Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jakým plátkem řezat dřevo podélně?

zdravím,
Chtěl bych se zeptat, jakým typem plátku řezat smrkové desky 27mm tlusté a to podélně? Plátky by měly být do přímočarky. Když řežu vlákna napříč, tak nový plátek na dřevo přefikne takovou desku jak nic. Ale když jedu ve směru vláken, tak to řeže velmi pomalu. Ideální by byl asi mafl, ale ten nemám a ani půjčit si ho nemám u koho. Desky mají 1m na délku. Z každé potřebuji odřezat několik cm. Nést to na pilu nechci, neboť chci mít doma nějaké řešení. Mafl kupovat se mi moc nechce, neboť bych ho zase tak moc nevyužil. Mám udělané vodítko druhého konce plátku, takže mi plátek neuhýbá do strany při řezu tlustších věcí. Chtěl bych tedy trvat na tom plátku do přímočárky. Větší otřepy na dřevu mi nevadí.

děkuji

Předmět Autor Datum
Jeden centimeter spravíš bársčím, aj pilkou na železo. V opačnom prípade jedine pásová pila alebo ko… nový
Nuda 10.06.2020 22:22
Nuda
Přesně naopak. Pro řezání po vlákně kotouč s řídkými a vyššími zuby a co největším šrankem. Platí i… nový
leo 11.06.2020 08:52
leo
Přesně jak říká leo. S přímočarkou ti to bude trvat. Ještě je možnost ukecat souseda a vzít to na ci… nový
nerady 11.06.2020 12:10
nerady
děkuji všem za rady. Nakonec jsem to uřezal plátkem do přímočarky, který má být, dle Lidlu, na Alu.… nový
patyk 11.06.2020 13:00
patyk
Nepochlubis se tim voditkem? Uz jsem to nekde videl, moc se mi to libilo, tak pro inspiraci... nový
bahno 11.06.2020 14:54
bahno
kajsi v hloubi Youtubu jsem viděl borca z UK, co si vyrobil úchyt přímočárky. A k tomu měl takový rá… poslední
patyk 11.06.2020 16:22
patyk

Přesně naopak. Pro řezání po vlákně kotouč s řídkými a vyššími zuby a co největším šrankem. Platí i pro plátek. Je to z důvodu špatného vyhazování dlouhých nařezaných vlákem oproti řezu přes vlákna, kde se naopak musí použít husté a kratší zuby pily aby se netvořil otřep.

Přesně jak říká leo. S přímočarkou ti to bude trvat. Ještě je možnost ukecat souseda a vzít to na cirkulárku, také kotouč s méně zuby nebo jsou na to speciální kotouče na podélné řezání. Pokud má někdo v okolí pásovou pilu také to půjde rychleji. Také můžeš vzít normální truhlářskou pilu a řezat to ručně.

kajsi v hloubi Youtubu jsem viděl borca z UK, co si vyrobil úchyt přímočárky. A k tomu měl takový rám a na konci ten rám byl zakončen kladkou v místě, kde končí plátek. Plátek tak jezdil ve dvou kladkách. Tím byl veden a nepodřezával. Už nějakou tu dobu uvažuji, že bych to taky vyrobil, ale furt nemám svářečku.... Tak jsem uvažoval, jak docílím vedení plátku s tím, co mám....Mám desky, "T"profily, a svěrací stůl. Nejprve mě napadlo, že bych si zvrtal do pravého úhlu 2 desky(stal by se z toho L-profil) a ty bych téměř sevřel do svěracího stolu. Mezeru bych vymezil "něčím". Bylo mi ovšem jasné, že tyto smrkové desky by byly plátkem za chvíli nepravidelně vydřené a plátek by měl časem čím dál tím větší možnost podřezávat. Tak jsem uvažoval o nějakém kovu. Ten jsem "našel" v šopě. Na jaře, v době nejtužší pandemie, jsem si chtěl vyrobit gril a potřeboval jsem naohýbat plech. Mám 2 neupevněné svěráky a zbytky "T" profilů ze stavby skleníku.( Původně jsem se na nich chtěl naučit svařovat....). Ohýbačka je na světě, ohýbá se na tom dobře. Teď mi to ještě slouží jako vodítko pro přímočárku(konečně to není křivočárka). Tím, že se mi to osvědčilo, tak to ještě vylepším. Provrtám oba kusy ve stejném místě a dám tam šroubek a mezi T-profily vymezující podložky tak, aby to bylo jen o něco širší než je plátek.

Protože jedna strana profilů čouhá nahoru a deska na tom nemůže ležet, mám dřevo podloženo hranolkem o něco vyšším, než je ten přesah T-profilu. Proto, kdybych měl, bych asi zvolil L-profil. I ta ohýbačka by pak ohýbala více přesně do pravého úhlu.( Jo a ohýbačka funguje na principu vyklepání kladivem plechu do pravého úhlu přes hranu toho profilu.2 svěráky se hodí více, pokud je plech vyšší než je místo mezi čelistma a tím čepem, na kterém svěrák čelist vysunuje. Plech pak může "viset" mezi svěráky)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru