Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nova brana - sloupky

Zdravim, v nejblizsi dobe chci udelat novou branu a resim, jak na to.
Stavajici stav - kovova dvoukridla brana sirky cca 3m na trubkach 80mm, nad zemi asi 180 cm, zalite v betonovem zakladu, stare 30+ let. Vedle ni je jeste branka, tu taky vymenim, ale visi az na nove zdi postavene na stejnem zakladu, takze se ji to tyka jen pokud jde o doraz a zamek. Hloubku zakladu neznam, ale asi bude dostatecna, protoze nic nepracuje, beton je pevny dost, kus jsem boural a vubec to neslo. Zaklad je asi 2cm nize nez chodnik a teren na zahrade. Sloupky se ani nehnou, jen samozrejme trochu pruzi kdyz se o ne opru.
Trubky tam nechat nechci a nemuzu, potrebuju je kousek dal od sebe, abych zakryl diru mezi nimi a plotem souseda, psi mi tam cpou hlavu a musim to mit zakryte. Moje predstava jsou sloupky ze stipanych plotovek, ale je tu nekolik zadrhelu. Chtel bych se idealne vyhnout vybourani zakladu a tak resim jestli:
1. Stavajici trubky pouzit jako armaturu, plotovky na ne nasunout a komplet prolit betonem. Kvuli mistu se mi nevejde vic nez jedna plotovka 40x20. panty by byly na delsi strane. Udrzi to dvoukridlou branu? Pokud ano, plotovky dat do loze z lepidla, nebo do vyspravkove hmoty, kterou budu zaklad dorovnavat s chodnikem (napr. Ceresit cd25 apod.)? Ze mam zaklad owapkovat, zdrsnit, napenetrovat a vytvorit nejaky adhezni mustek z cementu a sokratu vim, existuje lepsi zpusob?
2. Trubky uriznout, vylit do urovne zakladu a jako sloupky dat jekly s patkou kotvene pres zavitovku do betonu.
3. Vyvrtat/vysekat diry, do nich vsunout jekly a zabetonovat.
4. Vybourat komplet vsechno a udelat novy zaklad i se sloupky. Do toho se mi vubec nechce, ale radsi to udelam tak nez aby s tim byly problemy.
Predem diky za rady.

Předmět Autor Datum
Pokud se chceš dřít tak to udělej jak myslíš. Pokud ti jen vadí, že psi strkají hlavu do škvíry u že…
nerady 12.01.2020 23:06
nerady
Dik za nazor, ale to neni reseni. Samozrejme ze by bylo nejjednodussi do toho nehrabat, ale to se da…
re4zon 13.01.2020 07:48
re4zon
Napájanie k motorom a čidlám stačí vložiť do PVC 1.8" rúrok do ryhy v zemi hlbokej 20cm. Do betónu v… nový
Nuda 13.01.2020 12:01
Nuda
Dik za odpoved. Bude mit nasazena trubka na trubce nejakou vyhodu oproti nasazenym a prolitym ztrace… nový
re4zon 13.01.2020 14:28
re4zon
Na kov sa velice dobre a elegantne navára elektrikou všakovaté príslušenstvo. Iba stačí rozbrusovač… poslední
Nuda 13.01.2020 18:30
Nuda

Pokud se chceš dřít tak to udělej jak myslíš. Pokud ti jen vadí, že psi strkají hlavu do škvíry u železné trubky, tak co ti brání něco na tu trubku přivařit (kus plocháče nebo nějaký kousek mříže). Jak píšeš vrata se ti v zimě ani nehnou. Osobně bych do toho nevrtal.

Dik za nazor, ale to neni reseni. Samozrejme ze by bylo nejjednodussi do toho nehrabat, ale to se da rict o vsem co se vylozene nerozpada a stejne se rekonstruuje, proc asi. Duvodem proc to chci delat neni mezera u plotu, ale fakt ze brana je stara. Chci tam novou s pohonem a chci taky aby to nejak vypadalo. Urcite by to slo nabastlit na ty trubky, ale bude to opicarna, uz jen natahat tam po povrchu kabely nebude zadna nadhera.

Napájanie k motorom a čidlám stačí vložiť do PVC 1.8" rúrok do ryhy v zemi hlbokej 20cm. Do betónu v zemi vysekáš pre kábel iba ryhu a zaleješ ju maltou, lepidlom do exteriéru.

Ak vysadíš pôvodnú bránu, potom na zabetónované, pôvodné stĺpiky, stačí nasadiť nové pozinkované trubky (napríklad vodovodné 6/4" a viac) s vnútorným priemerom o niečo väčší než je vonkajší priemer nosných trubiek. Vrchy po nasadení oboch zarovnaných trubiek kvôli zrážkam je nutné oborne obvariť elektrikou, zaliať spáru vodotesným "hadom" pevného, nepriedyšného zváru. Ešte by som navaril na spoje trubiek, ako bonus, kolobúk s miernym presahom, tzv. "krápě".

Následne je nutné prevrtať po nastoknutí trubiek durch horizontálne diery na dvoch miestach, a 15mm nerez skrutkami s matkami so šesťhrannými hlavami skrutky utiahnuť, aby sa na takýto masív dalo navárať pánty, osadiť nová brána, čidlá, ako aj ramená hejblátiek napojené na hnací motor.

Spodok nových trubiek je v okolí pôvodných trubiek možné zasekať, aby zapadli do betónu pod povrch, povrch v okolí trubiek následne zahladiť nejakým silikátovým lepidlom určeným do mrazu a do exteriéru, aby k stĺpikom nezatekala voda, sneh, mráz, aby ti neodhnili pôvodné, nosné trubky zo spodku.

Dik za odpoved. Bude mit nasazena trubka na trubce nejakou vyhodu oproti nasazenym a prolitym ztracenkam? To by se mi libilo mnohem vic. A mam za to, ze kdyz ta trubka drzi ted, tak zalita do betonu musi drzet taky. Ale nejsem si jist jestli mi neco neunika.

Na kov sa velice dobre a elegantne navára elektrikou všakovaté príslušenstvo.

Iba stačí rozbrusovačou mierne očistiť od pozinku vodovodnú trubku v mieste zvaru.

Vycentrovanie brány uchytené na horných pántoch, aby vzájomne zapadali vložky zámkov a jazýček, nie je také jednoduché. Na horných pántoch je nutné vyrobiť "štelung" na závitoch s kontramatkami.

Navyše, základ celku betónu musí byť robený minimálne 120cm hlboko v "rostlej" pôde, vzájomne musí byť spojenými, zvareými roxormi zaaromovaný v tomto vzájomne spojenom základovom betóne medzi oboma nosnými stĺpikmi, aby mráz, ale hlavne ťažké vozidlá v rozmočenom teréne v okolí brány bránu nerozhodili, nevycentrovali v prípade, ak nie je vrchom prepojená, vzájomne nafest železom premostená.

Trubku môžeš použiť aj s dvojnásobne hrubším priemerom a zaliať ju vibrovanou, riedkou betónovou zmesou s drveným kremeňom s gritom zrna 2-3mm. Pripadne vyliať betónom aj vnútornú, pôvodnú trubku.

Len je nutné čakať aspoň tri týždne na dôkladné vytvrdenie cementu než sa začne manipulovať so zváraním. 14 dní na vytvrdenie betónu nestačí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru