zerozero 14.09.2020 11:49
Zerozero
Motor ma tri vyvody,dva jsou faze,nulak tj nejaky nesmysl ne?Chce to lepší vyjadreni. nový
Kenav 14.09.2020 13:25
Kenav
Motor má tři vývody, jeden je fáze, druhý N (lidově nulák) a třetí vývod je pro kondenzátor. Do jedn… nový
Zerozero 14.09.2020 15:12
Zerozero
hm, divné. Odřel jsem lak na koncích drátků, jeden obvod má 12ohmů, druhý 11.7ohmů(asi zanedbatelný… nový
Divoc91 23.09.2020 17:25
Divoc91
no ono není jedno jak se vývody z motoru na kondík připojí. Kolik vývodů kondík má? zkuste mezi sebo… nový
paul 23.09.2020 18:13
paul
kondík má 2 vývody a nejsou označeny "+ a -", ani jiným symbolem u vývodu. Stejně tak to nemá ani pů… nový
Divoc91 23.09.2020 18:29
Divoc91
tak ještě jedna věc. přeměřil jsem kondíky. Starý má 11.3uF a 0.24-0.25ohmů(ESR) a nový má 14uF a 0.… nový
Divoc91 23.09.2020 19:39
Divoc91
Ne, neslouží k uzemnění kondíku, slouží k přišroubování, aby nelítal. A C nemá značené vývody, neb j… nový
leo 24.09.2020 07:57
leo
@Leo: nepletu si rozběhový a odrušovací, já mámtřeba ve vertikutátoru rozběhový 4 vývodový na jeden… poslední
paul 25.09.2020 12:12
paul

Vyměnil jsem kondík za nový. Závada je pořád stejná.

Odvážil jsem se sepnout spínač, sekačka vykazovala stejný zvuk jak na tom videu. Klackem jsem zkoušel roztočit sekací list, ale ten šel velmi z tuha(při vypnutém stavu šel lehce). Spolu s hřídeli se otáčí i ta věc, jak je na obrázku na ní napsáno 90mm2. Co to je? To je ta brzda? Ta věc se otáčí i když je sekačka vypnutá. Ložisko na konci hřídele se otáčí v pohodě.

a ještě otázka trochu vedle, ale jak už tu debatujem...
Sekací list má být ostrý? Ten můj je takový kulaťoučký :) Tak když ho mám sundaný, jestli bych ho měl naostřit? Ptám se možná hlupě, ale fakt nevím, jaký je původní stav nožů na sekačkách.

děkuji

No jestli to zkoušíš zapínat bez horního krytu, ve kterém je uložené to horní ložisko (jako na videu), tak se to ani točit nemůže. Rotor (to je ta věc s nápisem 90mm2) ti drhne o stator. Nasaď ten kryt a pak to teprv zapínej.
Nože se běžně ostří, líp to pak seká... Někdo je i vyvažuje, míň to pak vibruje...

Velmi divné. Motor se začal točit. Ale jak najedu na neposečenou trávu(vysoká tak do 10cm), tak se sekačka začne hodně brzdit. Jakoby ji chyběla síla. Otáčky nemám jak změřit. Nicméně jsem si všiml, že se asi v polovině roztočení točí v protisměru. Přehodit fázi a nulak na svorce nepomohlo a přehodit vývody nového kondíku taky ne. Jak to má být správně nevím s jistotou, ale vycházím z toho, že když otočím list, tak drhne o tělo sekačky, když ho dám jak je, tak by se měl motor točit ve směru hod.ručiček(když se na něho dívám zhora a vidím hřídel s ložiskem).

Ty vynutí jsem neproměřil, neboť jsou k sobě zecvaknuté kontaktem a nemám je jak od sebe oddělit tak, abyc je pak mohl zase zapojit. V pátek se mi nepodařilo tyto kontakty sehnat. Rozklepnout se mi to nepodařilo. Je to nalisované(drát v kontaktu) fest.

jasně, přeměřím vinutí. V pátek budu mít ohmmetr. Ale spíše než přerušené vinutí bude vinutí spálené(nějaký mezizávitový zkrat). Nebo jen načaté. Sice vůbec nesmrdí, ale někdy se stane, že se roztočí ve správném směru. Přiložím na trávu, začne mít větší odběr(proud), tím se vinutí prorazí a v těch nizíkých otáčkách se začne ihned točit zpátky, neboť jede na jedno vinutí.

Motor na jedno vinutie sa roztočí v tom smere, aký bol bol prvotný impulz v čase, keď mal nulové otáčky. A práve k tomu prvotnému impulzu tam je pomocné vinutie. Medzizávitový skrat by sa prejavil prehrievaním až kým by vinutie nezhorelo, ale dovtedy by fungoval podobne ako rozbehový kondenzátor a motor by sa rozbiehal len v jednom smere. Existujú motory, ktoré majú namiesto vinutia s kondenzátorom len závit nakrátko - tam sa ale samozrejme nedá meniť smer otáčania.

Nevím, jaká je konstrukce té sekačky. Ale pokud se náhodně roztáčí na jednu nebo druhou stranu a pokud se roztočí nemá sílu, tak to znamená problém s rozběhovým vinutím, nebo kondenzátorem.
Pokud je kondenzátor nový, bude asi v pořádku. Tedy zkontrolovat jeho připojení. Motor mívá tři vývody, dva jsou fáze a nulák a jeden pro kondenzátor. Kondenzátor musí být mezi třetím vývodem a jedním ze dvou napájecích.
Je li měřák, měl by se naměřit jen velmi malý odpor mezi vývody, všechny mezi sebou.
Pokud není měřák, lze to i baterií a žárovičkou. Mezi všemi vodiči to musí svítit. Pokud je vinutí v pořádku (za předpokladu, že ve vinutí není zkrat), bude problém s kondíkem. Musí být dobré spojení vývodu motoru s kondenzátorem. Některé motory můžou být vinuté hliníkovým drátem. Může se stát, že nějaké spojení vývodů s jiným vodičem nebo svorkovnicí vypadá na pohled v pořádku, ale není.
může být uvnitř spoj oprskaný a špatně vést. Myslím, že to bude něco takového.

Motor má tři vývody, jeden je fáze, druhý N (lidově nulák) a třetí vývod je pro kondenzátor.
Do jednofázových (230V) motorů dvě fáze zpravidla nepřivádíme.
Napsal jsem" dva jsou fáze a nulák a jeden pro kondenzátor".
-- Tedy správněji: dva jsou fáze a nulák, třetí pro kondenzátor.
Tak už je to snad správně. :-)

tak ještě jedna věc.
přeměřil jsem kondíky. Starý má 11.3uF a 0.24-0.25ohmů(ESR) a nový má 14uF a 0.26ohm(ESR). Mám na to takový měřák součástek. Při jaké frekvenci měří kondíky nevím. Je to takový měřák za asi 10USD. Mám i multimetr, ale tím ESR nezměřím.

Starý kondík má, když ho postavím na výšku, zespodu takový šroub. Mám za to, že šroub slouží k přichycení kondíku ke konstrukci, aby v sekačce nelítal. Když jsem ho vytáhl ze sekačky, byl uvolněný. Matka v čudu. Protože je sekačka zespodu zanesena festovně starou suchou trávou, nechtělo se mi to čistit a přidělávat. Nicméně otázka teď večer, kdy to nemohu vyzkoušet. Slouží takový šroub jako uzemnění kondíku?

Ne, neslouží k uzemnění kondíku, slouží k přišroubování, aby nelítal. A C nemá značené vývody, neb je to c na střídavý proud a zapojení vývodů je fuk. Jinak ten odpověditel výše si plete rozběhový kondenzátor s odrušovacím filtrem (4-5 vývodů). Rozdíly naměřené v kapacitách jsou nepodstatné, kondenzátory mívají teleranci kapacity klidně i 20%.

@Leo: nepletu si rozběhový a odrušovací, já mámtřeba ve vertikutátoru rozběhový 4 vývodový na jeden vývod jde fáze a na dlaší dva vinutí motoru. A co jsem napsal mám vyzkoušeno, podařilo se mi vinutí přehodit a motor se točil opačně a velmi neochotně......a elektrikář by si snad odrušovák a rozběhát plésti neměl....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru