Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Poškozený reflektor Fabia

Kámen od přede mnou jedoucího auta udělal do reflektoru mojí Fabie 2 díru asi 3x8 cm. Kupodivu sklo se nevysypalo a svítí dál. Máte někdo zkušenosti s opravou reflektoru jen výměnou skla bez pracné demontáže reflektoru z auta? Prosím jen kdo má konkrétní zkušenost. Díky JF

Předmět Autor Datum
Ak je dostať samostatné sklo reflektora, dá sa vymeniť. Opatrne rozbi sklo, kombinačkami s citom vy…
Nuda 26.05.2020 19:18
Nuda
Vidím na nete, že sklá sú v ponuke; https://lnk.sk/buLY Zlaté škodovečky.
Nuda 26.05.2020 19:25
Nuda
Viz odpoveď hore, ale cez STK neprejdes. Rovnaký problém, rozbitá a vymenená len krytka smerovky. Ne…
Villo27 26.05.2020 20:50
Villo27
To je přece blbost, proč by neprošel? Spousta aut má sklo jen nacvaknuté, jde bez potíží prohodit za… poslední
Potkan007 28.05.2020 12:19
Potkan007
Pokud bude výměna udělaná dobře, technik STK to ani nepozná. Problém je jiný - světla vpravo i vlevo…
leo 27.05.2020 10:20
leo

Ak je dostať samostatné sklo reflektora, dá sa vymeniť.

Opatrne rozbi sklo, kombinačkami s citom vylám okraje skla smerom k sebe, von. Sklo je prilepené k plastu paraboly.

Jemne ostrým nožíkom prejdi hranu plastu a ešte šmirgľom na prste prejdi dosadajúcu plochu na plaste paraboly, aby si odstránil lepidlo prípadne zistil nerovnosť.

Kup si výtlačnú pištoľ a do tejto pištole silikónový, transparentný, výtlačný tmel do exteriéru s ÚV ochranou. (cca 90.-Kč) https://www.techmat-sk.eu/obchod/action/productdetail/oc/2258/product/tmel-vodeodolny-silikonovy-penosil-transparentny-all-weather-310ml.xhtml

Mierne nanes na odmastenú plochu okraja paraboly silikón v cca 1mm hrubej vrstvy.

Sklo opatrne pritlač k čerstvého silikónu, aby sadlo do výrezov v skle a k okraju paraboly. Niečím zaťaž sklo. Napríklad si priprav vopred cca 250cm dlhú lať, ktorú na zemi zaprieš o pevný bod a druhým koncom lať oprieš o sklo v jeho prostriedku, aby bolo aspoň 12 hodín pritláčané k parabole. Lať v jej polohe šikminy môžeš mierne zaťažiť, napríklad položeným kladivom, aby váhou tlačila na sklo.

(Pozn.: Nechytaj sa reflexnej vrstvy chrómu v parabole, ani ju nečisti, lebo poškodíš povrch a STK technik ťa vyženie z kontroly kvôli rozostreniu okraju lúča tlmených svetiel).

To je přece blbost, proč by neprošel? Spousta aut má sklo jen nacvaknuté, jde bez potíží prohodit za jiné a zacvaknutí + těsnění vs. lepidlo je jen rozdíl v uchycení. Maximálně je potřeba si dát pozor, aby nechybělo "E", pokud je homologace na plexi a ne na těle světlometu.
Silně doporučuju světlo z auta sundat. Tuhle Fabii konkrétně neznám, ale u koncernu obecně je vyndání světla otázka 15 minut. Sundat masku, přední nárazník, odpojit zezadu jeden konektor a světlo bude mít dva úchyty nahoře, dva dole na 10 oříšek. Nedoporučuju vylamování kleštěmi, lepší je vzít fén nebo horkovzdušnou pistoli, nahřívat spoj plexi se zbytkem světla opatrně kolem dokola a zároveň plexi tahat ven. Ty dvě části jsou k sobě lepené. Potom zásadně nesahat prsty na chromování uvnitř, vyčistit drážku, do které sedne nové plexi, pečlivě aplikovat lepidlo (lepidlo na okna nebo podobné), přitlačit sklo a nechat zatuhnout. S tím lepením opravdu pečlivě, jak nebude světlo utěsněné kolem dokola, vznikne někde mezera v lepidle, dostane se do světla vlhkost a bude se mlžit.
Chápu strach z demontáže nárazníku, ale tuhle opravu je potřeba udělat pečlivě, jinak to bude spíš ke zlosti.

Pokud bude výměna udělaná dobře, technik STK to ani nepozná. Problém je jiný - světla vpravo i vlevo musí svítit stejně, takže pokud bude jedno sklo zašlé a matné a druhé nové, tak to samosebou neprojde. Stejně tak v případě na první pohled odlišného typu skla na jedné a druhé straně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru