Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak uříznout kameninovou dlažbu

Zdravím,
potřeboval bych jednorázově podélně zúžit dlažbu na obrázku. Má délku 90 cm a píše se, že je to kameninová dlažba, síla 2 cm.
Nemám doma žádnou řezačku, mám jen úhlovou brusku 125 mm. Myslíte, že je reálné to tím říznout - kotouče tam mám nějaké na beton a pak klasické na železo.
Ptám se raději, protože ten plát není úplně nejlevnější na to to vyzkoušet... ;-)
Děkuji za zkušenosti, m.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen trochu rozvedu, co už napsal Paul. Do úhlové brusky si kup diamantový kotouč. Nemusí to pro příl…
Zerozero 06.12.2019 13:32
Zerozero
Rozvedu to ještě o kousek dál: Jestliže budeš řezat k sobě, pořiď si třetí ruku s výkonným vysavačem… poslední
jatobyl 06.12.2019 15:10
jatobyl

Jen trochu rozvedu, co už napsal Paul.
Do úhlové brusky si kup diamantový kotouč. Nemusí to pro příležitostnou práci být nějaký profi, poslouží i levnější. Kotouč pro řezání nasucho. Dlaždici vhodným způsobem podlož třeba prkny, tak aby pod řezem bylo trochu prostoru a neřezala se podložka. Podlož i odřezávanou část, aby ke konci řezu nedošlo k nechtěnému odlomení.
Začni řezat z kraje a zvolna postupuj směrem k sobě. Snaž se držet brusku co nejpřesněji a kolmo, aby nedocházelo ke svírání kotouče. Nespěchej, taková délka bude chvíli trvat. Řež s malým přítlakem, aby nedocházelo k přehřívání kotouče. Tak by nemělo ani docházet k odštipování glazury. Pokud by se přesto glazura odštipovala, je možno řezat z rubové strany. Postupovat po líci, ale dopředu chce velmi pevnou ruku, ale lze tak uříznout velmi přesně.
Pokud by došlo při tak dlouhém řezu k přehřívní brusky, nebo jiný důvod, lze řez provést po částech.
Řez přerušíme tak, že uvolníme přítlak do řezu a brusku vypnem. pak vyjmeme z řezu. Při pokračování je lepší ponořit kotouč stojící brusky do řezu, přesvědčit se, že je v řezu volný a brusku zapnout. Vyhneme se tak nějakého zakousnutí, nebo poškození povrchu při vkládání běžící brusky do řezu.
Vznikne značné množství prachu, je vhodné použít respirátor. Sousedka s čerstvě vyleštěným oknem mít asi radost nebude. :-)

Rozvedu to ještě o kousek dál:
Jestliže budeš řezat k sobě, pořiď si třetí ruku s výkonným vysavačem, nebo hadičkou s vodou. Přes ten prach neuvidíš na čáru a pojedeš křivě. Od sebe zase tu malou brusku nejspíš neudržíš v řezu, bude ti odskakovat.
Jednodušší by možná bylo zajít na vesnický hřbitov, najít leták na kamenictví a domluvit se na uříznutí tam. Ochota řemeslníků bývá nepřímo úměrná k velikosti firmy...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru