Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jak vytáhnout váleček?

Zdravím,

mám 2 rozbrušovačky. Jedná má vychozený váleček, který drží konec osky na kterou se nasazují kotouče. Očividně je to z jiného materiálu, než tělo hlavy. Hlava je z hliníku a váleček je z bronzu či mosazi. Dookola jsou tři díry průměru tak 1mm.

Druhá rozbruška má zničenou aretaci kotouče, aby se dál odmontovat. Ale je v něm váleček, který je nepoškozený. Chtěl bych je tedy vyměnit a prodloužit stroji život, aby se ještě nemusela kvůli mě vyrábět nová rozbruška někde na druhé straně světa :-) Válečeky mají stejné rozměry.

Poraďte prosím, jak by se daly ty válečky vytáhnout? Poškozený váleček mě napadlo odvrtat. A druhý váleček z poškozené hlavy vytáhnout tak, že bych hlavu kolem dokola válečku rozřezal. Ale možná že existují nějaké stahováky na to. Ale nic jsem nenašel tak malého.

Poškozený váleček dává rozbrušce tu vlastnost, že kotouče na něm vibrují. Ložisko, které je uprostřed osky je nové.

děkuji

Řešení:

Poškozený váleček jak píšete odvrtat.
Nebo kulatý pilník - klasika mírně kuželový, akorát přesně do průměru 8mm.
Pilník mírně narazíte do otvoru a sika kleštěmi zkusíte pootočit. Pokud je již volný mohl by jít ven.
Pilník má šroubovitě vysekané zuby a otáčení vpravo se zakusuje do materiálu. Opačným otáčení se dostane ven.

Demontáž dobrého válečku: provrtat hlavu z hliníku vrtákem o průměru otvoru ve válečku.
Poté z venku vrtat vrtákem vnějšího rozměru válečku až samotnému válečku.
Poté vyrazit ven.

Dobrý den. Ten váleček se správně jmenuje ložiskové bronzové pouzdro. Podobný případ jsem také kdysi řešil. Při čištění kovu novým, ale nesprávně vyváženým drátěným kotoučkem se to pouzdro vytlouklo a uvolnilo v hlavě. Podařilo se mi v prodejně autodílů sehnat pouzdro se stejným vnitřním průměrem, stejnou výškou a trochu větším vnějším průměrem. Měli to jako díl do nějakého motorku v autě. Po odvrtání pozdra a hlavy na nový průměr pouzdra jsem tam to nové pouzdro naklepl a pro jistotu, po řádném odmaštění spoj zpevnil lepidlem na kovové součásti. Sloužilo to pak v brusce ještě cca 10 let, než bruska dosloužila z jiného důvodu.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
děkuji všem za odpovědi. Vyřešil jsem to tak, že jsem poškozené odvrtal(šlo to samo, bronz je měkký)…
patyk 22.05.2020 22:00
patyk
Dobrý den! Výborně jste si s tím pouzdrem poradil. To pouzdro jde odstranit /vyjmout/ pouze odvrtání…
vitovec 23.05.2020 10:13
vitovec
dobrý den, děkuji. To vyvážení je asi pravda. Používám to výhradně na broušení dřeva talířem se suc… poslední
patyk 23.05.2020 14:11
patyk

děkuji všem za odpovědi.
Vyřešil jsem to tak, že jsem poškozené odvrtal(šlo to samo, bronz je měkký). To dobré kluzné pouzdro z druhé rozbrušky jsem vytáhl tak, že jsem hlavu rozřezal doobvodu. Vyklepnout to přes odvrtanou díru nešlo. Je to měkký materiál a hrozilo poškození pouzdra při vyklepávání.

Dobrý den!
Výborně jste si s tím pouzdrem poradil. To pouzdro jde odstranit /vyjmout/ pouze odvrtáním, je v té hlavě brutálně zalisováno. Je to pouzdro tzv. samomazné a tudíž měkké a málo odolné mechanickému ataku při vyjímání. Je vyrobeno z velmi porézní slitiny, která je pak napuštěna ložiskovým olejem, který maže pouzdro po celou dobu životnosti. Tato pouzdra se používají v celé řadě malých motorků /auta, hračky, domácí spotřebiče, ventilátory atd. atd./ a různé mechanické stroje a přístroje.
Jak jsem již psal v předchozím příspěvku, je potřeba u rozbrušky hlídat rotační vyvážení nasazených nástrojů, jinak je za chvíli po pouzdru. Různí výrobci brusek se ani nenamáhají dodávat samotné pouzdro jako náhradní díl, dodají raději celou kompletní hlavu za cenu blízkou ceně nové brusky. Pak raději odvrtat a sehnat pouzdro shodných základních rozměrů, nebo podobné a upravit je.
https://www.google.com/search?channel=trow2&client=firefox-b-d&q=lo%C5%BEiskov%C3%A9+bronzov%C3%A9+pouzdro

dobrý den,
děkuji.

To vyvážení je asi pravda. Používám to výhradně na broušení dřeva talířem se suchým zipem a na tom kulatý šmirgl. A i když chci souměrně, tak prostě ten šmirgl nalepím na talíř trochu nesouměrně. Když to vyloženě odbydu a nechám nalepené šuro, tak to je cítit jak to v ruce háže. Tak to pak přelepím a je to lepší. Ale za ty roky to malé nevyvážení udělá hodně a váleček byl na výměnu. Je to teď v cajku. Talíř teď vůbec nevibruje.

Ještě jednou děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru