Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak uříznout kameninovou dlažbu

Zdravím,
potřeboval bych jednorázově podélně zúžit dlažbu na obrázku. Má délku 90 cm a píše se, že je to kameninová dlažba, síla 2 cm.
Nemám doma žádnou řezačku, mám jen úhlovou brusku 125 mm. Myslíte, že je reálné to tím říznout - kotouče tam mám nějaké na beton a pak klasické na železo.
Ptám se raději, protože ten plát není úplně nejlevnější na to to vyzkoušet... ;-)
Děkuji za zkušenosti, m.

Předmět Autor Datum
flexky + diamantový kotouč..
paul 06.12.2019 09:55
paul
Souhlas s paulem. Pokud to chci mít pěkné rovné, tak zajdu za místním kameníkem.
nerady 06.12.2019 12:29
nerady
Jen trochu rozvedu, co už napsal Paul. Do úhlové brusky si kup diamantový kotouč. Nemusí to pro příl…
Zerozero 06.12.2019 13:32
Zerozero
Rozvedu to ještě o kousek dál: Jestliže budeš řezat k sobě, pořiď si třetí ruku s výkonným vysavačem… poslední
jatobyl 06.12.2019 15:10
jatobyl

Jen trochu rozvedu, co už napsal Paul.
Do úhlové brusky si kup diamantový kotouč. Nemusí to pro příležitostnou práci být nějaký profi, poslouží i levnější. Kotouč pro řezání nasucho. Dlaždici vhodným způsobem podlož třeba prkny, tak aby pod řezem bylo trochu prostoru a neřezala se podložka. Podlož i odřezávanou část, aby ke konci řezu nedošlo k nechtěnému odlomení.
Začni řezat z kraje a zvolna postupuj směrem k sobě. Snaž se držet brusku co nejpřesněji a kolmo, aby nedocházelo ke svírání kotouče. Nespěchej, taková délka bude chvíli trvat. Řež s malým přítlakem, aby nedocházelo k přehřívání kotouče. Tak by nemělo ani docházet k odštipování glazury. Pokud by se přesto glazura odštipovala, je možno řezat z rubové strany. Postupovat po líci, ale dopředu chce velmi pevnou ruku, ale lze tak uříznout velmi přesně.
Pokud by došlo při tak dlouhém řezu k přehřívní brusky, nebo jiný důvod, lze řez provést po částech.
Řez přerušíme tak, že uvolníme přítlak do řezu a brusku vypnem. pak vyjmeme z řezu. Při pokračování je lepší ponořit kotouč stojící brusky do řezu, přesvědčit se, že je v řezu volný a brusku zapnout. Vyhneme se tak nějakého zakousnutí, nebo poškození povrchu při vkládání běžící brusky do řezu.
Vznikne značné množství prachu, je vhodné použít respirátor. Sousedka s čerstvě vyleštěným oknem mít asi radost nebude. :-)

Rozvedu to ještě o kousek dál:
Jestliže budeš řezat k sobě, pořiď si třetí ruku s výkonným vysavačem, nebo hadičkou s vodou. Přes ten prach neuvidíš na čáru a pojedeš křivě. Od sebe zase tu malou brusku nejspíš neudržíš v řezu, bude ti odskakovat.
Jednodušší by možná bylo zajít na vesnický hřbitov, najít leták na kamenictví a domluvit se na uříznutí tam. Ochota řemeslníků bývá nepřímo úměrná k velikosti firmy...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru