Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vymena stareho kotla za kondezacny

Caute planujem vymenit stary kotol za kondenzacny mam dvojpodlazny dom plus garaz a dom je klasicka kocka, v dome su vsade plechenne radiatory stare 25 rocne tak sa chcem spytat ci je lepsie ich nechat a dat len kondezacny alebo cela rekonstrukcia, nemam moc financi tak chcem vedoet ze keby robim takuto rekonstrukciu na dva krat kolko by som prerobil, ze keby teraz len kotol a o par rokov radiatory zas. Dakujem

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mnozí ti tu radí, jak je kondenzační kotel super a kolik ušetříš a že současné radiátory není třeba…
Gloton1 15.09.2020 03:41
Gloton1
No a kde sezenu nekondenzacni kotel na plyn ktery je v ramci tech predpisu unie?
Tomas27295 15.09.2020 10:24
Tomas27295
Copak kotel se sehnat jeste da ale firma ho nenamontuje jedine nekdo ze znamosti.
Kenav 15.09.2020 12:01
Kenav
A co pojistovna kdyby se neco stalo? A revizi mi kto udela? A mate stranku kde ho sezenu?
Tomas27295 15.09.2020 12:23
Tomas27295
V podstatě jiný kotel než kondenzační už od nětšiny zavedených výrobců ani nejde koupit. Již se jiné…
čechy 15.09.2020 20:20
čechy
Cize kondenzacni kotel je jeden monopol kde vydelavaji na pravidelnych prodrazenych revizich jo? Jak…
Tomas27295 16.09.2020 11:21
Tomas27295
Nezáleží na tom, jetli je kotel kondenzační, turbo, nebo zastaralý atmosferický brontosaurus. Revizi… poslední
čechy 16.09.2020 19:58
čechy

Mnozí ti tu radí, jak je kondenzační kotel super a kolik ušetříš a že současné radiátory není třeba měnit atd.
Ale ona to není tak úplně pravda. Rozhodující pro volbu správného řešení tvé situace ja to, jaké tepelné ztráty tvůj domek má, tedy je-li zateplený atd.
Výměnou plynového kotle "obyčejného" za kondenzační ve starších domech bez zateplení a s velkými tepelnými ztrátami, nelze ušetřit za plyn téměř nic, protože kotel bude muset stejně neustále pracovat ve standardním "starém" nekondenzačním topném režimu, s ohřevem vody v soustavě na vyšší teplotu, aby bylo vůbec možné dům vytopit, protože s vodou na 50°C v radiátorech by byl dům stále studený. A ještě s tím souvisí druhá věc, a to jsou ty původní radiátory, které také dokáží ten dům vytopit jen s vodou v nich o vyšší teplotě, protože nemají dostatečně velkou plochu, aby to dokázali vytopit s 50°vodou v nich.
Aby bylo možné s kondenzačním kotlem opravdu ušetřit, musí být domek zateplený a radiátory musí mít dostatečnou topnou plochu. Vymění-li se jen kotel za kondenzační, neušetří se na plynu prakticky nic, jen je daleko větší investice do toho kotle.
Před několika lety jsme právě toto na našem rodinném domku řešili a stačilo několik výpočtů, abychom měli jasno, že jen montáží sebelepšího kondenzačního kotle neušetříme za plyn prakticky nic.
Chceš-li mít jistotu, že se rozhodneš správně, obrať se na někoho, kdo ti topnou soustavu spočítá, nedokážeš-li to alespoň orientačně sám.

V podstatě jiný kotel než kondenzační už od nětšiny zavedených výrobců ani nejde koupit. Již se jiné nevyrábí. Jedině zda by měli montážní firmy ještě nějaký na skladu. O tom ale velice pochybuju. Sám jsem dříve obvolával několik dodavatelů v mém okolí a nikde nic není a to bylo min. před rokem.
Na internetu se něco nabízí, ale i z mé zkušenosti to nedoporučuji.
Několikrát se mi stalo, že kotel neměl vůbec homologaci pro EU. Byl třeba z ruska a vnitřní vybavení neodpovídalo zdejším dílům, které zde nikde neseženete. Při závadě kotel tedy končí. Ani uvedení do provozu tedy nepřipadalo v úvahu. Většina firem nebude chtít ani kotel servisovat.
Také jsem se setkal s tím , že zákazníkovi přišel kotel objednaný přes internet nekompletní. Jednomu bez čerpadla, dalším zase bez elektroniky. Zákazníci se nikde dedovolali, reklamace vždy odmítnuta.
Nehledě na to, když si koupupíte kotel sám, tak drtivá většina firem ho nenamontuje. Přistoupí na to většinou pochybné firmy, kterým je to jedno a také to pak vypadá. Musíte mít také před uvedením do provozu revize odkouření a plynu i když byste dával úplně stejný kotel co máte nyní. Bez oficiálního UDP není samozřejmě také záruka na výrobek.
To vše bude vyžadovat pojišťovna při případné pojistné události. Nedoložíte, pojišťovna nebude plnit.

Nezáleží na tom, jetli je kotel kondenzační, turbo, nebo zastaralý atmosferický brontosaurus. Revizi musíte mít u každého zařízení. Všichni výrobci udávají každý rok. Jedná se o plynové zařízení a jde hlavně o bezpečnost.
Můj osobní názor je ten, že kotel při běžném provozu vydrží dva roky a poté je již ale nutné udělat revizi.
Oficiáně musím doporučovat samozřejmě každý rok. Na spolehlivosti, spotřebě i bezpečnosti provozu je to v dlouhodobém horizontu každopádně znát.
Ještě ohledně teploty topné vody. Většinu provozních hodin kotle vůbec nepotřebjete při vytápění domu vyšší teplotu než 55°C, při které ještě funguje kondenzační schopnost kotle. Platí to pro 90% domů. Při správně použité regulaci a režimu vytápění objektu se topná voda po prvotním natopení i v radiátorech pohybuje většinou kolem 40-45°C. Kotel si podle vratné vody sám šníží výkon, když elektronika vyhodnotí nepotřebnost vyšších teplot.
Tato schopnost u starších modelů není.
Jaký kotel si necháte nakonec nainstalovat a jak často necháte kotel servisovat je samozřejmě na vás.
Vy jste majitel a provozovatel zařízení.
Proč se ale v dnešní době zabývat 40let starou technologií, když existují mnohem lepší možnosti.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru