Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem "Studené" starty a může mít váha vzduchu, u naftového motoru, vliv na ně?

Tak závěr k vyřešení mého problému, se zimními starty dieselu, u mne konkrétně toho Jeepa.
Nakonec to byly opravdu ty vstřiky.
Jejich demontáž z motoru byla provedena zakoupeným rázovým vytahovačem (cena 2000,- Kč) a celkem bez problémů.
Ale nemohl jsem to pořádně odzkoušet, neboť ode dne, kdy jsem je vyměnil, byly teploty maximálně kolem nuly. Předtím to nechtělo sice už startovat ani při nule a po výměně už ano, ale nevěděl jsem, zda to půjde i při mrazech.
Zdálo se, že na nižší teploty si budu muset počkat do příští zimy.:-(
No a dnes jsem se nakonec ještě dočkal i teploty -6 st. C (dnes v noci 22.2.). A hned ráno (06.00) i na teploměru ještě bylo -6, jsem honem běžel zkusit Jeepíka "startnout". No a startuje krásně, na pouze krátké protočení.
Takže závěr, ještě jednou, důvodem byly ty vstřiky.
A ještě menší oprava, na tomhle Jeepu nejde o piezoelektrické, ale elektromagnetické vstřiky.
Vyměnil jsem tedy ty dva, na 1 a 2 válci, za repasované z Autonormy (cena 5000,- Kč/1 ks - 1500,- kauce, v případě, že vrátíte přesně stejný typ co objednáte).
Na tom pátém, který není také úplně OK a má větší přepad do vratné větve, vzhledem k jeho špatné přístupnosti, jsem jej zatím neměnil a asi se na to i zatím vykašlu.
U těch původních vadných - demontovaných jsem vyčistil koncovky s tryskami. Po rozebrání spodní části vstřiků jsem matice i koncovky očistil ocelovým kartáčem a oškrabáním napečených vrstviček nožem z vnějšku a pak prostříkával trysky zevnitř i z vnějšku sprejem "Kontaktol", který používám na čistění a údržbu elektrických kontaktů.
U toho z druhého válce, který byl nejhorší, jsem vyčistil pouze tu koncovku a její trysky, kde byly, ze sedmi, dvě ucpané a podařilo se je pročistit. Ventilek, v horní části vstřiku, jsem nerozdělával.
U toho druhého vstřiku, jsem provedl totéž, ale provedl jsem ještě i demontáž a kontrolu vrchní části s ventilkem (což jsem asi neměl dělat).
A poslal jsem je na otestování k firmě, která testy provádí na zakázku (200,- Kč/1 ks+poštovné+dobírka).
Výsledek byl takový, že ten první, u kterého jsem vyčistil pouze tu koncovku (ucpané trysky), je OK a v pořádku (dodali i protokol).
Ale ten co jsem rozdělávání i vrch, měl velký "přepad" a neprošel. Asi můj problém při zpětné montáži.
Z čehož jsem si udělal závěr, že hlavní důvod bývají ty trysky v koncovce a do té horní části s ventilkem není nutné a vhodné raději šahat. Ono v té části není ani velký předpoklad nějakého většího znečištění, ale zpětná montáž je asi velmi citlivá na sestavení a nastavení.
No ale tak mám nyní aspoň jeden dobrý a otestovaný vstřik, pro případnou výměnu na tom pátém válci.
Ale budeme do nafty dávat ten čistič trysek U2 a třeba se i pročistí případně samo za provozu. Před zimou pak ještě opět zkontroluji testem přepadů.
Tož toliko na závěr k tomu problému se zimními starty a vstřiky u dieselu.
Všem rádcům a přispěvatelům k tématu, ještě jednou, mockrát děkuji.:puff::beer:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny