Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dávkovač zrní pro slepice

Myslím, že se jedná o dávkovač asi týdenní, tedy by nášlapný nefungoval. Jde asi o to, aby každý den v týdnu se otevřela jedna trubka a vysypal se denní obsah krmiva.
V tom případě bych asi použil motorek se závitovou tyčí (odkaz), ta by ale musela mít délku pro celou délku dávkovače.
Pak bych pod trubky udělal clonu, zakrývající všechny otvory, nějakém vedení. Clona by byla ovládaná tou závitovou tyčí.
Posunem clony by se postupně odkrývaly otvory.
Pak je třeba vyřešit, aby se pohon vždy vypnul po odkrytí otvorů. To by šlo realizovat koncovými spínači, ovládanými jezdcem na záv. tyči. Ty by byly rozmístěny tak, aby se příslušný spínač vypnul po otevření příslušného otvoru. Všechny spínače sériově. Motorek zapojen přes sérii koncáků na motorek.
Potom použít týdenní časový spínač a naprogramovat tak aby každý den dal jeden impuls, třeba ráno. Impuls musí být kratší, než posuv dojede na další stupeň, aby to nepřejelo dva. Časovým spínačem přemostit všechny koncáky v sérii.
Funkce: Systém ve výchozí poloze. Všechny stupně jsou zavřené. Je aktivován první koncák před řetězcem. Tím posun neběží. Např. pondělí ráno, dá spínač impuls a přemostí koncáky. Motorek se rozběhne. Než jezdec dosáhne dalšího koncáku, impuls musí pominout.
Jezdec dosáhne druhého koncáku (blokování prvního stupně), a motor se zastaví. Další den dá časovač impuls, překlene koncáky a motor se rozběhne. Dodáhne třetího spínače (blokování druhého stupně) atd.
Po vyprázdnění celého zásobníku se systém zastaví. Ale aby došlo k zastavení na konci, je nutno překlemování koncových spínačů časovačem připojit PŘED poslední spínač. Tím nedojde k aktivaci časovačem na konci procesu. Poslední koncák systém vypne a nebude překlenován případným dalším impulsem.
Pro návrat do výchozího režimu a naplnění zásobníků, je potřeba udělat ještě ruční ovládání, kdy se změnou polarity přepínačem obrátí směr otáčení a najede se zpět na začátek. Aby se při zpětném pohybu neaktivovaly koncáky, je možno paralelně k časovači dát třeba tlačítko a držet, než se jezdec vrátí do výchozí polohy.
I návrat do výchozí polohy by šel udělat automatický. Tak že by posun měl ještě jednu polohu navíc. Ta by byla opatřena reverzačním koncákem. Ovládací poslední impuls by byl třeba několik minut po vyprázdnění posledního stupně. Ten by způsobil dojezd na reverzační spínač a jezdec by jel zpět. Pak je možnost to mechanicky udělat tak, aby nebyly aktivovány řetězové koncáky při zpětném chodu, nebo vratný impuls naprogramovat tak dlouhý, aby překlenul přejezd přes všechny koncáky mimo prvního výchozího. Tam by se zpětný posun zastavil. Pro jednoduchost zapojení, bych jako poslední reverzační spínač použil třeba páčkový šestivývodový přepínač. Na ten by jezdec najel a přepnul. Po návratu do výchozí polohy zaktivovat funkci ručním přepnutím páčk. spínače pro pohyb vpřed.
No snažil jsem se to popsat nějak polopaticky, takže to vypadá ukrutně složitě :-) Ale ve skutečnosti to je jen udělat posun clony s pohonem závit. tyčí a vhodně umístit koncové spínače a zapojit. Doplnit o koupený digitální časovač. Při pochopení funkce dost jednoduché na konstrukci.
Jen pro doplnění. Pokud by pohon byl konstantní rychlostí, třeba synchronním motorkem, šlo by i řadu koncáků vynechat a použít pouze poslední reverzační. Pak by šlo přesným nastavením časů sepnutí pohonu načasovat pojezd od jednoho k dalšímu stupni jen dobou sepnutí časovače. Ale to by časovač musel mít možnost nastavení v přesnosti sekund.
Je to jedna z možností, jak to udělat v podstatě jen mechanicky, bez nějakých složitých obvodů. Určitě existuje množství jiných řešení.:puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny