Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem El.sekačka - motor se nechce roztočit

Zdravím a prosím o radu.

Sekal jsem zahradu el.sekačkou značky Castle garden - Trend. Zrobil jsem asi půlku, vypnul to na chvíli a jak jsem to chtěl znovu pustit, tak se točila velmi vlažně. Když jsem najel na trávu, hned se přestala točit. Zkoušel jsem vypínač a jiné možné špatné kontakty, ale furt stejné. Později už se ani neroztočila. Na motoru je nějaký spínač, něco jako starter asi. Když sepnu spoušť, tak to na motoru jakoby cvakne(sepne) a když je funkční, roztočí se. Nyní pouze cvakne, ale neroztočí se. Oddělal jsem i kondík, ale furt stejné. Jen cvakne, ale neroztočí se.

Na obrázku je štítek.

Krom té spínačky je na motoru už jen svorkovnice, kde se zasune přívodní kabel-2 kontakty a kondík(2 kontakty)-celkem 4 kontakty.

Nějak vysokou trávu jsem nesekal.

Nejprve jsem myslel, jestli to není uhlíky. Ale ty jsem na motoru nenašel. Máte někdo nápad, co s tím může být?(vím, je to pokažené.... :) )

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
hm, divné. Odřel jsem lak na koncích drátků, jeden obvod má 12ohmů, druhý 11.7ohmů(asi zanedbatelný…
Divoc91 23.09.2020 17:25
Divoc91
no ono není jedno jak se vývody z motoru na kondík připojí. Kolik vývodů kondík má? zkuste mezi sebo…
paul 23.09.2020 18:13
paul
tak ještě jedna věc. přeměřil jsem kondíky. Starý má 11.3uF a 0.24-0.25ohmů(ESR) a nový má 14uF a 0.…
Divoc91 23.09.2020 19:39
Divoc91
Ne, neslouží k uzemnění kondíku, slouží k přišroubování, aby nelítal. A C nemá značené vývody, neb j… nový
leo 24.09.2020 07:57
leo
@Leo: nepletu si rozběhový a odrušovací, já mámtřeba ve vertikutátoru rozběhový 4 vývodový na jeden… poslední
paul 25.09.2020 12:12
paul

tak ještě jedna věc.
přeměřil jsem kondíky. Starý má 11.3uF a 0.24-0.25ohmů(ESR) a nový má 14uF a 0.26ohm(ESR). Mám na to takový měřák součástek. Při jaké frekvenci měří kondíky nevím. Je to takový měřák za asi 10USD. Mám i multimetr, ale tím ESR nezměřím.

Starý kondík má, když ho postavím na výšku, zespodu takový šroub. Mám za to, že šroub slouží k přichycení kondíku ke konstrukci, aby v sekačce nelítal. Když jsem ho vytáhl ze sekačky, byl uvolněný. Matka v čudu. Protože je sekačka zespodu zanesena festovně starou suchou trávou, nechtělo se mi to čistit a přidělávat. Nicméně otázka teď večer, kdy to nemohu vyzkoušet. Slouží takový šroub jako uzemnění kondíku?

Ne, neslouží k uzemnění kondíku, slouží k přišroubování, aby nelítal. A C nemá značené vývody, neb je to c na střídavý proud a zapojení vývodů je fuk. Jinak ten odpověditel výše si plete rozběhový kondenzátor s odrušovacím filtrem (4-5 vývodů). Rozdíly naměřené v kapacitách jsou nepodstatné, kondenzátory mívají teleranci kapacity klidně i 20%.

@Leo: nepletu si rozběhový a odrušovací, já mámtřeba ve vertikutátoru rozběhový 4 vývodový na jeden vývod jde fáze a na dlaší dva vinutí motoru. A co jsem napsal mám vyzkoušeno, podařilo se mi vinutí přehodit a motor se točil opačně a velmi neochotně......a elektrikář by si snad odrušovák a rozběhát plésti neměl....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru