Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Renovace parkt - naolejované parkety

Zdravím, chystám se na kompletní předělání jedné místnosti. Jako podlahu tu máme parkety, ale jsou už dost staré, vrzají a jsou mezi nimi škvíry. Teď se nemůžu rozhodnout, jestli parkety vytrhat a dát místo nich PVC, nebo nechat parkety zrenovovat. Nevím, co by cenově vyšlo lépe. Pokud dám parkety, tak bych je chtěl naolejovat na šedý odstín ( jestli se to tedy dělá ), pak ale nevím, jak je to třeba s mytím podlahy, nebo jestli na ní nezůstanou fleky, když se něco rozlije. Je tu někdo, kdo už řešil tenhle problém a mohl by mi trochu pomoct se nějak rozhodnout? Děkuji

Předmět Autor Datum
(Šedé parkety?) Na mytí naolejovaných parket se užívá zvláštní mycí prostředek. nový
Kyncl 17.01.2020 19:01
Kyncl
Ak sú parkety zašedlé od čistením vodou a rôznymi prostriedkami, nemá význam ich ani povrchovo alebo… nový
Nuda 17.01.2020 19:43
Nuda
Louh parkety spolehlivě zničí. Jednak je vyžere nerovnoměrně (suky, letokruhy) a druhak působí rozpa… nový
Rce 17.01.2020 21:55
Rce
Parket bych se nezbavoval. Jelikož nemám možnost vidět poškození myslím, že by bylo nejlépe pozvat n… nový
nerady 17.01.2020 21:31
nerady
Pokud mají parkety mezi sebou škvíry a vrzají, tak je to běžný důsledek sesychání dřeva. Záleží poch… poslední
Katka M. 21.01.2020 09:46
Katka M.

Ak sú parkety zašedlé od čistením vodou a rôznymi prostriedkami, nemá význam ich ani povrchovo alebo hĺbkovo zbrúsiť.

Jedine roztokom s vodou, lúhom sodným alebo draselným riadne vyšúrovať, nechať lúhy pôsobiť, lúh vytrieť, parkety opláchnuť vodou, neutralizovať napríklad 10% kuchynským octom a na záver ošetriť nejakým mastným prípravkom s obsahom pigmentu a prírodných borovicových živíc rozpustených v organických rozpúšťadlách určené do interiéru. Drevo po osušení od vody namoriť. Napríklad Balakryl je v rôznych odtieňoch. Niektoré Luxoly do interiéru sú detto v odtieňoch. Podlaha je vhodná v svetlejších odtieňoch.

Alebo namoriť parkety nahrietym ľanovým olejom a prelakovať zriedeným lodým lakom. Oba prípravky velice dlho zasychajú.

Ak chceš ošetriť drevo s rýchloschnúcim odparovaním, potom jedine šelak, acetónové rozpúšťadlá, acetónové laky pri ktorých je nutné počas práce fest vetranie - prievanom.

Louh parkety spolehlivě zničí. Jednak je vyžere nerovnoměrně (suky, letokruhy) a druhak působí rozpad dřeva. Voda na parkety už vůbec nepatří, zkroutí se zcela nevratně. Jediná správná technologie je zbroušení a nalakování (navoskování) speciálními přípravky na parkety, žádné luxoly ani balakryly.

Parket bych se nezbavoval. Jelikož nemám možnost vidět poškození myslím, že by bylo nejlépe pozvat nějakého parketáře. Parkety jde zbrousit a při velkých mezerách znovu přeložit (záleží jak jsou položeny). Osobně bych se nepouštěl do chemických procesů jak navrhuje Nuda (louh) a jistě bych na parkety nepoužíval vodu.

Pokud mají parkety mezi sebou škvíry a vrzají, tak je to běžný důsledek sesychání dřeva. Záleží pochopitelně na stavu poškození, ale za mne jsou parkety určitě cennější a hezčí řešení než PVC. Ale souhlasím s "nerady", že nejlepší postup bude pozvat zkušeného parketáře, aby stav zhodnotil a navrhl řešení.
Co se týče naolejování, nevím, jestli existuje olej, který vám parkety "zešedne" pokud mají ještě přírodní barvu. Možná nějaký voskový olej v odstínu dub bílý - ten jde spíše do šedé než do hnědé/nažloutlé barvy, ale nevím, jak moc je krycí. Na olejované parkety se pak používají speciální čistící přípravky, který olej z parket nesmývají, ale naopak ochranou vrstvu udržují a obnovují. Pokud je na parketě dostatečná vrstva oleje, tak by se vám fleky tvořit neměly, protože olej by měl dřevo ochránit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru