Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svařovací trafo vypíná hlavní jistič

Před časem jste mi poradili,jak pomocí krátkého zapojení žárovky do série s trafem zabránit shazování rychlého jističe.Napětí je 400 V,žárovky se mi nevejdou.Pokud použiji výkonový odpor,nevím JAKÉ SNESE NAPĚTÍ,nikde nemohu najít napětovou odolnost odporů,děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak ještě jednou... -Kde najdu datasheet- těžko říct. Někdy se to dohledat dá, někdy se to i nepoved…
Zerozero 31.12.2019 00:04
Zerozero
Děkuji,už to všechno dávno vím i z tvých rád z poradny asi před půl rokem,jen jsem se bál toho napět…
Oldoo 31.12.2019 10:28
Oldoo
RTB3 má dvojitou izolaci, nulák je jen jako pracovní pro menší výkon a možnost provozu na 230V. Seku…
Zerozero 01.01.2020 02:50
Zerozero
Já bych udělal soft-start následovně : 1.) Udělal bych měření proudu - třeba jednou fází, která se n…
antibalda 01.01.2020 15:31
antibalda
Určitě by to šlo tak nějak zapojit. Chtělo by to ale trochu vylaborovat na skutečném trafu, aby styk…
Zerozero 02.01.2020 11:34
Zerozero
A co použit vhodny termistor,sice trochu dražši ale nejmensi naroky na misto.
Kenav 02.01.2020 14:58
Kenav
To nevím, s těmi termistory moc zkušeností nemám. Jde ale o to, že při zapnutí trafa je velký impuls… poslední
Zerozero 02.01.2020 23:41
Zerozero

Tak ještě jednou... -Kde najdu datasheet- těžko říct. Někdy se to dohledat dá, někdy se to i nepovede. Někdy v prodejně součástek katalog můžou mít. Jinak na internetu a pátrat. Taky záleží na původu součástky. Například pokud by byl vyroben v bývalé Tesle, vydávaly se katalogy tištěné. Například "katalog diskrétních součástek" a podobně. Je otázka, jestli to někdo zkopíroval na internet. Já neměl potřebu nikdy hledat kat. listy od odporů, tak nevím. Většinou hledám nějaký polovodiče.
Jinak k tomu softstartu. Použití žárovky, i když to někdy může fungovat je nevhodné. Žárovka má za studena malý odpor, ale prudce se zvyšuje, takže pokud se stačí rozsvítit, už se neuplatní. Proto musí být s velkým výkonem.
Lepší je použít odpor. Samozřejmě je nutno zajistit přemostění ve zlomku sekundy. Ovládat to nějak ručně spínačem je špatné.
Běžně se to řeší pomocí relé, nebo stykače.
Nedávají se žádné kiloohmy jak jsem si někde výše všimnul. Používají se odpory řádu jednotek ohmů. Výkonově většinou při rychlém přemostění stačí tak 20W. Pro výkonnější svářečky třeba dva paralelně. Na tak malém odporu nevznikne takové napětí, aby bylo nutné se tím zabývat. Odpor velikosti cca 20W, bude tak 8cm dlouhý. Pokud by měl tak velký odpor, abych takové napětí na něj mohl připojit, tak bez problémů snese 1000V. Na malé hodnotě startovacího odporu vznikne krátkodobě napětí max pár desítek voltů. Proto bych napěťovou odolnost neřešil.

Děkuji,už to všechno dávno vím i z tvých rád z poradny asi před půl rokem,jen jsem se bál toho napětí,mimo jiné proto,že v zapojení není ochrana na kostře,střední vodič je zapojen jen v pakeťáku,jako kdyby to mělo dvojitou izolací.To mě máte proto,že sekundáru se u svářečky samozřejmě lze dotknout.Asi je speciálně.odizolován od kostry.To NENÍ OTÁZKA,jen proč jsem to napětí hledal.JInak u trafa RTB 3, které jsem koupil,žárovky 240 V,15-60 W fungují,jen se mi tam s objímkou nechtějí vejít.Tobě ještě jednou díky,u ostatních si dám pozor,abych se v budoucnu na něco náhodou nezeptal,snaha donutit je najít v otázce to co chci slyšet mě stála příliš.Nemohu to nenapsal,škoda,že se používají přezdívky,jinak bych věděl,kterých odborníků se vyvarovat.Jiří Hlaváček,Nezdice na Šumavě.

RTB3 má dvojitou izolaci, nulák je jen jako pracovní pro menší výkon a možnost provozu na 230V.
Sekundár je od primáru izolován na úrovni bezpečnostního trafa.
Docela by mě zajímalo, jak máš navržený soft start u RTB. Tam se nejedná o jednoduché zapnutí, jako třeba u tyristorové svářečky,
ale zapnutí se děje pouze přepínačem proudu. Z nuly na první, druhou atd. polohu. Tedy dochází k vypnutí a zapnutí svářečky při každé změně proudu. Zpravidla jde zapnout na první nejslabší polohu a při přepínání k vyšším polohám to vypadne.
Tedy by musel být softstart v činnosti pro každé přepnutí.
--- Tak se na ně tak nezlob :-)nedorozumnění mezi lidmi vznikaly, vznikají a budou vznikat. Většinou stačí se nečertit a domluvit se. Pokud vznikne nedorozumnění tak věc upřesnit a doplnit. Pokud se někdo rozčílí, nedorozumnění rychle přeroste ve spor a zbytečně.

Přeji všem hodně zdraví, štěstí a pohodu v nastávajícím roce 2020. Šťastný a veselý!!! :beer:

Já bych udělal soft-start následovně :
1.) Udělal bych měření proudu - třeba jednou fází, která se neodpojuje jak při 230V, tak ani při 400V.
2.) Pokud by protékal touto fází proud, sepnul by stykač, který by překlenul spouštěcí odpor (samozřejmě po nějakém čase od vzniku průtoku proudu).
3.) Pokud by proud fází neprotékal (přepínání rozsahu), stykač by odepnul - opět by se v zapojení uplatnil spouštěcí odpor. Dále by se to opakovalo od bodu 2.

Napadá mě i zapojení s pár součástkami.

Případně trochu zapojení zkomplikovat a spínat trafo v amplitudě napětí sítě, třeba pomocí triaku - pak není potřeba žádný spouštěcí odpor.

Šťastný Nový rok :beer:

Určitě by to šlo tak nějak zapojit. Chtělo by to ale trochu vylaborovat na skutečném trafu, aby stykač při každém přepnutí stačil zareagovat. Vzhledem k aretaci přepínače se přepnutí (pokud to člověk trochu nepodrží) děje dost rychle. Tak by se mohlo stávat, že stykač nestačí odpadnout. Jinak časovací obvod ani není potřeba. Předřazení odporu stačí na dobu necelé půlvlny a to zabezpečí setrvačnost kotvy stykače. Jako snímač proudu by možná stačilo využít napětí pro kontrolku, tím napájet malé relátko, které by ovládalo stykač. Tím by se i maličko prodloužila doba než stykač sepne, v případě malé setrvačnosti stykače. To by mohlo fungovat.
Zapojení se spínáním v amplitudě by bylo taky dobré, ale trochu složitější. Triak by musel sepnout v amplitudě, ale dále spínat už od nuly.
Výhodou by byly malé rozměry a vešlo by se to dovnitř svářečky. :beer:

To nevím, s těmi termistory moc zkušeností nemám. Jde ale o to, že při zapnutí trafa je velký impuls, pak na prázdno už je dost malý proud. Termistor by musel i tak udržet velmi malý odpor. Jenže při sváření naběhne proud značný a termistor by to musel udržet.
Ale vyvstane jiný problém, že k vypnutí a zapnutí dochází při každém přepnutí rozsahu. Přepnutí se děje velmi rychle a termistor by nestačil vychladnout a zvýšit odpor. Tím by pravděpodobně došlo k vypnutí jističe i tak.
Myslím, že by to s ním nefungovalo.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru