Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Svařovací trafo vypíná hlavní jistič

Tak ještě jednou... -Kde najdu datasheet- těžko říct. Někdy se to dohledat dá, někdy se to i nepovede. Někdy v prodejně součástek katalog můžou mít. Jinak na internetu a pátrat. Taky záleží na původu součástky. Například pokud by byl vyroben v bývalé Tesle, vydávaly se katalogy tištěné. Například "katalog diskrétních součástek" a podobně. Je otázka, jestli to někdo zkopíroval na internet. Já neměl potřebu nikdy hledat kat. listy od odporů, tak nevím. Většinou hledám nějaký polovodiče.
Jinak k tomu softstartu. Použití žárovky, i když to někdy může fungovat je nevhodné. Žárovka má za studena malý odpor, ale prudce se zvyšuje, takže pokud se stačí rozsvítit, už se neuplatní. Proto musí být s velkým výkonem.
Lepší je použít odpor. Samozřejmě je nutno zajistit přemostění ve zlomku sekundy. Ovládat to nějak ručně spínačem je špatné.
Běžně se to řeší pomocí relé, nebo stykače.
Nedávají se žádné kiloohmy jak jsem si někde výše všimnul. Používají se odpory řádu jednotek ohmů. Výkonově většinou při rychlém přemostění stačí tak 20W. Pro výkonnější svářečky třeba dva paralelně. Na tak malém odporu nevznikne takové napětí, aby bylo nutné se tím zabývat. Odpor velikosti cca 20W, bude tak 8cm dlouhý. Pokud by měl tak velký odpor, abych takové napětí na něj mohl připojit, tak bez problémů snese 1000V. Na malé hodnotě startovacího odporu vznikne krátkodobě napětí max pár desítek voltů. Proto bych napěťovou odolnost neřešil.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny