Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Renovace parkt - naolejované parkety

Zdravím, chystám se na kompletní předělání jedné místnosti. Jako podlahu tu máme parkety, ale jsou už dost staré, vrzají a jsou mezi nimi škvíry. Teď se nemůžu rozhodnout, jestli parkety vytrhat a dát místo nich PVC, nebo nechat parkety zrenovovat. Nevím, co by cenově vyšlo lépe. Pokud dám parkety, tak bych je chtěl naolejovat na šedý odstín ( jestli se to tedy dělá ), pak ale nevím, jak je to třeba s mytím podlahy, nebo jestli na ní nezůstanou fleky, když se něco rozlije. Je tu někdo, kdo už řešil tenhle problém a mohl by mi trochu pomoct se nějak rozhodnout? Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud mají parkety mezi sebou škvíry a vrzají, tak je to běžný důsledek sesychání dřeva. Záleží poch… poslední
Katka M. 21.01.2020 09:46
Katka M.

Pokud mají parkety mezi sebou škvíry a vrzají, tak je to běžný důsledek sesychání dřeva. Záleží pochopitelně na stavu poškození, ale za mne jsou parkety určitě cennější a hezčí řešení než PVC. Ale souhlasím s "nerady", že nejlepší postup bude pozvat zkušeného parketáře, aby stav zhodnotil a navrhl řešení.
Co se týče naolejování, nevím, jestli existuje olej, který vám parkety "zešedne" pokud mají ještě přírodní barvu. Možná nějaký voskový olej v odstínu dub bílý - ten jde spíše do šedé než do hnědé/nažloutlé barvy, ale nevím, jak moc je krycí. Na olejované parkety se pak používají speciální čistící přípravky, který olej z parket nesmývají, ale naopak ochranou vrstvu udržují a obnovují. Pokud je na parketě dostatečná vrstva oleje, tak by se vám fleky tvořit neměly, protože olej by měl dřevo ochránit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru