Předmět Autor Datum
Co to je měřák na 230V? Na měření příkonu je třeba buď voltmetr a ampérmetr v jedné fázi, nebo watme…
leo 03.04.2020 14:54
leo
NA JEDNOFÁZOVÉ SPOŘEBIČE POUŽÍVÁM TOHLE: https://www.chytrevypinace.cz/Sonoff-POW-R2-d40.htm?gclid=E…
PPK777 03.04.2020 14:59
PPK777
tak TOHLE na třífáz vůbec nezkoušej.
touchwood 03.04.2020 15:15
touchwood
No, na trojfáz to má jednu chybu. Přístroj je zapojen na jednu fázi a nulu, takže měří proud mezi tě…
leo 03.04.2020 15:17
leo
s hviezdou by si toho moc nenacirgulároval, je iba na rozbeh. Trojuhoľník je iná káva, bez nuláku, s…
Nuda 04.04.2020 08:15
Nuda
3-fázový motor je symetrická záťaž (z každej fázy odoberá rovnaký príkon), preto ti stačí zmerať len…
ok 03.04.2020 15:20
ok
Ale noták, kluci :-( Vemte rozum do hrsti a netlačte tady nesmysly :-( 1) - U x I x CosF x 1.7321 T…
mirektatra 04.04.2020 00:08
mirektatra
Si spadol z mesiaca? Alebo ťa napadol COVID? Celé zle. Príkon jednej fázy sa predsa meria podľa vzor…
ok 04.04.2020 01:11
ok
Krásná teorie, ale na nic, protože aby u motoru změřil uvedené hodnoty, musel by ho rozebrat a odpoj…
leo 04.04.2020 10:17
leo
Vždy a všade sa príkon meria na prívode k spotrebiču a nie priamo v ňom. Na neznámom trojfázovom mot…
ok 04.04.2020 10:37
ok
Kluci :-) Hádáte se hezky, ale sranda je, že v podstatě máte pravdu oba. Záleží jen na způsobu měřen…
Zerozero 04.04.2020 10:34
Zerozero
Oba maji v podstate pravdu I kdyz jeden z nich nasobi príkon namereny v jedne fazi trema a druhy odm…
Karabas Barabas 04.04.2020 11:28
Karabas Barabas
Ano, ty příkony pro násobení nejsou stejné.
kejki 05.04.2020 08:45
kejki
Ano, elektrika je vždy zajímavá. Zejména,když o ni někdo něco ví. :-) Jeden násobí třemi a druhý odm…
Zerozero 05.04.2020 23:49
Zerozero
Ahoj Zerozero. Já se nehádám, já jsem jen řekl svůj názor a volaké slováčisko mi oznámilo, že som pa…
mirektatra 05.04.2020 18:29
mirektatra
Aj keď si oslovil niekoho iného a nie mňa, musím reagovať. Je to tu verejná diskusia. Uznávam, že pr…
ok 05.04.2020 20:53
ok
Před časem jsem tady vedl poměrně dlouhou debatu o úpravě svářečky.Byl jsem trochu netrpělivý a iron… poslední
Oldoo 02.05.2020 23:19
Oldoo

Co to je měřák na 230V? Na měření příkonu je třeba buď voltmetr a ampérmetr v jedné fázi, nebo watmetr, nebo kleštový ampérmetr, za předpokladu, že napětí si dosadíme jmenovité. Jinak laicky bych použil údaj na štítku motoru míchačky. Ta spotřeba při skutečném míchání bude cca odpovídající, nebo se dá improvizovat odečtem elektroměru na jednotku času, za předpokladu, že ostatní spotřebiče jsou vypnuté.

No, na trojfáz to má jednu chybu. Přístroj je zapojen na jednu fázi a nulu, takže měří proud mezi těmito svorkami. Bohužel u cirkule nebo míchačky (jsou zapojeny do hvězdy a mají symetrické vinutí) je vektor. součet proudů v nulovém vodiči nula ampér (některé motory vůbec nemají vyvedený střed). Nějaká improvizace že by se obvod motoru rozpojil a připojilo se jedno vinutí motoru k měřáku a ostatní dvě rovnou do sítě si nedovedu moc dobře představit. Hrozí v případě špatného spojení chod na dvě fáze a zničení motoru, dále je to životu nebezpečné pro laika.

3-fázový motor je symetrická záťaž (z každej fázy odoberá rovnaký príkon), preto ti stačí zmerať len spotrebu jednej fázy a vynásobiť tromi. Nestačí zmerať len napätie a prúd, potrebuješ aj účinník. Ten síce na motore uvedený je, ale nemôžeš ho použiť, lebo platí len pre nominálnu záťaž. Pri rezaní dreva sa spolu s príkonom mení vo veľkom rozsahu. Použi elektromer. Vystačil by si v tomto prípade s jednofázovým, ale radšej si zožeň trojfázový, budeš to mať univerzálnejšie (aj pre nesymetrickú záťaž).

Ale noták, kluci :-( Vemte rozum do hrsti a netlačte tady nesmysly :-(

1) - U x I x CosF x 1.7321 To je přeci třífázový výkon/příkon TAK CO TŘEPETE BLBOSTI o prostém vynásobení spotřeby jedné fáze třemi ?! :-( Takový příkon by byl ve třech stejných spotřebičích VE STEJNÉ FÁZI. JENOMŽE FÁZE NEJSOU VEDL SEBE - JSOU VZÁJEMNĚ POSUNUTY VŽDY O 120 stupňů ! Pokud něčemu nerozumím, tak neradím a nejsem pak za pitomce !
2) - distribuční elektroměr NEMĚŘÍ jalový proud - příkon! Nevíme, jestli tazatelem používaný měřák měří i jalový příkon, ale jistě jej měří odděleně - ne kumulovaně s činným příkonem.
3) - Pro účely přibližného vyčíslení SYMETRICKÉHO příkonu (tedy zmiňovaná cirkulka a míchačka s třífázovým motorem) stačí tímto přístrojem změřený příkon v jedné fázi VYNÁSOBIT 1.7321 a máme třífázový příkon - UxIxCosF už změřil v jedné fázi zmíněný měřák. Vynásobením se vyrovnáme s fázovým posunem o 120 stupňů v třífázové síti.

Si spadol z mesiaca? Alebo ťa napadol COVID? Celé zle. Príkon jednej fázy sa predsa meria podľa vzorca:

P=U x I x cos(fi)

kde: U je napätie fázy oproti nuláku (cca 230V)
I je prúd
cos(fi) je účinník

Keďže máme 3 fázy a symetrickú záťaž, tak pre trojfázovú sústavu to vynásobíme 3. Tá tvoja odmocnina z 3 (teda to číslo 1,7321) by sa použila len keby si výkon počítal z medzifázového (združeného) napätia (čiže cca 400V). Jednofázový elektromer však je pripojený medzi fázu a nulák (cca 230V) a aj trojsystémový elektromer má jednotlivé systémy pripojené medzi jednotlivé fázy a nulák. Meria teda fázové napätia, násobí ich oddelene s fázovými prúdmi a cos(fi) a spočítava do jednej hodnoty. Všimni si, že sa v týchto počtoch neberie do úvahy fázový posun medzi fázami ale vždy len fázový posun medzi napätím a prúdom. Elektromer potom zo spomínaných výkonov klasickým spôsobom (integráciou) získava celkovú spotrebu energie.
Inak, kluci (ktorých máš zrejme za idiotov) by privítali, keby si celý svoj nezmyselný príspevok ty sám zrevidoval a uviedol na správnu mieru.

Vždy a všade sa príkon meria na prívode k spotrebiču a nie priamo v ňom. Na neznámom trojfázovom motore nijakým meraním nezistíš, či je zapojený do hviezdy alebo do trojuholníka, ak nemáš prístupnú svorkovnicu motora. Takže ti to môže byť jedno. Motor nemusí mať vyvedený stred a v prípade trojuholníka ho ani fyzicky nemá. Elektromer však stred má v podobe nulového vodiča zo siete, a keby ho hneď aj nemal, tak si ho vytvára aj sám, pretože napäťová sústava 3f elektromera je zapojená vždy do hviezdy.

Kluci :-) Hádáte se hezky, ale sranda je, že v podstatě máte pravdu oba.
Záleží jen na způsobu měření.
Pokud změřím sdružené napětí a fázový proud, má pravdu Mirektatra.
Pokud změřím napětí fáze proti nuláku, má pravdu OK. Samozřejmě v obou případech je nutno zohlednit účiník.
Otázkou je, jak to změřit, pomocí jednofázového měřáku. Nemusí to být tak složité.
Pokud bych měl jednofáz elektroměr klasický, s kotoučkem, zapojil bych napěťovou cívku mezi fázi a nulák (pracovní, na síť). Stejná fáze by procházela přes proudovou cívku ( klasické zapojení).
Tuto fázi přivedl na motor, plus ostatní. Změřenou hodnotu vynásobil třemi.
Stejný způsob platí i pro jednofáz. elektronický elektroměr. Ale u něj se asi nelze spolehnout, který kolík zástrčky je fáze a který nulák. Nemusí být fáze vlevo. Tedy by bylo nejdříve nutno zjistit, ve kterém přívodu (přívodním kolíku) je snímač proudu. Tedy který kolík je skutečně na měřáku fázový.
Tedy mám na mysli takový ten zásuvkový elektroměr. U toho z odkazu to asi bude obdobné, ale tam možná bude označená svorka fáze a nuly.
Pak by to mělo fungovat. :puff::beer:
Pro Leo: No tys tomu dal vůbec "korunu" :-)

Ano, elektrika je vždy zajímavá. Zejména,když o ni někdo něco ví. :-) Jeden násobí třemi a druhý odmocninou ze tří. A oba se dostají ke stejnému výsledku. To je co? Ne, není to matematický paradox.
Je to jen tím, že pokud se změří napětí fáze proti nule a proud ve fázi, tak při rovnoměrné zátěži tří fází, stačí vynásobit třemi.
Ale pokud změří napětí mezi fázemi a proud v jedné fázi, musí zohlednit mezifázový posun. A k tomu právě slouží ta odmocnina ze tří. To je celá zajímavost. :-)

Aj keď si oslovil niekoho iného a nie mňa, musím reagovať. Je to tu verejná diskusia.
Uznávam, že prvé dve vety z mojej reakcie som mohol vynechať. Bolo by to rozumnejšie. Ospravedlňujem sa. Ale ako odpovedať na vyjadrenia, citujem:
...Vemte rozum do hrsti a netlačte tady nesmysly...
...TAK CO TŘEPETE BLBOSTI...
...Pokud něčemu nerozumím, tak neradím a nejsem pak za pitomce !...

No, trochu sebareflexie by neškodilo. A samozrejme, za technickým vyjadrením k problému si stojím.

Před časem jsem tady vedl poměrně dlouhou debatu o úpravě svářečky.Byl jsem trochu netrpělivý a ironický,protože mi většinou,kromě výjimek, neodpovídali na mou otázku.Neumím posoudit tento problém,jsem laik.Ale nejčastěji se ozývaly hlášky o tom co si dovoluji otevírat elektrické zařízení a důrazně, s despektem mi bylo doporučováno,abych to nechal na ODBORNÍKY.Tak po přečtení těchto výlevů odbornosti bych měl VELKÝ strach si nějaké ODBORNÍKY zjednat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru