Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Studené" starty a může mít váha vzduchu, u naftového motoru, vliv na ně?

Mám problémy se startováním studeného motoru auta Jeep Grand Cherokee 2,7 CRD. Ráno, pokud jsou teploty kolem 0 st.C a pod nulou, tak motor musím několikrát a dlouze protáčet startérem, než naskočí. Žhavičky se zdají OK a přívod k nim od žhavícího relé také (vyzkoušeno na přívodních kabelech motoru a žhaví). Diagnostika mi žádnou chybu neukazuje. Známý mi říkal, že by mohla být i vada ve váze vzduchu v přívodu od filtru do turba. Pokud jsem zjistil, pracuje váha vzduchu na principu nějakého nahřívání a tak nevím, zda by její vada mohla mít na ty studené starty vliv. Jinak, když se motor nastartuje a nechá chvíli běžet a motor se zahřeje, pak už startuje "na drb". A pak, celý den, pokud se během dne jezdí a motor nevychladne, startuje motor bez problémů. Druhý den ráno se situace opakuje. Startu také pomáhá, pokud nahřeji teplovzdušnou pistolí kovovou komoru turba a foukám teplý vzduch do přívodu vzduchu, po sejmutí víka filtru. V extrémním případě pomůže opatrné vstříknutí Startsprejem do přívodu vzduchu do turba. Neměl jste někdo podobné problémy? Předem dík za reakce.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak závěr k vyřešení mého problému, se zimními starty dieselu, u mne konkrétně toho Jeepa. Nakonec t…
George63 23.03.2020 18:47
George63
Gratuluju. Zasloužil jste si úspěch. :-) poslední
Kiksfix 23.03.2020 22:00
Kiksfix

Tak závěr k vyřešení mého problému, se zimními starty dieselu, u mne konkrétně toho Jeepa.
Nakonec to byly opravdu ty vstřiky.
Jejich demontáž z motoru byla provedena zakoupeným rázovým vytahovačem (cena 2000,- Kč) a celkem bez problémů.
Ale nemohl jsem to pořádně odzkoušet, neboť ode dne, kdy jsem je vyměnil, byly teploty maximálně kolem nuly. Předtím to nechtělo sice už startovat ani při nule a po výměně už ano, ale nevěděl jsem, zda to půjde i při mrazech.
Zdálo se, že na nižší teploty si budu muset počkat do příští zimy.:-(
No a dnes jsem se nakonec ještě dočkal i teploty -6 st. C (dnes v noci 22.2.). A hned ráno (06.00) i na teploměru ještě bylo -6, jsem honem běžel zkusit Jeepíka "startnout". No a startuje krásně, na pouze krátké protočení.
Takže závěr, ještě jednou, důvodem byly ty vstřiky.
A ještě menší oprava, na tomhle Jeepu nejde o piezoelektrické, ale elektromagnetické vstřiky.
Vyměnil jsem tedy ty dva, na 1 a 2 válci, za repasované z Autonormy (cena 5000,- Kč/1 ks - 1500,- kauce, v případě, že vrátíte přesně stejný typ co objednáte).
Na tom pátém, který není také úplně OK a má větší přepad do vratné větve, vzhledem k jeho špatné přístupnosti, jsem jej zatím neměnil a asi se na to i zatím vykašlu.
U těch původních vadných - demontovaných jsem vyčistil koncovky s tryskami. Po rozebrání spodní části vstřiků jsem matice i koncovky očistil ocelovým kartáčem a oškrabáním napečených vrstviček nožem z vnějšku a pak prostříkával trysky zevnitř i z vnějšku sprejem "Kontaktol", který používám na čistění a údržbu elektrických kontaktů.
U toho z druhého válce, který byl nejhorší, jsem vyčistil pouze tu koncovku a její trysky, kde byly, ze sedmi, dvě ucpané a podařilo se je pročistit. Ventilek, v horní části vstřiku, jsem nerozdělával.
U toho druhého vstřiku, jsem provedl totéž, ale provedl jsem ještě i demontáž a kontrolu vrchní části s ventilkem (což jsem asi neměl dělat).
A poslal jsem je na otestování k firmě, která testy provádí na zakázku (200,- Kč/1 ks+poštovné+dobírka).
Výsledek byl takový, že ten první, u kterého jsem vyčistil pouze tu koncovku (ucpané trysky), je OK a v pořádku (dodali i protokol).
Ale ten co jsem rozdělávání i vrch, měl velký "přepad" a neprošel. Asi můj problém při zpětné montáži.
Z čehož jsem si udělal závěr, že hlavní důvod bývají ty trysky v koncovce a do té horní části s ventilkem není nutné a vhodné raději šahat. Ono v té části není ani velký předpoklad nějakého většího znečištění, ale zpětná montáž je asi velmi citlivá na sestavení a nastavení.
No ale tak mám nyní aspoň jeden dobrý a otestovaný vstřik, pro případnou výměnu na tom pátém válci.
Ale budeme do nafty dávat ten čistič trysek U2 a třeba se i pročistí případně samo za provozu. Před zimou pak ještě opět zkontroluji testem přepadů.
Tož toliko na závěr k tomu problému se zimními starty a vstřiky u dieselu.
Všem rádcům a přispěvatelům k tématu, ještě jednou, mockrát děkuji.:puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru