Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s plísni v kuchyni

Dobrý den,

máme poměrně novou kuchyňskou linku (max 2 roky), bohužel ve starším domě. Část kuchyňské linky (linka ve tvaru L) je umístěna u nechladnější stěny domu. Za skřínkami kuchyňské linky jsou všude kachličky.

Za linkou na kachličkách kondenzuje voda a na sololitu je plíseň.

Rád bych prokonzultoval nějaké možnosti, tak tuto vlhkost eliminovat.

Zvažovali jsme variantu vnějšího zateplení domu - bohužel aktuálně není možné. Část tohoto domu je podsklepená, nicméně je zde nová podlaha (polystyren + beton + podlahové topení).

Moje nápady:
a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v jiné části místnosti se objevovala plíseň na zdi (opět kondenzát z vlhkosti).
b) za linkou je cca 5-8cm prostoru, napadlo mě tento prostor vyplnit nějakou izolací - polystyren, nějaká minerální vata? Jde o to, že teplo např. z myčky nebo trouby koluje za linkou a kondenzuje na vlhké zdi.
c) sololit (zadní desky) natřít barvou, aby nebyl tak náchylný - našel jsem např. Bisil silikon-akryl. Nebo jiný tip?
d) zaizolovat zadní stěnu linky např. nějakým parotěsem - vlhkost za linkou sice bude, ale nepůjde do linky - moc tomu nevěřím.
e) pod linku dát sáčky se silikagelem - objednal jsem 270g sáčky, ale tohle nic moc asi nevyřeší.
f) vyměnit dům - je v plánu, ale nyní musíme vydržet a je mi líto nechat zplesnivět novou linku, mimo jiné jde hlavně o zdraví a plíseň v kuchyni není úplně žádoucí.

Včera jsem část linky rozebral a za skříní byly opravdu vlhké kachličky, takže se nejedná např. o vlhkost z neutřeného nadobí apod.

Pokud někoho něco napadne, budu rád za každou myšlenku.

Díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Moje nápady: a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v ji… poslední
milan.cukrar 31.03.2020 17:00
milan.cukrar

Moje nápady:
a) odstranit kachličky za linkou - poměrně radikální a myslím, že neřeší problém - v jiné části místnosti se objevovala plíseň na zdi (opět kondenzát z vlhkosti). Opravdu to nic neřeší.
b) za linkou je cca 5-8cm prostoru, napadlo mě tento prostor vyplnit nějakou izolací - polystyren, nějaká minerální vata? Jde o to, že teplo např. z myčky nebo trouby koluje za linkou a kondenzuje na vlhké zdi.Opravdu to nic neřeší, dokonce si přiděláte další problémy.
c) sololit (zadní desky) natřít barvou, aby nebyl tak náchylný - našel jsem např. Bisil silikon-akryl. Nebo jiný tip?Opravdu to nic neřeší.
d) zaizolovat zadní stěnu linky např. nějakým parotěsem - vlhkost za linkou sice bude, ale nepůjde do linky - moc tomu nevěřím.Opravdu to nic neřeší.
e) pod linku dát sáčky se silikagelem - objednal jsem 270g sáčky, ale tohle nic moc asi nevyřeší.Opravdu to nic neřeší.
f) vyměnit dům - je v plánu, ale nyní musíme vydržet a je mi líto nechat zplesnivět novou linku, mimo jiné jde hlavně o zdraví a plíseň v kuchyni není úplně žádoucí. Výměna bytu to vyřeší[/b]

[b]Je třeba zvýšit povrchovou teplotu stěny.[i]
[/i]

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru