Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vyvrtání průběžné díry.

Já jsem nedávno podobným způsobem vyvrtal díru 2,5 (pro účely vyříznutí M3) do tyčky a s výsledkem jsem byl velmi spokojený. Délka díry byla asi o 5 mm kratší než vrták, takže prodlužovat jsem ho nemusel, to nevím, jak bych se svým skromným vybavením udělal. Nechtělo se mi tahat velkou vrtačku, tak jsem použil akuvrtačku (napájenou ze zdroje, přecejenom akumulátor má svá léta za sebou), je to i bezpečnější. Dřevěnou tyčku (průměr 10 nebo 12) upnul do sklíčidla místo vrtáku, ne moc pevně, aby tam nebyly zuby, jen aby se neprotáčela, ani nevim, v čem jsem držel vrták, v ruce asi ne, asi v kleštích. Najít střed bylo poměrně jednoduché, je to místo, kde vrták nešmajdá (předtím jsem tam ale radši udělal kráter ostrým šroubovákem), už tohle je první zádrhel při normálním postupu, vůbec začít vprostřed (natož ten střed udržet). Tady to šlo skoro samo. Jak se zanořila šroubovice, bylo potřeba vrták vytahovat dost často, jak se šroubovice ucpe, nejen že vrták nejde dál, ale blbě se to z něj dostává.
To že jsem pak závit "vyříznul" tím, že jsem tam nahnal šroub je věc jiná (závitníky tak daleko neprošly, závit byl jen na začátku, pro příště si koupim maticový závitník, jen bych si nesměl vzpomenout v neděli), je to dřevo, to to snese.

Ve větším měřítku se soustruhem by to neměl být problém, teda pokud je soustruh k dispozici (já třeba soustruh nemám). Jen by mi přišlo přirozené vrták upnout do koníka, tak jsme se to učili ve škole (ale nejsem zámečník (ani ruční), a takovéto věci jsme se učili jen opravdu pár hodin, práce soustruhu a fréze byla spíš taková exkurze).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny