Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit pletený drát

Zdravím, potřebuji do vidlice připojit drát. Není to ovšem klasika, ale pletený. Moc se mi nelíbí, jak se to ve svorce mačká. Co kdybych to prolil cínem? Nebo existuje lepší řešení? Díkec za každej tip

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Co to je "pletený drát"? Nemáš na mysli lanko? [002061.jpg] Já bych konec necínoval. Spíš bych použi…
Yarda 12.02.2020 08:27
Yarda
Ale k tomu lisování je potřeba používat krimpovací kleště co skutečně zajistí dobré slisování dutink…
Yarda 12.02.2020 14:09
Yarda
Tyhle kleště sice je možné použít, ale na kabelové dutinky se používají jiné, například https://www.…
Zerozero 13.02.2020 12:01
Zerozero
Ani jedny. Správné kleště jsou, prosím,tyhle. [89180-kleste-jpg]
jirka44 13.02.2020 13:20
jirka44
No ony jsou vhodné i ty, co jsem namátkově uvedl. Je více výrobců a více typů, tak se také víceméně… nový
Zerozero 14.02.2020 01:08
Zerozero
Predpokladám 230V/400V 50Hz. Ideálne je omočiť pletenec v kyseline fosforečnej (alebo sa dusiť tave…
Nuda 12.02.2020 10:12
Nuda
Dnes sa cinovanie neodporuca, správny spôsob cez ditinky, alebo ine koncovky podla situacie. nový
Matfej 14.02.2020 08:47
Matfej
Já jsem "stará škola" a starej praktik. I když bylo psáno mnoho "protiřečení" proti procínování konc… nový
George63 14.02.2020 17:33
George63
Taky jsem ze staré školy... a kolem roku 73 nám v učňáku vysvětlili: 1) lankové vodiče zásadně necín… poslední
mirektatra 16.02.2020 22:14
mirektatra

Ale k tomu lisování je potřeba používat krimpovací kleště co skutečně zajistí dobré slisování dutinky. Něčemu takovému bych se vyhnul:
https://www.gme.cz/krimpovaci-kleste-pro-ic-piny-ewz202b
U takových kleští kvalita slisování závisí na tom, jak šmudla ty kleště stiskne.
Já zapojuji lanka do svorek, že konec lanka rukou zkroutím, ve svorce ho dotáhnu šroubkem na fest a nepamatuji se, že by s tím byly nějaké problémy.

Tyhle kleště sice je možné použít, ale na kabelové dutinky se používají jiné, například https://www.forsteel.eu/rucni-lisovaci-kleste--an_005/
Kvalitní (a drahé) kleště mají zámek, který nedovolí uvolnění kleští, dokud není dosaženo správné síly slisování.
Ještě k tématu, v žádném případě se nedoporučuje ocínování konce vodiče. Dříve se to dělalo, ale praxe ukázala, že cín pod tlakem spojení teče podobně jako hliník. Proto i po řádném dotažení se spoj po čase uvolní. Navíc, pokud se může vodič i málo pohybovat (stačí vibrace stroje), tak u splétaného vodiče (licna), dochází ke zlomení vodiče u ocínování.
Správné je použití dutinek, ale pokud třeba nejsou, je lepší, než cínovat, jen vodiče dobře zkroutit. Pokud se to do spoje vejde, tak případně ještě přeložit a tím konec vodiče zdvojit.
----- Teď jsem si teprv všimnul, že píšeš ""takovým bych se vyhnul" Tak sorry, omylem jsem myslel, že je doporučuješ. 8-)

No ony jsou vhodné i ty, co jsem namátkově uvedl. Je více výrobců a více typů, tak se také víceméně liší. Některé jsou jen na jeden rozměr, jiné mají třeba několik pozic na různé rozměry.
Některé mají i výměnné čelisti pro různé průměry i tvar lisování.
Jsou takové,které lisují do kulata, jiné do šestiúhelníku, nebo čtverce. Je v nich i nějaký rozdíl (nezkoumal jsem), jestli jsou na holé koncovky, nebo s izolovaným barevným koncem.
Já používám pro montáž vidlic a podobně jeden druh, s rozsahem od 1,5 do 6 mm2, lisující do čtverce, tedy spíš do mírného lichoběžníku. 8-)

Predpokladám 230V/400V 50Hz.

Ideálne je omočiť pletenec v kyseline fosforečnej (alebo sa dusiť taveným Aspirínom) a zaliať zakrútené žily roztaveným, olovnatým cínovým drátom s kolofóniou, až po bužírku. Do cínu sa elegantne zaborí skrutka. (Len nechápem, že nemáš vrchnú bužírku zakotvenú v istení, aby sa káble nevixlovali a nevyrvali z kontaktov)

Alebo si vyber:
https://www.topbaterie.cz/konektory-kolik-c637/

Já jsem "stará škola" a starej praktik. I když bylo psáno mnoho "protiřečení" proti procínování konce slaněného vodiče (použití lisovacích krimpovacích dutinek Ti popsali ostatní) já na toto nedám dopustit. ;-) Jak do svorek, tak zejména pod šroubky. Dobře procínuji, s očistěním pomocí kalafuny, a pokud jde o velmi slabý vodič, tak třeba i přehnu, před proletováním, pro zesílení, udělám očko a zatím jsem ještě nikdy neměl problém s jakýmkoliv poškozením takovéhoto spoje. Jak při zapojování přívodních "šňůr" do spotřebičů, tak i u zásuvkových vidlic a i třeba do wago svorek a podobně. A pokud je to vhodné, třeba při napojování ochranných vodičů na kostry spotřebičů, pak používám letovací očka. A že jsem takovýchto spojů v životě udělal a případně i zkontroloval "sakra" hodně.:-D :puff:

Taky jsem ze staré školy... a kolem roku 73 nám v učňáku vysvětlili:
1) lankové vodiče zásadně necínovat, protože cín není pružný, jako měď. Spoj se průchodem proudu ohřívá a protože na rozdíl od mědi cín nepruží, vymačkne se. Po zchladnutí se cínovaný spoj uvolní a příště se o to víc ohřeje... až to konečně vyhoří. TO PLATÍ zejména pro proudově silně namáhané spoje.
2) pod šroubky vkládáme pouze ROVNÉ konce vodičů, NE KABELOVÁ OKA z tvrdého drátu! Šroub se prohne a vytvoří pružný spoj, který vyrovnává tepelnou roztažnost vodiče. Pouze u lankových vodičů je vhodné vytvořit zapletené kabelové oko, KTERÉ SE NESMÍ CÍNOVAT - viz výše o pružnosti cínu a teplotách...

Tak asi tak :-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru