Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyvrtání průběžné díry.

Mám takový dotaz.Čím vrtat otvor do špalíku délky cca 20 cm tak aby neujížděl vrták z osy středu.Jedná se o malý průměr do 6 mm.Zatím mě na tu délku vždy vrták ujel mimo střed.Použít vrták kopinatý nebo něco jiného?Vrtat z obou stran proti sobě není také to pravé ořechové.Vrtal jsem to i na soustruhu ale na tu délku to vždy ve dřevě ujede.Víte někdo jak na to?Díky za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den,nevím co udělá malý průměr.Ale když jsem někdy před třiceti lety soustružil dřevěné nohy k…
Lubomír 16.02.2020 11:28
Lubomír
Mám že toto řešení bude dobré.Vyzkouším děkuji. nový
kap.dabac 16.02.2020 16:09
kap.dabac
Já jsem nedávno podobným způsobem vyvrtal díru 2,5 (pro účely vyříznutí M3) do tyčky a s výsledkem j… nový
ml1 17.02.2020 14:13
ml1
.Ještě jednou.K uvedenému dotazu.Jedná se o délku dřevěného kolíku cca průměru 25 mm a cekové délky… nový
kap.dabac 19.02.2020 09:17
kap.dabac
Dřevo je mrcha, nestejného složení, kousek tvrdý, kousek měkký. Asi bych zkusil vrtat z obou stran a… nový
Stefran 19.02.2020 09:39
Stefran
Jak to asi dělaly nasi predkove kdyz nebozezem vrtaly trubky? nový
Kenav 19.02.2020 10:38
Kenav
Dobrý den,uveďte k čemu to bude sloužit,třeba jsou jiná řešení.:-) nový
Lubomír 19.02.2020 10:49
Lubomír
Nevím na co to je, ale co nejdříve vyvrtat díru, tím je daná osa a pak dřevo osoustružit nebo opraco… nový
nerady 19.02.2020 13:02
nerady
To to furt není vyvrtaný? :-) Základ je mít rovný vrták, vybrušovaný (ne válcovaný), prodloužený (DI… poslední
umfa 19.02.2020 19:29
umfa

Dobrý den,nevím co udělá malý průměr.Ale když jsem někdy před třiceti lety soustružil dřevěné nohy k lampám,tak jsem vrtal desítky otvory následovně:Vyvrtat kousek železného vodítka,nebo trubičku,která se nasune na tyč vrtáku,musí být suvné a nevaklat,čím je vodítko delší,tím je rovnější otvor ve špalku,nehnat do extrému.Toto vodítko upnete na suportu do nožové hlavy ,různě vypodložíte,aby vrták byl v ose univerzálky a upínací hlavičky vrtáků. .To vodítko vzdálíte od špalku asi dva centimetry,aby mohly špony ven.Vrták musíte sále vytahovat,jakmile se nahromadí špony začne uhýbat.Otáčky nepřehánějte,dřevo se rychle ohřívá a pálí vrták,hned je modrý a špatně bere.Domnívám se,že to půjde i u malého průměru,základem je nedovolit dlouhému vrtáku pružit a cestovat.:-)

Já jsem nedávno podobným způsobem vyvrtal díru 2,5 (pro účely vyříznutí M3) do tyčky a s výsledkem jsem byl velmi spokojený. Délka díry byla asi o 5 mm kratší než vrták, takže prodlužovat jsem ho nemusel, to nevím, jak bych se svým skromným vybavením udělal. Nechtělo se mi tahat velkou vrtačku, tak jsem použil akuvrtačku (napájenou ze zdroje, přecejenom akumulátor má svá léta za sebou), je to i bezpečnější. Dřevěnou tyčku (průměr 10 nebo 12) upnul do sklíčidla místo vrtáku, ne moc pevně, aby tam nebyly zuby, jen aby se neprotáčela, ani nevim, v čem jsem držel vrták, v ruce asi ne, asi v kleštích. Najít střed bylo poměrně jednoduché, je to místo, kde vrták nešmajdá (předtím jsem tam ale radši udělal kráter ostrým šroubovákem), už tohle je první zádrhel při normálním postupu, vůbec začít vprostřed (natož ten střed udržet). Tady to šlo skoro samo. Jak se zanořila šroubovice, bylo potřeba vrták vytahovat dost často, jak se šroubovice ucpe, nejen že vrták nejde dál, ale blbě se to z něj dostává.
To že jsem pak závit "vyříznul" tím, že jsem tam nahnal šroub je věc jiná (závitníky tak daleko neprošly, závit byl jen na začátku, pro příště si koupim maticový závitník, jen bych si nesměl vzpomenout v neděli), je to dřevo, to to snese.

Ve větším měřítku se soustruhem by to neměl být problém, teda pokud je soustruh k dispozici (já třeba soustruh nemám). Jen by mi přišlo přirozené vrták upnout do koníka, tak jsme se to učili ve škole (ale nejsem zámečník (ani ruční), a takovéto věci jsme se učili jen opravdu pár hodin, práce soustruhu a fréze byla spíš taková exkurze).

.Ještě jednou.K uvedenému dotazu.Jedná se o délku dřevěného kolíku cca průměru 25 mm a cekové délky 200 mm.Všechny metody jsem vyzkoušel.Nemám problém s délkou vrtáku,nemám problém použít soustruh,nemám problém použít stojanovou vrtačku a univ sklíčidlo.Problém je ten že na konci průběžné díry se otvor proti středu posune mimo.Jedná se o dřevěný kolík.Tudíž mě jde jenom o to kdo má zkušenost s tímto.Osobně chci vyzkoušet ještě kopinatý tak zvaný dělový vrták pro vrtání dlouhých děr.V oceli není co řešit tam to neujede.Ale ve dřevě to je problém zachovat přesnost vývrtu.Podotýkám že se jedná o průměr 5-6 m.To je tak všeobecně k věci.

To to furt není vyvrtaný? :-) Základ je mít rovný vrták, vybrušovaný (ne válcovaný), prodloužený (DIN 340). Ale takový vrták stojí pětikilo, tak jestli se to vyplatí :-) Vrtat na soustruhu se správně ustaveným koníkem (čili přesně do středu a rovnoběžně, u některých hobby provedení to nemusí být samozřejmost), díru si navrtat navrtávákem, často vyjíždět a odstraňovat piliny. Vrták moc do díry nehnat, ale ani jen tak nešmrdlat, musí být pořád oběma břity v záběru. Pak to nemůže ujet :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru