Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem cenová představa - renovace nebo nová okna

V prípade rámov vyrobené z makociny dreva (ihličnany apod), ak nie sú pod tlakom lepené z viacerých vrstiev špalkov v obrátenej polohe letokruhov, radšej okná vymeň. Určite sa jedná o boľševický šmejd zo stavebnín určený pre drobných stavebníkov r.d., lebo tieto delené trojokná sa nedávali do panelových bytov, tam išli výklopné, zoskrutkované. Jedine tvrdé drevo zostáva v úvahe reparovať.

Okná je možné vyskliť a u stolára prefrézovať rámy, aby sadli ak sú rámy vlhkosťou pokrútené, skrivené.

Stolár môže rozskrutkované rámy prefrézovať, aby sadli do rámov na mieru vyrobené izotermické dvojsklo + druhé samostatné sklo po rozskutkovaní, aby sa dal vnútrajšok "trojzasklenia" 2+1, vyčistiť. (Lepí sa do dreva toto izotermické sklo priamo silikónom proti ÚV. Dnes sa git (sádra s fermežou) nepoužíva, je to šmejd, ktorý sa po vytvrdnutí ťažko spolu so sklom vysekáva).

Alebo úzkym stolárskym, rámovacím hoblajzom strhnúť vnútra falcov spolu so starými nátermi a znovu prelakovať, nech si sadnú a dajú sa zatvárať.

Nátery okien je dnes nezaplatiteľná fuška, jedine svojpomocne, lebo je nutné pôvodnú farbu opáliť, napustiť drevo ľanovým olejom, 2x fermežovou, riedkou základnou, a 2x vrchný lak syntetický. Robota na celé leto, lebo farby musia aspoň 48 hodín s odstupom preschnúť medzi vrstvami. Preto sa vymieňajú za plastové, ideálne trojsklo alebo dokonca štvorsklo.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny