Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Z myčky neodtéká voda

Ahoj,

Než budu volat opraváře, zeptám se vás, zda mi někdo nebude schopen odpovědět.

Mám myčku značky Candy starou lehce přes 2 roky, kdy zde rok nikdo nebydlel a před 2 dny vytekla, načež to přítelkyně uklidila a volala mi do práce. Před mým příchodem domů voda byla z myčky již odejmuta a stála pouze ve spodní oblasti filtru. Filtr jsem vyndal, vyndal jsem i kryt turbíny, která pdsává vodu do odpadu, zda se tam nenechází něco, co by bránilo odvodu vody (střep atd.) a nic jsem nenašel. Vodu jsem odsál, několikrát do oblasti nalil ocet a jedlou sodu, myčku pustil naprázdno a voda bez problému odtékala. Dnes jsem myčku v domění, že vše funguje tak, jak má, zapl již s nádobím a po hodině mytí se rozpípala a k mému údivu jsem našel stojící vodu v celé spodní části myčky CMrGQ70 . Nemáte nějaké nápady, čím by to mohlo být? S myčkou se nemanipulovalo, tudíž v překroucenou hadici nevěřím. Maximálně může být ucpaná, ale nevím čím, jelikož nádobí do myčky vždy dáváme bez zbytků jídla a filtr pravidelně čistíme.

Nějaké rady, co zkontrolovat, než budu myčku odinstalovávat od linky a vysouvat? Snažím se přijít na závadu sám. Jsem celkem zručný a nechci si kvůli každé prkotině volal opraváře. Jen s myčkami moc zkušenosti nemám.

Díky za případné odpovědi a pomoc, Daniel

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Myčka se vám určitě snaží sdělit, co se jí nelíbí. Jestliže má ten tajný model myčky displej, tak na…
Moas 24.06.2020 06:16
Moas
Displej bohužel nemá, začala pípat a pípala asi půl minuty, nepočítal jsem to. Přijde mi zvláštní, ž…
Bloower 24.06.2020 12:12
Bloower
Rozumím - v tom kalupu člověku nedojde, že by měl něco počítat. Ještě by stálo za to mrknout do návo…
Moas 24.06.2020 14:05
Moas
Dvůr bohužel v možnostech nemám, jedná se o 3. patro novostavby ? Co se týče odtoku, odpad odtéhá no… nový
Bloower 24.06.2020 17:36
Bloower
Taky mi neodtékala myčka. Po detektivním pátrání, jak se do ní sakra dostanu, jsem uvnitř na boku od… nový
Rce 24.06.2020 16:03
Rce
Ty meandry jsou tzv. Labyrint. Co jsem pochopil tak slouží mj. k měření množství napuštěné vody, nap… nový
Moas 25.06.2020 06:23
Moas
Hodně by pomohlo vědět přesně co je to za myčku, ale obecně. Myčka po zapnutí spustí odčerpání zbytk… nový
PavelVo 25.06.2020 07:08
PavelVo
Myčku jsem vytáhl a koukl se zboku. Po fouknutí do hadice v myčce voda nebublá, tudíž je něco ucpané… nový
Bloower 02.07.2020 18:52
Bloower
Ty granule v kapalině jsou iontoměnič na změkčení vody. Regenerují se solí, kterou sypete do myčky. nový
kejki 02.07.2020 22:55
kejki
Svorku bych klidně přecvaknul kleštěmi a po prověření hadice nahradil běžnou kovovou stahovací spono… nový
Moas 03.07.2020 06:46
Moas
Dobře, zkusím to. Ze spon mám už trochu strach, ale asi mi nic jiného nezbyde. Každopádně včera jsem… nový
Bloower 03.07.2020 08:35
Bloower
Neporadím, ale pochválím za pěknou, ostrou a dostatečně velkou fotografii. Co sem občas dávají lidi,… nový
L-Core 03.07.2020 07:48
L-Core
To není o mobilu, i ten dokáže vyrobit kvalitní foto. Jen je potřeba to umět. nový
jezekhifi 03.07.2020 14:16
jezekhifi
V dolní části myček bývá plovák, který když se zasekne v dolní poloze, tak čerpadlo nedostane impuls… nový
strejdabob 05.07.2020 20:52
strejdabob
S rok opuštěným bytem jsem měl společný odpad, naštěstí jen z dřezu. Byl tam nějaký přischlý bordel… nový
kejki 06.07.2020 12:30
kejki
Vyzkouset, zda mycka při zapnutí vypouští (lze vyzkoušet nalitim dovnitr vodu a pustit program - prv… poslední
Al2 06.07.2020 13:37
Al2

Myčka se vám určitě snaží sdělit, co se jí nelíbí.
Jestliže má ten tajný model myčky displej, tak na něm indikoval chybový kód, který by prozradil, co se myčce nelíbí.
Nemá-li displej, má nějaké diody, které mohou indikovat totéž.
Nemá-li diody, je potřeba počítat, kolikrát pípne.

Myčky se - podobně jako pračky - snaží při jakékoliv nejasné závadě fofrem odčerpat vodu. Pokud není schopná ani odčerpání vody, může být příčin více... zanesená hadice... mrtvé čerpadlo... uhnilé dráty... poškozená ŘJ...

Displej bohužel nemá, začala pípat a pípala asi půl minuty, nepočítal jsem to. Přijde mi zvláštní, že jeden dva cykly zvládna bez problému a až teď se to stalo znovu. Nechci zkoušet, kolikrát bude pípat za cenu toho, že mi myčka vyteče znovu na plovoucí podlahu.

Rozumím - v tom kalupu člověku nedojde, že by měl něco počítat. Ještě by stálo za to mrknout do návodu - dost možná má ta myčka někde "ukrytou" nějakou pomůcku pro vyčtení chybového kódu.

Pokud je opravdu jediným indikátorem počet pípnutí, tak by jistým řešením bylo myčku vystrčit na dvůr a pustit ji tam. Což se samozřejmě strašně snadno řekne. A dost možná se člověk dobere toho, že "dvacetkrát píp = problém s odtokem vody", což mu nepomůže. Zkuste pohledat servisní manuál k té myčce, pořád nevíme přesný typ.

Jinak nezbývá než jít primárně po okem viditelných problémech... profouknout odtokovou hadici, prolít odtok ve zdi, jestli není ucpaný mrtvým potkanem. Demontovat a prohlédnout čerpadlo, jestli není poškozené. Prohlédnout spínací prvky na desce elektroniky, jestli některý nebude vizuálně jevit známky přetížení. Proměřit vodivost drátů a potahat za ně, jestli nejsou někde přepálené... a tak. Možná presostat?

Podotýkám že nejsem opravář, akorát si spotřebiče opravuju sám, dokud mi teda nedojdou nápady...

Dvůr bohužel v možnostech nemám, jedná se o 3. patro novostavby ? Co se týče odtoku, odpad odtéhá normálně, do něj je zapojena hadice z myčky. Zkusím ještě myčku vysunout a hadici odmontovat, načež kouknout do ní. Projdu ještě manuál a dám vědět. Zatím děkuji všem za rady. Pokud by byl překlesaný kabel či něco podobného, zřejmě to sám nepoznám a i kdyby, radši si pozvu "profíka". Na takové věci si opravdu již netroufnu a radši někomu zaplatím pár stovek, než kvůli své metodě "pokus omyl" kupovat novou myčku.

Taky mi neodtékala myčka. Po detektivním pátrání, jak se do ní sakra dostanu, jsem uvnitř na boku odhalil jakési meandry, je to krucinál slepané. Nedají se rozebrat, všechno je za deseti rohy, což mi vyprodukovalo další klení. Podařilo se mi drátem a boucháním meandru kladívkem, doprvázeným štědrými dávkami sprostých nadávek, vydolovat svinčík a propláchnout to hadicí venku. Pak to vypouštělo normálně.

Ty meandry jsou tzv. Labyrint. Co jsem pochopil tak slouží mj. k měření množství napuštěné vody, např. sabotéři z Whirlpoolu mají čidlo v labyrintu zalité, takže pokud se vyklechtá jeho vrtulka, musí se měnit celý labyrint.

Hodně by pomohlo vědět přesně co je to za myčku, ale obecně.
Myčka po zapnutí spustí odčerpání zbytků vody a až pak spustí vlastní program mytí.
Chápu že nechcete aby vám špinavá voda vytekla na podlahu, takže bych ji odsál a do myčky nalil třeba litr čisté vody. Pak bych jí zapnul a poslouchal co dělá.
Něco podobného se stávalo bráchovi u pračky, občas nevypustila a pak třeba několikrát jo. Bylo to čerpadlo, kdy plastová vrtulka vaklala na hřídelce a záleželo jak se vyspala.
Mimochodem originální čerpadlo bosch stálo myslím 1300,- ale místní servisák mi je nabídl za 550,- s tím že bude za 2 týdny, ale nakonec je brácha našel na NETu za 300,- a bylo druhý den.

Myčku jsem vytáhl a koukl se zboku. Po fouknutí do hadice v myčce voda nebublá, tudíž je něco ucpaného (zpětná klapka tam není, bavil jsem se s opravářem, tudíž by to bublat mělo). Hadici z myčky odpojit nemohu - je přisvorkovaná a na to nářadí nemám. Ale chtěl jsem se zeptat - co je tahle oranžová kapalina?: https://ibb.co/d67sb24

Pohled na kompletní myčku : https://ibb.co/NK8T3tW
(Levá hadice je odtok mimochodem)

Myčka je CANDY CDI 2L1047

Svorku bych klidně přecvaknul kleštěmi a po prověření hadice nahradil běžnou kovovou stahovací sponou, která se dá koupit snad i v hokynářství....
Tohle by člověk měl mít vždycky preventivně v pár kusech doma, nikdy se neví, kdy začne netěsnit nějaký hadicový přípoj někde, dá se s tím dočasně opravit i prasklá trubka radiátoru... :)
[90613-spona-jpg]

Dobře, zkusím to. Ze spon mám už trochu strach, ale asi mi nic jiného nezbyde. Každopádně včera jsem myčku pustil naprázdno na cyklus 30 minut, proběhl v pohodě (natočil jsem si řadu videí pro pozdější kontrolu) a když jsem ji vzápětí pustil znovu, na konci cyklu byla opět plná vody. Když jsem zkusil dát nový cyklus, aby došlo k odsátí vody, nic se nestalo a myčka začala vydávat zvláštní zvuky.

V dolní části myček bývá plovák, který když se zasekne v dolní poloze, tak čerpadlo nedostane impuls na vypuštění vody. U myčky BOSCH stačí myčku naklonit dopředu a dozadu, čímž se plovák uvolní a závada je odstraněna. Tak to praktikují i servisáci . U vaší myčky nevím, jak ji naklonit, aby se plovák uvolnil. Pokud je volně přístupná, nebyl by to problém, ale pokud je zabudovaná, tak je to horší.

S rok opuštěným bytem jsem měl společný odpad, naštěstí jen z dřezu. Byl tam nějaký přischlý bordel v trubkách, který se pak přesouval podle použití bytu nahoře a mého dřezu. Nakonec nezbylo než pero a mechanické uvolnění.

Může být zalepená vrtulka kontrolující množství vody, nebo trubička hladinoměru. První je skrytá nepřístupně v bočním labyrintu, druhá se dá odpojit a vyčistit. Na začátku by se mělo zapnout vypouštěcí čerpadlo - funguje správně?

Vyzkouset, zda mycka při zapnutí vypouští (lze vyzkoušet nalitim dovnitr vodu a pustit program - první co mycka ma udelat, je vypustit nejdříve všechnu vodu ven, at uz tam nejaka voda je nebo neni).

Pokud nevypouští, je problem bud v ucpání některých hadicek nebo s vypoustecim čerpadlem či jeho vrtulkou).

Pokud vypouští v pořádku a nic neni nikde ucpane v hadickach, vyndat z levého boku pod labyrintem napousteci elektroventil a vyčistit ho. Muže byt, ze tam je nejaka usazenina a ventil nedovre úplně a do myčky tak teče pomalu další voda i kdyz by nemela. Ten modry plovak napravo od elektroventilu by se taky měl vertikálně hýbat při napousteni vody.

Labyrint vypada čisté, neni ale videt i jeho vršek, pokud je tam vpravo nahoře usazený bordel/vodní kamen apod v takovém jakoby slepem meandru, nefunguje kontrola napousteni dobre.
Labyrint se da na hulvata vysadit tažením nahoru po odmontovani všech hadic. Jde to poměrně ztuha, vyčistit a vrátit zpet.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru