Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vymena stareho kotla za kondezacny

Mnozí ti tu radí, jak je kondenzační kotel super a kolik ušetříš a že současné radiátory není třeba měnit atd.
Ale ona to není tak úplně pravda. Rozhodující pro volbu správného řešení tvé situace ja to, jaké tepelné ztráty tvůj domek má, tedy je-li zateplený atd.
Výměnou plynového kotle "obyčejného" za kondenzační ve starších domech bez zateplení a s velkými tepelnými ztrátami, nelze ušetřit za plyn téměř nic, protože kotel bude muset stejně neustále pracovat ve standardním "starém" nekondenzačním topném režimu, s ohřevem vody v soustavě na vyšší teplotu, aby bylo vůbec možné dům vytopit, protože s vodou na 50°C v radiátorech by byl dům stále studený. A ještě s tím souvisí druhá věc, a to jsou ty původní radiátory, které také dokáží ten dům vytopit jen s vodou v nich o vyšší teplotě, protože nemají dostatečně velkou plochu, aby to dokázali vytopit s 50°vodou v nich.
Aby bylo možné s kondenzačním kotlem opravdu ušetřit, musí být domek zateplený a radiátory musí mít dostatečnou topnou plochu. Vymění-li se jen kotel za kondenzační, neušetří se na plynu prakticky nic, jen je daleko větší investice do toho kotle.
Před několika lety jsme právě toto na našem rodinném domku řešili a stačilo několik výpočtů, abychom měli jasno, že jen montáží sebelepšího kondenzačního kotle neušetříme za plyn prakticky nic.
Chceš-li mít jistotu, že se rozhodneš správně, obrať se na někoho, kdo ti topnou soustavu spočítá, nedokážeš-li to alespoň orientačně sám.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny