Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co dát místo starých rozprášených omítek?

Zdravím,
ve staré chalupě, která je celoročně obývaná potřebuju udělat nové rozvody vody a elektřiny. Topí se tam kotlem na dřevo. Sem tam je nějaká zeď trošku vhčí.
Moje otázka. Když osekám omítky, které jsou po těch letech úplně hin, bude lepší to naházet znovu nebo na zdi nalepit sádrokarton? Teoreticky bych mohl do SDK dát nahoru i dolů větrací mřížky.
Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sádra sa ti zduje vo vlhku, sádra ničí elektrorozvody, spoje, kontakty, sádru nebrať do vlhka. Dnes…
Nuda 02.06.2020 11:30
Nuda
A řeší ta hloubková penetrace i takové ty rozprášené omítky? Mohly byste dát tip na penetraci? Jak b… nový
Roman 5555 02.06.2020 16:53
Roman 5555
To by človek musel na tvári miesta vidieť omietky, rýpnuť si do nich majzlíklom/šroubovákom, vydroli… nový
Nuda 02.06.2020 18:16
Nuda
Jestli se omítka drolí a práší, žádná penetrace nepomůže. To je jen móda, všechno penetrovat. Droliv… poslední
Rce 03.06.2020 16:03
Rce
Sem tam je nějaká zeď trošku vhčí[b].[/b] Tak to vidíte Vy. Jsem přesvědčen, že kdyby dům viděl odb… nový
milan.cukrar 02.06.2020 18:03
milan.cukrar

Sádra sa ti zduje vo vlhku, sádra ničí elektrorozvody, spoje, kontakty, sádru nebrať do vlhka.

Dnes existuje hlbková penetrácia pôvodnej malty na báze silikátov. Zároveň vytvorí adhézny mostík. Je vodeodpudivá v prípade, ak nanepnetruješ staré omietky, stačí natiahnuť (líznuť), zahladiť novou maltou s obsahom plastifikátorov cca 1mm hrúbky, aby sa dostali omietky do roviny, zahladili praskliny. Tieto vnútorné omietky sú dosať hotové, zamiešané v 15kg kýbloch alebo sú suché zmesy s jemným gritom s minimom obsahu haseného vápna, lebo ani vápenec nie je vhodný do vlhka v prípade, ak sa jedná o vápenný, suchý hydrát a nie o echt hasené vápno vo vode, ktoré musí dosiahnuť riadnu teplotu pri hasení s dostatkom vody, aby získalo "mastnotu" a pevnosť v pojive. Dnes sa už nehasí vápno v jame alebo sudoch.

Na celú chalupu neminieš viac, ako dva 15kg kýble hotovej malty + neriedenú, hĺbkovú penetráciu do betónu a mált.

Nemusíš robiť bordel s osekávaním spodnej vrstvy po tehlu. Beztak by si musel zvetrané tehly najprv vodou umyť, spláchnuť prach, nechať vysušiť a následne ich napenetrovať pred novým "okožovaním" interiérovou maltou.

A řeší ta hloubková penetrace i takové ty rozprášené omítky? Mohly byste dát tip na penetraci? Jak by to bylo v praxi? Oškrábat malby, udělat elektřinu, napenetrovat, natáhnout lepidlo s perlinkou a poté např keraštuk?

To by človek musel na tvári miesta vidieť omietky, rýpnuť si do nich majzlíklom/šroubovákom, vydroliť maltu na omak medzi prstami až po nosné murivo, aby zistil v akom sú stave.

https://dek.sk/produkty/detail/2235102710-db-hlbkova-penetracia-5l-bal?tab_id=popis

Penetrácií je dostať mrtě na trhu, však v stavebninách ťa nejaký odborník nasmeruje. Hotových mált na omietnutie tiež, len musíš ovládať grify, ako maltu oceľovým hladítkom, hoblom natiahneš a následne dreveným hladítkom zagletuješ prípadne nanesiaš po zavädnutí ešte jednu slabučkú vrstvičku.

Ono omietanie je kumšt, viac vrstiev navzájom časovo prepojených je umenie podobne, ako skúvanie nindža mečov z viacerých druhov plátov uhlíkových/molybdénových ocelí, ako sú leptané Damaškové kudly pre efekt "letokruhov".

Perlinku ani nemusíš dávať, záleží od podkladu, či sa nerozpadá, nedrolí už pod prstom ak je robená malta z rybničného bahna, mletej slamy s prídavkom vepřincov (Ako neslavné chalupy v obci Troubky obhádzané metličkovými špricmi v podobe elegantných, brizolitových fasád).

Elektrika sa dnes drážkuje špeciálnymi strojmi s dvoma karborundovými kotúčmi vedľa seba s odsávaním bordelu. Je to makačka pre silných chlapov držať takéto hebedo v pohybe na stene, ale za jeden deň sa dá vydrážkovať celá chalupa, na druhý prisádrovať kabeláž so zasnutými rozvodmi v drážkach, šaltrami a vypínačmi. Na zásuvky sú detto frézovacie vrtáky presne na mieru krabíc. Drážky s rozvodmi už len priomietnuť do roviny špachtľou a maltou a následne natiahnuť finálny povrch.

Jestli se omítka drolí a práší, žádná penetrace nepomůže. To je jen móda, všechno penetrovat. Drolivá omítka musí dolů, znova nahodit. Jestli tam je mokro, musí se najít příčina, odkud vlhkost vniká a tu odstranit. Vše ostatní je jen zakrytí problému, což se časem může velmi vymstít.

Sem tam je nějaká zeď trošku vhčí[b].[/b]

Tak to vidíte Vy. Jsem přesvědčen, že kdyby dům viděl odborník, sdělí ještě horší stav. Zakrýt čímkoliv vlhkou zeď, nepomůže mít suchou stavbu. Musíte odstranit příčinu, nebo jen zakrývat problém. Pokud stěnu obložíte šikovně sádrošem, s protivhkovým opatřením, nebude trpět tolika, jako když bude jen přišroubován. Mezeru mezi sádrošem a vlhkou stěnou musíte NUCENĚ odvětrávat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru