Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokles tlaku vody v teplovodnom okruhu

Mam novy kotol asi 2 roky a minuly rok som si vsimol, ze kotol zacal obcas preblikavat. Zo zaciatku som tomu nevenoval pozornost, on blikal v noci a rano uz bol ok.
Neskor som zistil, ze ked blika nekuri a ze barometer zospodu hlasi tlak vody pod povolenou hranicou.
Dopustil som vodu ventilom a zase bolo vsetko par mesiacov ok.
Robi to tak 3-4x do roka, situaciu vzdy riesim kratkym povolenim uzaveru vody, dotlakuje sa to a zase je pokoj.
Nejde mi vsak do hlavy ako je mozne, ze z uzavreteho okruhu (radiatory neodvzdusnujem, nemaju ani taky ventil ako maju panelakove napriklad) moze unikat vodu, respektive stracat sa tlak?
Teoreticky by mohla byt v okruhu mikrotrhlina a voda pomaly unikat, ale v tych zaciatkoch sa tlak zvykol upravit aj sam, co mi nedava zmysel a pochybujem, ze kotol si vie dotlakovat okruh sam, kedze to musim robit rucne teraz.
Vie mi to nejaky Laco Kotlar vysvetlit?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Akú máš expanzku? Ak je bez gumenej membrány a je málo natlakovaná vzduchová bublina, potom sa stáva… poslední
Nuda 27.04.2020 13:20
Nuda

Akú máš expanzku? Ak je bez gumenej membrány a je málo natlakovaná vzduchová bublina, potom sa stáva, že bežne, časom, prepúšťa vzduch klasický ventil situovaný nad kvapalinou pri uzávere vzduchu (ktorýkoľvek v sústave), lebo sedlo ventilu nikdy nebude tesniť dokonale vzduch.

Tiež je možné, že ak prekuruješ nad 70°C, tvoria sa na výmenníku, nad horákmi alebo na el.ohrevných špirálach drobné bublinky pary z vody, ktoré sa niekde v sústave zhromaždia a vytvoria na najvyššom bode vzduchovú bublinu. Aj v horných častiach radiátorov. Ak voda vychladne, logicky tlak klesne a to geometrickým radom, dokonca sa môže vytvoriť podtlak ak je niekde kvantum vzduchu, ktorý spolu s médiom ochladne. Manometer pôjde v lete do záporných hodnôt.

Moja rada: Schrasti si kvalitnú expanzku s vyšším objemom s oddeľujúcou, natlakovanou membránou vzduchom, aby si sústavu dotlačil na požadovaný, vyrovnávací tlak. Membrána (vzduch za membránou) zaručí vyrovnávanie tlakov v sústave, lebo tiež samotný metal, rozvodné trubky, radiátory celej sústavy sa teplotou rozťahujú a sťahujú. Čo sú niekedy +/-litre média, podľa objemu sústavy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru