Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s plísni v kuchyni

Dobrý den,

máme poměrně novou kuchyňskou linku (max 2 roky), bohužel ve starším domě. Část kuchyňské linky (linka ve tvaru L) je umístěna u nechladnější stěny domu. Za skřínkami kuchyňské linky jsou všude kachličky.

Za linkou na kachličkách kondenzuje voda a na sololitu je plíseň.

Rád bych prokonzultoval nějaké možnosti, tak tuto vlhkost eliminovat.

Zvažovali jsme variantu vnějšího zateplení domu - bohužel aktuálně není možné. Část tohoto domu je podsklepená, nicméně je zde nová podlaha (polystyren + beton + podlahové topení).

Moje nápady:
a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v jiné části místnosti se objevovala plíseň na zdi (opět kondenzát z vlhkosti).
b) za linkou je cca 5-8cm prostoru, napadlo mě tento prostor vyplnit nějakou izolací - polystyren, nějaká minerální vata? Jde o to, že teplo např. z myčky nebo trouby koluje za linkou a kondenzuje na vlhké zdi.
c) sololit (zadní desky) natřít barvou, aby nebyl tak náchylný - našel jsem např. Bisil silikon-akryl. Nebo jiný tip?
d) zaizolovat zadní stěnu linky např. nějakým parotěsem - vlhkost za linkou sice bude, ale nepůjde do linky - moc tomu nevěřím.
e) pod linku dát sáčky se silikagelem - objednal jsem 270g sáčky, ale tohle nic moc asi nevyřeší.
f) vyměnit dům - je v plánu, ale nyní musíme vydržet a je mi líto nechat zplesnivět novou linku, mimo jiné jde hlavně o zdraví a plíseň v kuchyni není úplně žádoucí.

Včera jsem část linky rozebral a za skříní byly opravdu vlhké kachličky, takže se nejedná např. o vlhkost z neutřeného nadobí apod.

Pokud někoho něco napadne, budu rád za každou myšlenku.

Díky

Předmět Autor Datum
Pokud není možné zateplení fasády zvenku, moc možností nezbývá. Jak už věděli naši předci, hlavní je…
leo 31.03.2020 08:44
leo
Díky. Je tam podlahové topení i radiátor, pravdou je, že vytopit tuto místnost je velmi obtížné - te…
zoufalyClovek 31.03.2020 09:03
zoufalyClovek
Uvazujete spravne, ze kondenzace je zapricinena rozdilem teplot. Pokud nelze zateplit, musite zajist…
re4zon 31.03.2020 09:03
re4zon
Moje nápady: a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v ji… poslední
milan.cukrar 31.03.2020 17:00
milan.cukrar

Pokud není možné zateplení fasády zvenku, moc možností nezbývá. Jak už věděli naši předci, hlavní je Topit a Větrat. Musíte otevřít prostor za linkou alespoň po stranách začátku a konce linky a vespod, vůbec by nebylo na škodu nucené proudění vzduchu pomocí třeba ventilátorku, který se používá v počítačích, často používat digestoř, větrání oknem a dostatečně topit (úplně nejlepší kamna - proudí vzduch).
Pomocná opatření - zadní stěnu linky vystříkat Savem, po vyschnutí natřít protiplísňovým nátěrem (Lastanox apod.), ten silikagel není špatný, ale musí se pravidelně vsoušet pokud možno jinde než v kuchyni - opět uvolňuje vlhkost při vysoušení
Izolování linky proti vlkosti je nanic - tam vám to kondenzuje proto, že je chladnější - rosný bod je někde mezi zdí a linkou

Díky. Je tam podlahové topení i radiátor, pravdou je, že vytopit tuto místnost je velmi obtížné - tepelné ztráty jsou vysoké.

Větší problém vidím v tom, že linka je v podstatě skoro uzavřená a absolutně nemá šanci "dýchat". Linka začíná myčkou a končí skříní, ani z jedné strany není šance udělat průduch. Zatím jsem demontoval sokl, jestli dojde ke zlepšení stavu, tak by možná pomohlo udělat větrací mřížky do soklu.

Potom mě napadla ještě jedna myšlenka. Za linkou jsou všude kachličky. Nebylo by lepší odstranit zadní stěny (sololit)? Asi to je blbost...

Jinak souhlasím, teplo ze spotřebičů - trouba, myčka kondenzuje na studené zdi a kachličky to jen zhoršují - neabsorbují žádnou vlhkost.

Co se týče větrání a používání digestoře, tak se snažíme používat na maximum.

Uvazujete spravne, ze kondenzace je zapricinena rozdilem teplot. Pokud nelze zateplit, musite zajistit alespon co nejvetsi proudeni vzduchu. Doporucuju nasledujici:
1. Sololit ze vsech skrinek odstrante a vyhodte. Zvlast pokud uz je napadeny plisni. Nebo si ho nekde schovejte a namontujete si ho zpatky az se prestehujete, natrete ho zatim zezadu Sanalem. Pokud byste mel obavy o padani veci za linku, dejte si na police dozadu nejake listy.
2. Zvazte premontovani linky tak, aby byla dal od zdi. U hornich skrinek jednoduche, kazdy roh skrinky podlozite drevenym hranolkem. Pripadne rost, ale pak tam bude vzduch proudit hur. U spodni linky se to da vyresit tak, ze ji jen celou odsunete a do vznikle mezery mezi deskou a zdi date mrizku. Skrinky nechavejte co nejvic otevrene.
3. Vsechny surove hrany natrete Sanalem (nebo necim jinym protiplisnovym, ja mam dobrou zkusenost s timto). Hladke povrchy umyjte vodou s peroxidem.
4. Stenu dukladne umyjte peroxidem, vymalujte protiplisnovou barvou. Mam i osobni zkusenost se systemovym resenim, ale psat ho sem nebudu, nehodlam se zas dohadovat se samozvanymi fyziky.
5. Samozrejme hodne vetrejte. Nedoporucuju zadne vetraky z pc a podobna siditka, vlastni zkusenost. Proste nekam do kuchyne postavte normalni pokojovy vetrak, at fouka aspon trochu za linku.
Kachlicky tam nechte, sokl dejte uplne pryc, zadne parotesy nevymyslejte.
Vsechno je to dost prace, ale mam vyzkouseno, ze to funguje. Druha moznost je opravdu jen zateplit nebo se prestehovat.

Moje nápady:
a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v jiné části místnosti se objevovala plíseň na zdi (opět kondenzát z vlhkosti). Opravdu to nic neřeší.
b) za linkou je cca 5-8cm prostoru, napadlo mě tento prostor vyplnit nějakou izolací - polystyren, nějaká minerální vata? Jde o to, že teplo např. z myčky nebo trouby koluje za linkou a kondenzuje na vlhké zdi.Opravdu to nic neřeší, dokonce si přiděláte další problémy.
c) sololit (zadní desky) natřít barvou, aby nebyl tak náchylný - našel jsem např. Bisil silikon-akryl. Nebo jiný tip?Opravdu to nic neřeší.
d) zaizolovat zadní stěnu linky např. nějakým parotěsem - vlhkost za linkou sice bude, ale nepůjde do linky - moc tomu nevěřím.Opravdu to nic neřeší.
e) pod linku dát sáčky se silikagelem - objednal jsem 270g sáčky, ale tohle nic moc asi nevyřeší.Opravdu to nic neřeší.
f) vyměnit dům - je v plánu, ale nyní musíme vydržet a je mi líto nechat zplesnivět novou linku, mimo jiné jde hlavně o zdraví a plíseň v kuchyni není úplně žádoucí. Výměna bytu to vyřeší[/b]

[b]Je třeba zvýšit povrchovou teplotu stěny.[i]
[/i]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru