Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem ozonový generátor

Ozon a záporné ionty jsou zcela něco jiného. Čistička vzduchu produkuje mimo zachycování nečistot navíc záporné ionty. To jsou částice vzduchu se záporným elektrickým nábojem. Takto obohacený vzduch se lépe dýchá a je podobný vzduchu venku po bouřce, nebo v horách. Tvrdí se že je i prospěšný pro zdraví.
Ozon, který se také dá vyrábět elektrickými generátory, je kyslík, obsahující jeden atom navíc. Vzniká v přírodě slunečním zářením, nebo elektrickými výboji. Ve větší koncentraci je toxický. Jeho toxicita se využívá k desinfekci prostoru, pomocí generátorů.
Ve velmi malé koncentraci vytváří pocit čerstvého vzduchu.
Čistička vzduchu s ionizáorem vytváří jako vedlejší produkt i velmi malé množství ozonu, ale výrobci zaručují, že je to hodně pod hygienickou hranicí. Toto malé množství ale nemá žádné desinfekční vlastnosti.
Ionizátor je zdroj vysokého napětí, které je přivedeno na "anténu" tvořenou zpravidla nějakými hroty. Z nich se uvolňují volné elektrony, které se vážou na částice vzduchu a tak vznikají záporné ionty.
Pokud by se výkon ionizátoru silně zvýšil, začne na hrotech sršení elektrického výboje. Za tmy, viditelné malé blesky. V tom případě by se ionizátor změnil na generátor ozonu. Elektrické výboje způsobí syntézu atomů kyslíku na O3, tedy kyslík se třemi atomy. Normálně má dva.
Pokud se na desinfekci prostoru použije ozon, nesmí tam být přítomno cokoliv živého. Nejen lidé, ale ani teba rybičky v akváriu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny