Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Průsak do sklepa

Dobrý večer.
Začala mi do domu ve sklepě prosazovat lehce voda (řekněme půl litru za hodinu i když mám pocit, že se to zrychluje). Je to v rohu sklepa kde jsem objevil půl cm širokou a cca 10 cm dlouhou trhlinu mezi stěnou a podlahou. V těhle místech byl kdysi problém s vlhkostí a plísní té stěny (je to pod schody), ale po vyházení věcí okolo a zajištění větrání už byl několik let pokoj...
Dům je samodomo že začátku sedmdesátých let takže vnější izolace byla podle mě jen trochu ipy.
Co teď s tím? Zatmelit tu díru? To pak asi vlhkost poleze do zdi, ne? Udělat z něčeho okolo hráz aby voda netekla dále do sklepa a čekat na vyschnutí zdroje?
A co s tím pak (jaro/léto)? Obkopat z venku. Jak hluboko? Co pak kolem stěny?
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máš chalupu v svahu? Potom vykop okolo stavby rigól až do hĺbky základov, ideálne hlbšie než končí… nový
Nuda 17.02.2020 11:38
Nuda
Děkuji všem za rady. Bohužel/naštěstí (vlastně nevím) to podle posledních pokusů vypadá, že je nějak… poslední
bobrb 19.02.2020 21:46
bobrb

Máš chalupu v svahu?

Potom vykop okolo stavby rigól až do hĺbky základov, ideálne hlbšie než končí základ a polož do makadamu melioračné, dierované potrubie, ktoré musíš zasypať až po povrch znovu drveným makadamom. Pomyselná stena z makadamu v zemi utvorí zároveň izolačnú vrstvu lebo lámaný šuter neťahá vodu kapilárnou eleváciou. Povrchová voda stečie po tejto vrstve až k potrubiu zasypané makadamom v zemi, ktoré ju odvedie mimo stavby.

Ak sa ti rozliezajú základy je nutné základy obkopať, obnažiť, dvojmo rigól zaarmovať roxorom a zaliať výkop betónom. Až po zatvrdnutí tejto opornej injektáže sprav následne melioráciu novým výkopom predsadeným pred základmi. .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru