Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ozonový generátor

Dobrý den , v posledních dnech se objevují zprávy ohledně dezinfekce ozonem , a mimo jiné i zprávy jak je ozon nebezpečný pro lidský organizmus,tak mám dotaz , máme čističku vzduchu s ionizátorem v ložnici a v návodu není žádná poznámka o tom ,že by v době čištění neměli být přítomny osoby , je nějaký rozdíl mezi ionizátorem a generátorem ozonu .děkuji za objasnění

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tieto ionizátory produkujú vysokým el. nábojom iba miligramy O3 za niekoľko hodín spustenia, teda ne…
Nuda 22.03.2020 08:23
Nuda
Laciná vypadá dobře, ale na alíkovi se mi panel nepodařilo najít.Nemáte, někdo šikovnější, odkaz. Dí… nový
kolemjsoucí 22.03.2020 10:16
kolemjsoucí
Jméno čističky? Nejde čirou náhodou o generátor záporných iontů? Pak naopak u takových zařízení je v…
ms 22.03.2020 09:25
ms
jde o čističku BIONIC tři nerezové desky (filtry na kterých ulpívá prach ) a dva napnuté drátky kter… nový
Peru 22.03.2020 10:14
Peru
To není "výrobník" ozónu, ale obyčejný elektrostatický filtr s ionizátorem. Určitě to píší v návodu. nový
ms 22.03.2020 10:19
ms
Řekl bych, že je velký rozdíl mezi ionizací a ozonizací. nový
čumil old 22.03.2020 19:49
čumil old
Ionizátory produkují jako vedlejší produkt ozon. Jenže ono na něm není nic moc zdravého, takže se to… nový
Kurt 22.03.2020 19:52
Kurt
ono na něm není nic moc zdravého, Mě to neříkej, měli jsme to v práci a teď to máme doma u bazénu j… poslední
čumil old 22.03.2020 21:17
čumil old
Ozon a záporné ionty jsou zcela něco jiného. Čistička vzduchu produkuje mimo zachycování nečistot na… nový
Zerozero 22.03.2020 20:40
Zerozero

Tieto ionizátory produkujú vysokým el. nábojom iba miligramy O3 za niekoľko hodín spustenia, teda nemusíš mať obavy o poleptanie slizníc ozónom pri jeho vdychovaní. Hrozí poleptanie iba ak by bol výkon O3 nad 70 gramov za hodinu v hermeticky uzatvorenej miestnosti dlhodobým pobytom. Takýto profi prístroj stojí majland a bežne ho nekúpiš. Sú dostať velice slabé výkony O3 k dezinfekcii vozidiel. Jedine si generátor zbastlit sám doma na kolene z trafa mikrovlnky alebo silného trafa toroidu.

https://youtu.be/GlCSwjq8CmY?t=34
https://www.youtube.com/watch?v=IPBuLH712Po

slušný výkon O3 za lacný chechták:
https://www.youtube.com/watch?v=AN1Q3uTkJmk

jde o čističku BIONIC tři nerezové desky (filtry na kterých ulpívá prach ) a dva napnuté drátky které se čistí na nich navléknutými korálky
a otočením celé čističky , dole je nějaká elektronika co ve třech stupních reguluje množství vzduchu a cosi co vyhodnotí znečištěný filtr a vypne přívod , zapnout jde až po vytažení ze zásuvky a omytí filtrů

ono na něm není nic moc zdravého,

Mě to neříkej, měli jsme to v práci a teď to máme doma u bazénu jako ozonovou lampu na hubení breberek. No a ze školy si to ještě taky pamatuju. Maturita z chemie za 1.
Ještě mám taky v paměti amatérská horská slunce, vyrobená z pouliční výbojky. Jo jo. Sag mir wo die blumen sind...

Ozon a záporné ionty jsou zcela něco jiného. Čistička vzduchu produkuje mimo zachycování nečistot navíc záporné ionty. To jsou částice vzduchu se záporným elektrickým nábojem. Takto obohacený vzduch se lépe dýchá a je podobný vzduchu venku po bouřce, nebo v horách. Tvrdí se že je i prospěšný pro zdraví.
Ozon, který se také dá vyrábět elektrickými generátory, je kyslík, obsahující jeden atom navíc. Vzniká v přírodě slunečním zářením, nebo elektrickými výboji. Ve větší koncentraci je toxický. Jeho toxicita se využívá k desinfekci prostoru, pomocí generátorů.
Ve velmi malé koncentraci vytváří pocit čerstvého vzduchu.
Čistička vzduchu s ionizáorem vytváří jako vedlejší produkt i velmi malé množství ozonu, ale výrobci zaručují, že je to hodně pod hygienickou hranicí. Toto malé množství ale nemá žádné desinfekční vlastnosti.
Ionizátor je zdroj vysokého napětí, které je přivedeno na "anténu" tvořenou zpravidla nějakými hroty. Z nich se uvolňují volné elektrony, které se vážou na částice vzduchu a tak vznikají záporné ionty.
Pokud by se výkon ionizátoru silně zvýšil, začne na hrotech sršení elektrického výboje. Za tmy, viditelné malé blesky. V tom případě by se ionizátor změnil na generátor ozonu. Elektrické výboje způsobí syntézu atomů kyslíku na O3, tedy kyslík se třemi atomy. Normálně má dva.
Pokud se na desinfekci prostoru použije ozon, nesmí tam být přítomno cokoliv živého. Nejen lidé, ale ani teba rybičky v akváriu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru