Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Průsak do sklepa

Dobrý večer.
Začala mi do domu ve sklepě prosazovat lehce voda (řekněme půl litru za hodinu i když mám pocit, že se to zrychluje). Je to v rohu sklepa kde jsem objevil půl cm širokou a cca 10 cm dlouhou trhlinu mezi stěnou a podlahou. V těhle místech byl kdysi problém s vlhkostí a plísní té stěny (je to pod schody), ale po vyházení věcí okolo a zajištění větrání už byl několik let pokoj...
Dům je samodomo že začátku sedmdesátých let takže vnější izolace byla podle mě jen trochu ipy.
Co teď s tím? Zatmelit tu díru? To pak asi vlhkost poleze do zdi, ne? Udělat z něčeho okolo hráz aby voda netekla dále do sklepa a čekat na vyschnutí zdroje?
A co s tím pak (jaro/léto)? Obkopat z venku. Jak hluboko? Co pak kolem stěny?
Děkuji

Předmět Autor Datum
Podle uvedeného množství vody je zřejmé, že to není běžná zemní vlhkost vzlínající kvůli shnilé izol… nový
leo 17.02.2020 08:31
leo
V něco takového jsem "doufal", ale nic nenašel. O kousek níž svahem je vývod odpadu z domu do jímky,… nový
bobrb 17.02.2020 09:18
bobrb
Zajímavé pozorování z noci. Za celou noc (od půl desáté) bylo té vody méně než za 3h od půl šesté rá… nový
bobrb 17.02.2020 09:15
bobrb
Na hladinu pozdemní vody mají vliv, podle mé zkušenosti, i dosti vzdálené zemní práce. To Váš problé… nový
Kyncl 17.02.2020 09:32
Kyncl
Máš chalupu v svahu? Potom vykop okolo stavby rigól až do hĺbky základov, ideálne hlbšie než končí… nový
Nuda 17.02.2020 11:38
Nuda
Děkuji všem za rady. Bohužel/naštěstí (vlastně nevím) to podle posledních pokusů vypadá, že je nějak… poslední
bobrb 19.02.2020 21:46
bobrb

Podle uvedeného množství vody je zřejmé, že to není běžná zemní vlhkost vzlínající kvůli shnilé izolaci. To vypadá na pramen nebo stružku, která stéká podle zdi. Prověřit odkud (sousední okap.svody, meliorace u sousedů apod.), pokud to vypadá na pramen, tak jedině odkopat zvenka až na spodek základu a udělat drenáž mimo základy.

Na hladinu pozdemní vody mají vliv, podle mé zkušenosti, i dosti vzdálené zemní práce. To Váš problém sice nevyřeší, ale může objasnit. Rozpomeňte si, zda se někde něco v okolí nekopalo tak ve vzdálenosti několika desítek metrů. Pokud se ale trhlina ve sklepě vytvořila v poslední době, může být sama příčinou průsaku.

Máš chalupu v svahu?

Potom vykop okolo stavby rigól až do hĺbky základov, ideálne hlbšie než končí základ a polož do makadamu melioračné, dierované potrubie, ktoré musíš zasypať až po povrch znovu drveným makadamom. Pomyselná stena z makadamu v zemi utvorí zároveň izolačnú vrstvu lebo lámaný šuter neťahá vodu kapilárnou eleváciou. Povrchová voda stečie po tejto vrstve až k potrubiu zasypané makadamom v zemi, ktoré ju odvedie mimo stavby.

Ak sa ti rozliezajú základy je nutné základy obkopať, obnažiť, dvojmo rigól zaarmovať roxorom a zaliať výkop betónom. Až po zatvrdnutí tejto opornej injektáže sprav následne melioráciu novým výkopom predsadeným pred základmi. .

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru