Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co dát místo starých rozprášených omítek?

Zdravím,
ve staré chalupě, která je celoročně obývaná potřebuju udělat nové rozvody vody a elektřiny. Topí se tam kotlem na dřevo. Sem tam je nějaká zeď trošku vhčí.
Moje otázka. Když osekám omítky, které jsou po těch letech úplně hin, bude lepší to naházet znovu nebo na zdi nalepit sádrokarton? Teoreticky bych mohl do SDK dát nahoru i dolů větrací mřížky.
Díky za radu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sádra sa ti zduje vo vlhku, sádra ničí elektrorozvody, spoje, kontakty, sádru nebrať do vlhka. Dnes…
Nuda 02.06.2020 11:30
Nuda
A řeší ta hloubková penetrace i takové ty rozprášené omítky? Mohly byste dát tip na penetraci? Jak b…
Roman 5555 02.06.2020 16:53
Roman 5555
Jestli se omítka drolí a práší, žádná penetrace nepomůže. To je jen móda, všechno penetrovat. Droliv… poslední
Rce 03.06.2020 16:03
Rce

Sádra sa ti zduje vo vlhku, sádra ničí elektrorozvody, spoje, kontakty, sádru nebrať do vlhka.

Dnes existuje hlbková penetrácia pôvodnej malty na báze silikátov. Zároveň vytvorí adhézny mostík. Je vodeodpudivá v prípade, ak nanepnetruješ staré omietky, stačí natiahnuť (líznuť), zahladiť novou maltou s obsahom plastifikátorov cca 1mm hrúbky, aby sa dostali omietky do roviny, zahladili praskliny. Tieto vnútorné omietky sú dosať hotové, zamiešané v 15kg kýbloch alebo sú suché zmesy s jemným gritom s minimom obsahu haseného vápna, lebo ani vápenec nie je vhodný do vlhka v prípade, ak sa jedná o vápenný, suchý hydrát a nie o echt hasené vápno vo vode, ktoré musí dosiahnuť riadnu teplotu pri hasení s dostatkom vody, aby získalo "mastnotu" a pevnosť v pojive. Dnes sa už nehasí vápno v jame alebo sudoch.

Na celú chalupu neminieš viac, ako dva 15kg kýble hotovej malty + neriedenú, hĺbkovú penetráciu do betónu a mált.

Nemusíš robiť bordel s osekávaním spodnej vrstvy po tehlu. Beztak by si musel zvetrané tehly najprv vodou umyť, spláchnuť prach, nechať vysušiť a následne ich napenetrovať pred novým "okožovaním" interiérovou maltou.

A řeší ta hloubková penetrace i takové ty rozprášené omítky? Mohly byste dát tip na penetraci? Jak by to bylo v praxi? Oškrábat malby, udělat elektřinu, napenetrovat, natáhnout lepidlo s perlinkou a poté např keraštuk?

Jestli se omítka drolí a práší, žádná penetrace nepomůže. To je jen móda, všechno penetrovat. Drolivá omítka musí dolů, znova nahodit. Jestli tam je mokro, musí se najít příčina, odkud vlhkost vniká a tu odstranit. Vše ostatní je jen zakrytí problému, což se časem může velmi vymstít.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru