Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krtko na cistenie odpadu

Asi pred 2 rokmi som mal doma havarijnu situaciu...prestal odtekat odpad z kuchyne a zistil som, ze je upchate potrubie.
Prisla havarijna sluzba spustili do potrubia vibracne zariadenie (motor, co posuva dopredu vibraciami taku hadicu, kde sa pridavaju dalsie diely) a z potrubia do cisticky vypadlo za cca 1h kopec sajrajtu.
Stalo to skoro 200 eur...bez papiera.
Zjednavat sa moc nedalo, oni si stanovili cenu za 1m a kedze slo o 15m potrubie podla dlzky "hadice" vypocitali to takto.
Problem je, ze sa mi to zopakovalo. Vycistil som sifon a do trubky som zacal jemne tlacit vodu z hadice a asi po hodine sa to vycistilo relativne tak, ze to zase odteka.
Problem je, ze studena voda pod jemnym tlakom (vacsi som dat nemohol, hnad za sifonom mam zlom a voda sa mi vracala spat) moc tej masnoty nepobere z potrubia, takze otazka znie, ci sa da niekde pozicat zariadenie ako pouzivali oni, alebo nieco podobne na svojpomocne cistenie odpadu. Obsluha toho, co mali bola jednoducha, len pridavali postupne diely a pozerali, ci nahodou nevysli niekde v sprche, ci na zachode, takze by to asi zvladla aj cvicena opica.
Rad by som si to vycistil zase vibracne, ale tych 200 eur za 1h prace je mi dat luto.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pritom stačí nasypať do výlevky Sifo a zaliať aspoň troma kanvicami vriacou vodou, nechať pôsobiť 24…
Nuda 29.04.2020 10:41
Nuda
Zalejvani horkou vodou je zbytecny a zbytecne nebezpecny. Rozpousteni NaOH je exotermni reakce, vodu…
bahno 30.04.2020 08:48
bahno
Do potrubia nic liat nechcem, uz som dostal milion rad od kadekoho a jedine co som zistil, ze si nav…
fleg 30.04.2020 13:09
fleg
Nešla by tam až na konec nastrkat vzduchová hadice(taková jako je u autogenu, je docela tuhá) a pak…
čumil old 01.05.2020 19:34
čumil old
Je to asi tukove, ked to vyteka, vyteka to biele a krtkovci to robili asi hodinu a stale vytekalo. J… poslední
fleg 01.05.2020 20:09
fleg

Pritom stačí nasypať do výlevky Sifo a zaliať aspoň troma kanvicami vriacou vodou, nechať pôsobiť 24 hodín v potrubí: https://lnk.sk/mnGR

Táto kúra sa robí pravidelne, ak je vidieť slabší odtok, napríklad aj dve balenia zaliať troma kanvicami 100°C vody a na záver prepláchnuť teplou vodou odpadné potrubie.

Z labáku je lepší objednať čistý: Hydroxid draselný, detto musí byť zaliaty 100°C vriacou vodou v dostatočnom množstve (aspoň šesť litrov), aby sa reakciou okamžite rozpustili vločky, lebo v studenej vode nasypanej ledabolo do výlevky a do odpadov, sa spečú, zlepia v jednu guču, čím ucpú ako hydroxidový, mydelný štupeľ, odtok.

Zalejvani horkou vodou je zbytecny a zbytecne nebezpecny. Rozpousteni NaOH je exotermni reakce, vodu si to ohreje samo(a pomerne dost), neni nutny aby z toho vylitnul oblak horkyho hydoxidu hnanej parou. Reakci hydroxidu s tukem vznika mydlo, ale mydla jsou rozpustny ve vode a detergentni, coz je oboji vcelku pozitivni efekt. Pro preventivni pouziti, kdyz je odtok slabsi, staci polevkova lzice, mozna vrchovata, ne 2kg hydroxidu.
Tak jako tak, kdo to bude delat vezme si brejle ci stit - horkej hydroxid do oka je pro oko konecna.

Do potrubia nic liat nechcem, uz som dostal milion rad od kadekoho a jedine co som zistil, ze si navzajom odporuju a vo finale to moze skoncit este vacsim upchraim potrubia.
Pokial pojde vyplachnut kpotrubie vodou ako doeraz tak bude pouzivat tuto metodu.
Aby som nekecal do potrubia som vypustil 2x plney drez horkej vody s Jarou...omu verim, ze to potrubie urcite nerozlepta;o).

Nešla by tam až na konec nastrkat vzduchová hadice(taková jako je u autogenu, je docela tuhá) a pak tam fičet vzduch z kompresoru se zásobníkem?
Tím nemyslím natlakovat, což je hovadina, ale jestli by vzduch neroztrhal a nevyfrkal kousky sajrajtu do hlavního potrubí při pomalém vytahování hadice zpět.
Pokud je tam tuk s pískem ze zeleniny tak to je držák.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru