Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč je v lednici o 5 st. více než je nastavená na displeji

Dobrý den,
Prosím o radu. Mám 2.5roku starou kombinovanou lednici Candy CKCS 6186 IXV/1. Lednice má jeden kompresor a je jednookruhová. Problém mám s tím, že teplota v lednici je o pět stupňů vyšší než je nastavená na displeji.Teplota v mrazáku odpovídá nastavené teplotě. Lednice spíná a vypíná po hodinovém intervalu. Všiml jsem si, že v lednici chladi pouze levá půlka zadní stěny. Měl jsem tady opraváře, který tvrdil že chybí chladivo,doplnil asi 14g. Lednice, ale chladi stále málo a stále pouze půlkou stěny. Kde by mohla být závada?

Předmět Autor Datum
Daj sem foto ladničky a telefén na chladiara, niekto mu zavolá a vybaví vec za teba. Netlačí dostat…
Nuda 08.01.2020 08:18
Nuda
I špatná oprava se dá reklamovat,ať to opravář spraví pořádně.
Karel04 08.01.2020 09:36
Karel04
Tahle lednice má invertorový kompresor a to může být i jeho špatnou funkcí - nedostatečný výkon. Já…
George63 08.01.2020 10:45
George63
Díky, Já jsem myslel, že lednice má obyčejný kompresor. Vím, že displej zobrazuje pouze nastavenou t…
Vlasta04 08.01.2020 18:00
Vlasta04
Smůla že jsi si tu záruku neprodloužil. Vydávali na to takový certifikát s prodloužením záruky. Ale…
George63 08.01.2020 19:46
George63
Jak a kde tu teplotu měříš? A jak jsi to zjistil? To měříš teplotu déle, dříve ta teplota souhlasila…
Yarda 08.01.2020 11:39
Yarda
Teplotu měřím u prostřed lednice nad boxem pro maso. Teploměr je ponořen do 0,5 l hrnku. Měření jsem…
Vlasta04 08.01.2020 17:44
Vlasta04
Chybělo li chladivo a chladič je zapěněn, čili zezadu lednice nejsou vidět pokroucené trubičky, tak…
Kiksfix 08.01.2020 16:47
Kiksfix
Na toto se mohou názory lišit. Ale opravdu je rozdíl, ve které části /zóně/ se teplota měří. Osobně…
George63 08.01.2020 17:58
George63
3-4 stupně. Která dnešní lednička toho dosáhne ? Když jdu do obchodu a chci, aby mi prodejce garanto…
Kiksfix 08.01.2020 18:14
Kiksfix
Já, v tý co má tazatel, pokud nepustím ventilátor a mám provoz nastavený "eco", tak ve spodním šuple…
George63 08.01.2020 20:10
George63
Ten váš odkaz je reklama na šitledničky. Lednička ve které mám 7 stupňů a klidně nahoře je k .......…
Kiksfix 09.01.2020 01:20
Kiksfix
Všechno je to věc názoru a každému vyhovuje něco jiného. Naše diskuse trochu odbočila od problému ta…
George63 09.01.2020 08:43
George63
Jasně. Přesně tak to je. Každý má co chce. poslední
Kiksfix 09.01.2020 16:06
Kiksfix
Stejně není čím měřit, starostlivá matička Evropská unie zakázala pořádné teploměry abychom se náhod…
umfa 08.01.2020 18:55
umfa
Dnes máš mnoho malých "digitálů" na baterky, s termistory, přesnějších jak klasické, takže není co ř…
George63 08.01.2020 20:15
George63
To je prave to co nemam rad, nahrazovat jednoduchou dokonale funkcni vec bedynkou elektroniky :-) Na…
umfa 09.01.2020 14:31
umfa

Daj sem foto ladničky a telefén na chladiara, niekto mu zavolá a vybaví vec za teba.

Netlačí dostatočne kompresor, na ten máš ešte záruku. Reklamuj znovu.

Pridaj termostatom teplotu, aby sa zadná stena orosenia zamrzla durch celá.

Tahle lednice má invertorový kompresor a to může být i jeho špatnou funkcí - nedostatečný výkon. Já mám tu samu lednici, také asi stejnou dobu a po cca půl roce mi občas zase tenhle kompresor nenaběhnul a musel jsem do něj praštit aby se rozběhl. Stalo se asi 3 x a tak jsem reklamoval. Servizák přijel, koukl, napsal papír "neopravitelná závada" a protože neměli v kamenném obchodě, kde jsem ji koupil, druhou na výměnu, tak jsem ji vrátil a požadoval zpět peníze. Vzhledem k tomu, že byla plná (i mražák), tak jsem ještě, před vrácením, koupil z e-shopu novou a stejného typu a značky a dokonce ještě asi o 1000,- Kč levněji. Za vrácenou jsem dostal za měsíc peníze zpět. No a ta druhá (nechci zakřiknout;-)), od té doby běží bez problémů.
Jinak na tyto lednice, pokud jsi si vyřídil prodloužení záruky (bylo nutno a bylo bezplatné) tak je záruka 5 let. Reklamuj!
Co se týče "čísla" teploty na displayi u chladničky je informativní, ne měřená a skutečná se liší. Při čísle 5 (eko), pro chladničku, mám cca 7 +/- 2 st.C. Ono také záleží na častosti a délce otevírání.
Pokud by jsi potřeboval, dej vědět, mohl bych najít a poslat adresu přímo na značkový servis Candy, který mi reklamaci řešil.:puff:

Díky,
Já jsem myslel, že lednice má obyčejný kompresor. Vím, že displej zobrazuje pouze nastavenou teplotu, ale překvapuje mě ten rozdíl a to že chladi pouze levá půlka stěny (nevím jak je zde řešen výparník ) i když nastavím teplotu na minimum. Tu registraci jsem bohužel neprovedl, nevěděl jsem o tom. :-( opravář co tu byl tak mi už nepomůže, prej nemá k dispozici náhradní díly pro candy a taky mi nedokázal říct čím to ještě může být.

Smůla že jsi si tu záruku neprodloužil. Vydávali na to takový certifikát s prodloužením záruky. Ale zkus i tak napsat mejl na tuto e-mail adresu: jindrich.horacek@bmkservis.cz. Je to servis BMK servis Cyndy-Hover, ale už nevím kde přímo mají sídlo, někde na Moravě. Já to řešil začátkem roku 2016. S ním jsem konzultoval a řešil reklamaci a od nich mi přijel servisák, který mi napsal to "dobrozdání" pro vrácení lednice. Ale bylo to na "záruku". Za pokus nic nedáš. V nejhorším možná aspoň poradí o co by mohlo jít.;-)

Chybělo li chladivo a chladič je zapěněn, čili zezadu lednice nejsou vidět pokroucené trubičky, tak je lednice v podstatě neopravitelná, čili moderní šit. Mám takový mrazák. Navíc jednokompresorová, takže superšit. Chci li chladit a mrazit, tak potřebuji dvoukompresorovou lednici s mrazákem s chladičem volně přístupným. Lednice ve které nedosáhnu minimální teplotu alespoň +1 stupeň je v podstatě k ničemu. Pro mne, který rád udím. Jinak stačí 4 stupně. Dnešní trapné potničky úsporné jsou na chlazení nepoužitelné. Pokud chci chladit, tak musím spotřebovávat elektřinu.

Na toto se mohou názory lišit. Ale opravdu je rozdíl, ve které části /zóně/ se teplota měří. Osobně se můj názor shoduje s uvedenými údaji v odkaze. A některé chladničky jsou vybaveny cirkulačním větrákem a pak je opět možno ovlivnit rozložení teploty v chladničce. A ta tazatelova jím vybavena je. Ale nesouhlasím, že je vždy nutno mít kombinovanou s dvěma agregáty. Je to sice provozně asi výhodnější (nezávislost na sobě, samostatná regulace), ale zase nákladově náročnější. A proč platit zbytečně, když to není potřeba? A více jak 40 let využívání mi to celkem potvrzuje. Což ale neznamená, že pak, pokud mám požadavek na větší mražené zásoby, nemám (pokud je místo) ještě samostatný, pokud možno úsporný, mražák. ;-) A "včil" ten odkaz.

https://www.sportuj.com/spravna-teplota-v-lednicce/

3-4 stupně. Která dnešní lednička toho dosáhne ? Když jdu do obchodu a chci, aby mi prodejce garantoval, že v ní budou alespoň ty 4 stupně, tak čumí jak Tatar. Jestli chci výkon, tak prostě musí ten stroj mít příkon. Marnej boj. Proto taky gastro lednice, kde musí být dodržena nějaká norma vypadají trošku jinak. Dnešní spotřební šitledničky, kde mi možná do druhého dne vydrží zavřená šitkonzerva za 16 kaček jsou o ničem. Jako neříkám, že je něco nutno. Nebo, že někdo něco musí. Ať má každej co chce. Já ale jak mám v ledničce víc jak 4 stupně, tak jsem nervózní.

Já, v tý co má tazatel, pokud nepustím ventilátor a mám provoz nastavený "eco", tak ve spodním šupleti mám + 1-2 st.C, v šupleti na ním + 4-5 st.C ,ve střední části vpředu cca 7+/- st.C a u vrchu vzadu totéž. Chladí zadní plocha a občas mírně namrzá (pokud se chladnička více otevírá). Měřím digitálním teploměrem, který má jedno čidlo uvnitř a měří v místě osazení teploměru a druhé s termistorem na drátu délky 0,7 m. Teploměr mám stále osazený různě na policích a čidlo na drátu dole v šuplících. Mrazák mrazí na cca - 18 st.C. "Cejchoval" (porovnával) jsem jej s více různými digitály a nebyl mezi nimi rozdíl větší jak 0,5- 1 st.C+/-.
A je velice úsporná, měřil jsem to pomocí zásuvkového měřiče kWh po delší dobu a naměřený údaj potvrdil, skoro přesně, deklarovanou spotřebu, v tomto režimu, z manuálu.
Pokud zapnu ventilátor, rozdíly se poněkud pozmění, dole je tepleji, nahoře se zase ochladí. Jinak tyhle teploměry se seženou bez problémů na Aliexpresu (za pár kaček), někde i na našich e.shopech, nebo na Aukru (trochu dražší).

Ten váš odkaz je reklama na šitledničky. Lednička ve které mám 7 stupňů a klidně nahoře je k ......... protože když ji otevřu, tak mám v celé 15 stupňů a dost dlouho. V lednici musím mít max 4 stupně a v celé. A když do ní dám 8 l hrnec s 20 stupňovým gulášem, tak ten guláš musí mít do 4 hodin taky 4 stupně. A na to potřebuji chladicí výkon. Teploměr má smysl kalibrovaný. Jakejkoliv jinej je orientační a výrobci lžou. Lednice na zeleninu je mimo jiné nesmysl. Stejně jako přihrádky v ní. Na zeleninu jaksi lednice netřeba. Mrazák -18 je taky na relativně krátkodobé uchování. Ono to nějakou dobu vydrží, ale už to není ono. Chce to -22. Jak píšete výše. Prostě kvalitní mrazák zvlášť. Já to řeším jednoduše. Starší velká lednice opravitelná. Chlaďař důchodec co kdysi dělal v jednotě mi to naplní, aby mi to chladilo jak já chci a jsem spokojen jak želva. Jestli promrazím za rok 3000, nebo 6000 je mi jedno, protože to dneska stejně nejsou peníze.

Všechno je to věc názoru a každému vyhovuje něco jiného. Naše diskuse trochu odbočila od problému tazatele. Můj názor jsem napsal a tak je pouze na něm, který bude pro něj relevantní. Já, pokud provozují chladničku dle popsaných parametrů, tak mi zatím vždy vyhovovala, potraviny v ní uložené (a bývá jich občas dost) se nám ještě nikdy nezkazily. Totéž i v mrazící části. Co se týče nákladů, peněz, je sice pravda, že dnes ten rozdíl není až tak, ale já vždy "ctil" zásadu, proč platit víc,než je nutné. Jsem holt ta stará generace, která byla "odchována" ve skromnosti a nucena šetřit. No a dnes, když jsme v důchodu (ale to si nestěžuju), tak je to výhoda. Ale já vždy říkám, "proti gustu, žádný dišputát". No a co se týče toho problému tazatele, tak jsem se snažil poradit a snad mu to pomůže.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru