Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem cenová představa - renovace nebo nová okna

máme doma několik dřevěných oken, tzv trojáky cca
jsou cca 42 let stará

až na jedno se většina špatně zavírají nedoléhají a pod.

letos bylo v plánu je natřít

máte představu co přijde natření jednoho okna, nějaké zakytování a úpravu aby se dali v pohodě zavírat ?

respektive výměna za plastové

raději bych dřevěná trojska

a nebo dokonce předělávka starých oken kde by se jedná skla vyměnila za dvojskla a udělala nějaká těsnění
(tuhle možnost sem slyšel dost vychvalovat, ale aby to nakonec nebylo dražší než nová?)

Předmět Autor Datum
V prípade rámov vyrobené z makociny dreva (ihličnany apod), ak nie sú pod tlakom lepené z viacerých…
Nuda 16.04.2020 15:43
Nuda
do plastových se mi vůbec nechce, mám strach z neprodyšnosti a plast mi připadá nepřirozený.
PPK777 16.04.2020 16:31
PPK777
Nech si udělat kalkulaci od okolní firmy, která se tím zabývá. ( Je jich velmi málo) Pokud spoje drž…
Otazník. 16.04.2020 16:43
Otazník.
to jako, že cena kvalitního nátěru a potřebným úpravám, aby okna šla v pohodě otvírat se muže dostat…
PPK777 16.04.2020 16:50
PPK777
Ano může i víc.... Většinou se tyto úpravy dělají jen u špaletových oken, kde to má větší smysl.
Otazník. 16.04.2020 16:57
Otazník.
Rozhodně, ohoblovat, vyfrézovat drážku, odstranit nátěr, natřít, těsnění, dvojí přeprava, protože se…
kejki 16.04.2020 16:58
kejki
Nelze srovnávat stará okna a nová kvalitní okna. Páč kvalitní renovace Vás vyjde dost draze, nikdy n…
milan.cukrar 17.04.2020 05:45
milan.cukrar
já bych to napsal ještě jinak - nelze srovnávat stará kvalitní okna a (post)socíkovský humus. Coby… poslední
touchwood 17.04.2020 13:40
touchwood
Stará dřevěná okna nikdy více! Byly neustálé problémy, kyt nedrží, barvy drahé a nedrží. Taky nejsem…
leo 17.04.2020 08:32
leo
Dobře napsáno . Jen bych dodal , že lepší je barva oken bílá . Ta málo váže slunce - teplo. Plast se…
jenda d 17.04.2020 10:44
jenda d

V prípade rámov vyrobené z makociny dreva (ihličnany apod), ak nie sú pod tlakom lepené z viacerých vrstiev špalkov v obrátenej polohe letokruhov, radšej okná vymeň. Určite sa jedná o boľševický šmejd zo stavebnín určený pre drobných stavebníkov r.d., lebo tieto delené trojokná sa nedávali do panelových bytov, tam išli výklopné, zoskrutkované. Jedine tvrdé drevo zostáva v úvahe reparovať.

Okná je možné vyskliť a u stolára prefrézovať rámy, aby sadli ak sú rámy vlhkosťou pokrútené, skrivené.

Stolár môže rozskrutkované rámy prefrézovať, aby sadli do rámov na mieru vyrobené izotermické dvojsklo + druhé samostatné sklo po rozskutkovaní, aby sa dal vnútrajšok "trojzasklenia" 2+1, vyčistiť. (Lepí sa do dreva toto izotermické sklo priamo silikónom proti ÚV. Dnes sa git (sádra s fermežou) nepoužíva, je to šmejd, ktorý sa po vytvrdnutí ťažko spolu so sklom vysekáva).

Alebo úzkym stolárskym, rámovacím hoblajzom strhnúť vnútra falcov spolu so starými nátermi a znovu prelakovať, nech si sadnú a dajú sa zatvárať.

Nátery okien je dnes nezaplatiteľná fuška, jedine svojpomocne, lebo je nutné pôvodnú farbu opáliť, napustiť drevo ľanovým olejom, 2x fermežovou, riedkou základnou, a 2x vrchný lak syntetický. Robota na celé leto, lebo farby musia aspoň 48 hodín s odstupom preschnúť medzi vrstvami. Preto sa vymieňajú za plastové, ideálne trojsklo alebo dokonca štvorsklo.

Nech si udělat kalkulaci od okolní firmy, která se tím zabývá. ( Je jich velmi málo) Pokud spoje drží, tak má smysl nad tím uvažovat. Záleží na síle rámů, zda unesou dvojsklo, protože nárůst hmotnosti je enormní již jen na současně použitých sklech síly 4 mm. Cena se bude odvíjet od jejich stavu, případné hniloby, obnovy spojů atd. Je pravda, že nátěr je skutečně velká položka.
To, co tady psal Nuda o oknech z tvrdého dřeva ( za 27 let praxe je vídám velmi zřídka jen na některých památkách) , nebo že dvojsklo se silikonuje, nebo postup obnovy nátěru je blbost, ke které se nebudu vyjadřovat.

Rozhodně, ohoblovat, vyfrézovat drážku, odstranit nátěr, natřít, těsnění, dvojí přeprava, protože se křídla zpravidla vezou na dílnu, jen rámy se dělají na místě. A k těm dýchajícím oknům, všechna okna můžeš mít s mikrospárovým větráním = úmyslně netěsná, když chceš, těsná otočením kličky. Ale jen plastová nemusíš natírat 30 let.
Nové dřevěné okno nedýchá, je tam těsnění, sklo, dřevo - ty věci jsou nepropustné. Pokud není nátěr nepropustný, dřevo bobtná a degraduje.

Nelze srovnávat stará okna a nová kvalitní okna. Páč kvalitní renovace Vás vyjde dost draze, nikdy nedosáhnout kvalit nových kvalitních oken.
Vaše obava z neprodyšnosti je mylný, páč plastové a jakákoliv okna nemí být prodyšná. Pokud si pořídíte dřevěná okna, musíte se o ně každý rok starat. Plastová jsou bezúdržová.
Ale ať se rozhodnete pro jakékliv, potejte 10 firem a pak filtrujte nabídky, až budete spokojen. Je to sice práce, ale klidně ušetříte 10%.
Co si mám představit pod pojmem "Trojáky"? Jako třídílná? Když zvolíte dobrý povrch plasťáků, tak to z dálky nepoznáte.

Stará dřevěná okna nikdy více! Byly neustálé problémy, kyt nedrží, barvy drahé a nedrží. Taky nejsem zrovna příznivcem plastu, ale nedá se to srovnat a k dřevu bych se nikdy nevrátil. Mám plast na jednom baráku cca 10 let, na druhém asi 14. Údržba nula, slovy nula - nikdy se nemusely seřizovat, stále vše těsní a funguje, nic se nenatírá, nenapouští olejem. Stačí umýt skla a rámy. Dneska si můžete vybrat povrch takový, že ho ani zblízka nepoznáte od dřeva. Akorát je třeba nechat si udělat více cenových nabídek (výrobci je udělají zdarma a rádi). A dát si pozor na trojskla - jsou těžká a musí být velmi kvalitní rámy, aby se vám nebortily. (osobní názor - kvalitní dvojskla s pokovením stačí, pokud nepotřebujete nejakou extrémní zvukovou izolaci). A hlavně se nenechat ohromit bombastickými nabídkami a slevami. Důležité je, jak kvalitní materiál výrobce používá a zda ty okna opravdu vyrábí, ne jen překupuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru