Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Box na trakcni baterii, USB Casovac, Mini Cerpadlo ( USB nebo 12V ), Dvoulinka

Dobrý den a děkuji za jakékoliv případné odpovědi. Nejsem velký kutil, ale něco snad zvládnu.

Problém č. 1: Box na baterii.

Po boxu chci následující:
A) Nosnost 35kg, asi může být i nižší, jelikož ho obvážu popruhem pro snadnější nošení a zároveň má baterie zabere celou plochu dna
B) Vnitřní rozměry: d390 x š185 x v210mm a vnějśi rozměry ne o moc větši
C) Jedná se o box na baterii který budu často umísťovat na gumový člun s vysokotlakou nafukovací podlahou, takže to nesmí mít ostré rohy
D) Chci opravdu hranatý box, 99% boxů které jsem našel mají menší dno než vršek - kromě Euro přepravek, ty však mají špatné rozměry. A boxy na baterii mají sice fajn rozměry ale tak blbě tvar víka že mě to na člunu někdy vážně překáži.

Nápad: Nějaké PVC desky či tak něco, seříznout a postavit dohromady. Rohy sešroubovat / přilepit. Nevím však jaké desky na to koupit a strejda google mě moc neporadil. Taky to nemusí stát majlant. Jaké plast by pro tyto učely byl nejlepší ?

Problém č. 2: USB časovač.

Strejda Google zase selhal. Chci následujicí:
Nějaké "Udělátko" které bude mít USB Vstup a USB Výstup a budu si moct nastavit že se to např na 20 min zapne, 20 min vypne... a tak stále dokola.

Problém číslo 3: Mini čerpadlo na vodu.

Co nejmenší čerpadlo, ponorné a s co nejmenším odběrem el. proudu, buď 12v nebo 5v - USB. Našel jsem https://www.alza.cz/hobby/lea-water-pump-d5359592.htm, 200 litrů/hod je však až moc. Stačí mě ca 20-30 litrů. Pokud nenajdu menší / slabši alternativu, tak proto řeším problém číslo 2.

Problém čislo 4: Dvoulinka

Jaký kablík nejlépe použít na propojení lodního elektromotoru s 12v baterií ? Maximální odběr motoru je 42 A. Chci kabel který bude co nejvíce ohebný ale vydrží onu zatěž.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co se týče boxu na baterii, předpokládám, že se jedná o nějakou těsnou baterii (AGM, GEL), takže neh…
Zerozero 19.05.2020 06:26
Zerozero
Nevím Zerozero jak dlouho si nebyl v brašnářství si něco nechat ušít z pevné kůže. Někdy před sedmi…
nerady 19.05.2020 12:45
nerady
No jo.. vylezl jsem z minulýho století. :-) Nebo by to možná šlo z nějaké pevné uměliny, třeba z kob… nový
Zerozero 20.05.2020 01:51
Zerozero
Svého času jsme různé deky, spacáky, polštáře co jsme je momentálně nepotřebovali skladovali na skří… nový
Yarda 20.05.2020 08:01
Yarda
...nějak vymizel... :-( nový
Yarda 20.05.2020 13:05
Yarda
ad 1) co si to nechat svarit z plastu u vyrobce bazenu/COV? To je ze zbytku, mohlo by to byt levny.… nový
bahno 20.05.2020 07:58
bahno
Jestli ten box má být měkký ale pevný, doporučuji zkusit někoho kdo šije autoplachy. Odřezky, hlavně… poslední
umfa 20.05.2020 14:21
umfa

Co se týče boxu na baterii, předpokládám, že se jedná o nějakou těsnou baterii (AGM, GEL), takže nehrozí kontakt s kyselinou.
Z hlediska co nejmenšího zabraného prostoru a spodku nepoškozující dno člunu, bych asi volil tuto možnost.
Navštívil bych nějaké brašnářství (snad to ještě existuje) a nechal ušít na míru baterie povlak, brašnu z pevné kůže, s uchy na přenášení.
Tak by to zabralo nejmenší prostor, povrch by byl bezpečně měkký a umožnilo to snadné přenášení. Potřebnou tuhost by zabezpečilo pouzdro samotné baterie a baterie by byla dostatečně chráněná. Předpokládám, že není požadavek na vodotěsnost, protože pro případ potopení je baterie (např. AGM) vodotěsná sama o sobě a 12V není nijak nebezpečné.
Vzhledem k proudu a potřebě malého úbytku napětí to jen tak nějaká dvoulinka nezvládne. Asi bych k sobě svázal dva svářecí kabely o průřezu 10mm. Tyto kabely jsou docela ohebné a nejsou nijak moc tlusté.
Čerpadélko bych volil přímo na napájení z baterie 12V. Pokud by bylo potřeba časovat, použil bych nějaký časovač jak píše Jan Fiala.
Také, pokud by čerpadlo bylo s komutátorovým motorkem (asi ne s nějakým vibračním systémem), by šlo jeho výkon snížit třeba PVM regulátorem. Napadá mě třeba čerpadlo ostřikovače, ale to je na chvilkový provoz. Ale po snížení výkonu by možná vydrželo trvalý provoz.
Jinak sehnat co nejmenší čerpadlo 12V a případný velký výkon regulovat asi nejlépe časovačem.

Nevím Zerozero jak dlouho si nebyl v brašnářství si něco nechat ušít z pevné kůže. Někdy před sedmi lety jsem si zjišťoval na kolik by přišla klasická kožená montážní brašna z 70 a 80 let minulého století a ze známosti by to bylo kolem 4000,-Kč. Jinak mě ještě napadlo použít jako obal přenosný chladící box na potraviny (nevím ale rozměry).

No jo.. vylezl jsem z minulýho století. :-)
Nebo by to možná šlo z nějaké pevné uměliny, třeba z koberce. Bok, dno, bok, případně vrch, z jednoho kusu, našít pouze boky.
Dalo by se to zvládnout i svépomocí, šít provázkem. Ale to jen tak přemejšlím, co by se hodilo hotové mě nenapadá.

Svého času jsme různé deky, spacáky, polštáře co jsme je momentálně nepotřebovali skladovali na skříni v úložných boxexh.
[550]
o rozměrech cca metr krát půlmetr krát půlmetr, tehdy se to dalo koupit v hyperqelbech - nemělo to moc dlouhou životnost.
Ale pak tenhle rozměr z qelbů nějak vymyzel. Jednou jsem šel kolem kandelábru s reklamou, tuším, že na tuhle firmu, poptal jsem se, jestli by nám to neušili z nějakého odolného materiálu. Ušili by, ale cena co by za to chtěli (už si nepamatuji, kolik, tuším, že přes tisícovku), mne přiměla řešit to jinak.
http://www.plachtarna.cz/

ad 1) co si to nechat svarit z plastu u vyrobce bazenu/COV? To je ze zbytku, mohlo by to byt levny. Nebo vodeodolna preklizka, pouze z venku olaminovana. Klidne jenom stitch&glue.
ad 2&3) bilge pumpa? To bych resil jinak, bud od hladiny vody, nebo jsem videl genialni pumpu(balonek) do vyvazovaciho lana. Lod se vetrem mrdla, pumpa pumpuje, nic to nezere...
ad 4) 10mm^2 a vic, bud ty svarovaci, ale ty pro solarniky maji lepsi(odolnejsi) izolaci. Ono by to prezily i 4mm^2 draty(fakt na hrane), ale ten ubytek by byl silenej a lepsi palit energii v motoru nez v dratu. Co nejkratsi, bacha na prechodovy odpory - zakonceni lisovanym okem, utazeny na moment.

Jestli ten box má být měkký ale pevný, doporučuji zkusit někoho kdo šije autoplachy. Odřezky, hlavně když je na nich zbytek nějaké reklamy, jsou běžně nepoužitelné, z čehož kouká naděje na slevu :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru