Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pokles tlaku vody v teplovodnom okruhu

Mam novy kotol asi 2 roky a minuly rok som si vsimol, ze kotol zacal obcas preblikavat. Zo zaciatku som tomu nevenoval pozornost, on blikal v noci a rano uz bol ok.
Neskor som zistil, ze ked blika nekuri a ze barometer zospodu hlasi tlak vody pod povolenou hranicou.
Dopustil som vodu ventilom a zase bolo vsetko par mesiacov ok.
Robi to tak 3-4x do roka, situaciu vzdy riesim kratkym povolenim uzaveru vody, dotlakuje sa to a zase je pokoj.
Nejde mi vsak do hlavy ako je mozne, ze z uzavreteho okruhu (radiatory neodvzdusnujem, nemaju ani taky ventil ako maju panelakove napriklad) moze unikat vodu, respektive stracat sa tlak?
Teoreticky by mohla byt v okruhu mikrotrhlina a voda pomaly unikat, ale v tych zaciatkoch sa tlak zvykol upravit aj sam, co mi nedava zmysel a pochybujem, ze kotol si vie dotlakovat okruh sam, kedze to musim robit rucne teraz.
Vie mi to nejaky Laco Kotlar vysvetlit?

Předmět Autor Datum
Třeba jenom utíká vzduch z expanzní nádrže.
jirka44 27.04.2020 10:42
jirka44
Nebo je nekde v okruhu bublina, ktera v normalnim provozu zasadne nevadi, ale casem se rozpousti ve…
bahno 27.04.2020 10:47
bahno
Akú máš expanzku? Ak je bez gumenej membrány a je málo natlakovaná vzduchová bublina, potom sa stáva… poslední
Nuda 27.04.2020 13:20
Nuda

Nebo je nekde v okruhu bublina, ktera v normalnim provozu zasadne nevadi, ale casem se rozpousti ve vode. Nebo to fakt nekde tece, voda je vcelku nestlacitelna, takze i malinky unik vody muze byt pricinou (relativne) velky zmeny tlaku.
Me to kotel taky delal a nikdy, za 7 let, jsem to neidentifikoval. Ale to uz je x let zpatky, jeste v pronajmu.

Akú máš expanzku? Ak je bez gumenej membrány a je málo natlakovaná vzduchová bublina, potom sa stáva, že bežne, časom, prepúšťa vzduch klasický ventil situovaný nad kvapalinou pri uzávere vzduchu (ktorýkoľvek v sústave), lebo sedlo ventilu nikdy nebude tesniť dokonale vzduch.

Tiež je možné, že ak prekuruješ nad 70°C, tvoria sa na výmenníku, nad horákmi alebo na el.ohrevných špirálach drobné bublinky pary z vody, ktoré sa niekde v sústave zhromaždia a vytvoria na najvyššom bode vzduchovú bublinu. Aj v horných častiach radiátorov. Ak voda vychladne, logicky tlak klesne a to geometrickým radom, dokonca sa môže vytvoriť podtlak ak je niekde kvantum vzduchu, ktorý spolu s médiom ochladne. Manometer pôjde v lete do záporných hodnôt.

Moja rada: Schrasti si kvalitnú expanzku s vyšším objemom s oddeľujúcou, natlakovanou membránou vzduchom, aby si sústavu dotlačil na požadovaný, vyrovnávací tlak. Membrána (vzduch za membránou) zaručí vyrovnávanie tlakov v sústave, lebo tiež samotný metal, rozvodné trubky, radiátory celej sústavy sa teplotou rozťahujú a sťahujú. Čo sú niekedy +/-litre média, podľa objemu sústavy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru