Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co může způsobovat nemožnost nastartování naftového motoru při teplotách pod nulou?

Jde o auto Jeep Grand Cherokee, 2685 ccm, 120 kW, r.v. 2002, najeto (údajně) dle tachometru 250 tis.km. Při teplotách nad nulou startuje normálně a motor běží OK, při teplotách, i málo pod nulou, nastartovat nejde. Motor točí a točí, ale "nechytne". Palivová soustava (čerpadla a filtr) jsou pravděpodobně OK (údajně měněno, z důvodu že nejde pod nulou nastartovat, i VT čerpadlo, ale problém to nevyřešilo), nafta dobrá ("zimní") a od nádrže přes filtr (možno i ruční pumpou napumpovat až "na doraz") rovněž teče a nějak "hustá" se nezdá. Filtr vyčistěný a bez vody. Baterie 100 Ah nová. Mám podezření na neschopnost dostatečného nažhavení žhavicích svíček, i když ukazatel na palubce žhavení ukazuje a startování je provedeno až po zhasnutí kontrolky. S naftovými motory nemám žádné zkušenosti, tak už nevím o co by mohlo jít. Jak by bylo možno zkontrolovat zda svíčky dostatečně žhaví? Nebo je možné, že by byl problém se vstřiky (hustší nafta?). A je možno takovýto "stávkující" motor nějakým "podpůrným" způsobem nastartovat? Třeba na vojně jsem startovali PV3S pomocí vlití malé éterové patrony do válců před startem. Budu vděčný za každou radu.

Předmět Autor Datum
Daj si zmerať kompresiu. Zrejme ti namerajú netesnosť motora. Motor je pravdepodobne vybehaný - pomô…
ok 03.01.2020 21:08
ok
Problém bude asi v tom žhavení. Co se týká nafty tak "letní" se dodává do pump od května do září a "…
nerady 03.01.2020 21:50
nerady
Pokud žhavící svíčky moc nestojí tak je vyměň, nic tím nezkazíš.
nerady 03.01.2020 22:00
nerady
Co taková diagnostika ? Není tam nějaká chyba ? Z vlastní zkušenosti - BMW, v diagnostice chyba žhav…
antibalda 04.01.2020 11:28
antibalda
Ještě k té baterce, že má 100Ah je hezké, ale umí taky dodat požadovaný startovací proud? U velkých…
touchwood 04.01.2020 11:55
touchwood
Jak už bylo řečeno výše, můžou být vyběhané, málo těsnící pístní kroužky. Moderní lehkoběžné řídké o… poslední
Moas 04.01.2020 17:09
Moas

Problém bude asi v tom žhavení. Co se týká nafty tak "letní" se dodává do pump od května do září a "zimní" v ostatních měsících. Pokud klesne teplota trvale k mínus 20 tak se začne dodávat ještě lepší nafta. Jelikož letos nebyl ještě žádný mráz a pokud tam nemáš naftu od léta tak nafta by to dělat neměla. To tvoje auto by mělo mít možnost napojení na diagnostiku a tam zjistí zda jsou to žhavící svíčky. Jinak letní nafta je do -4 stupňů, zimní teoreticky do -22 ale už při -17 začne houstnout a ucpou se palivové filtry.

Co taková diagnostika ? Není tam nějaká chyba ? Z vlastní zkušenosti - BMW, v diagnostice chyba žhavení, auto ani nezkoušelo žhavit (blbě chytalo), chyba stačila vymazat, problém vyřešen.
Než bezmyšlenkovitě měnit žhavičky, zkusil bych tu diagnostiku.

Žhavičky se dají změřit :
- odpor žhavičky (odpor měřen mezi blokem motoru a "kladným" pólem žhavičky) by měl být okolo 0,5R.
- po připojení na zdroj 12V (pokud nemáš nějaké speciály - BMW má 5V žhavení), by se měla žhavička do cca 3 až 5s rozžhavit (žhaví pouze konec).

Další problémy mohou být způsobeny třeba čidlem teploty (ŘJ motoru si myslí, že motor je stále teplý), špatným předvstřikem (s tím jsem se setkal u Octavií), vstřikovači, kabeláží ...
Každopádně bych začal měřením a diagnostikou.

Edit : jelikož se jedná o přímý vstřikování, auto chytne i bez žhavení, takže bych šel spíše po jiných závadách popsaných výše.

Jak už bylo řečeno výše, můžou být vyběhané, málo těsnící pístní kroužky. Moderní lehkoběžné řídké oleje tomu nepomáhají. Vyzkoušej motorový olej s o stupeň vyšší viskozitou než teď. Může pomoct dotěsnit, ale zázraky nečekej.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru