Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Výměna brzdové kapaliny na skútru

Dobrý den
Mohl bych poprosit o radu?
Co vrací brzdové destičky zpátky od kotouče, když pustím páčku? Podtlak? Ale kde se bere zpětná síla? Páčka má asi nějakou pružinu v sobě, která ji vrací zpátky, ale že by měla takovou silu, že vrátí ty brzdové destičky zpět?

Rozdělal jsem třmen přední brzy. Chtěl jsem to dobře pročistit, protože to tam celé bylo zanesené jak hrom. Jsou to dvě půlky. Každá půlka vytlačuje takovou mističku, která tlačí do brzdové destičky. Na misky tlačí brzdová kapalina.
Vyměnil jsem brzdovou kapalinu.

Nedaří se mi však nastavit správný tlak v soustavě. Jak to celé odvzdušnit a nastavit délku zmačknutí páčky?

Dělám to špatně?
Protože třmen byl celý rozdělaný a kapalina vytekla celá, tak jsem nejprve nalil kapalinu do nádržky, nechal ji stéct hadičkou, ucpal odvzdušňovací ventil a třmenem hýbal všelijak, aby vzduch mohl uniknout. pak jsem při otevřené nádobce pomačkával brzdu, aby se uvolnily bublinky. Nyní mám stav takový, že brzda je příliš měkká. Zmáčknu ji a mám ji skoro až u řidítka(ale nedotýká se). Destičky začnou brzdit, povolím a destičky povolí. Ale celé to tak nějak o ten kotouč šuchle. Slyším, že se o kotouč některá otírá. A brzda rozhodně nemá požadovanou tvrdost při brždění.

Poradíte prosím?

děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevím jak u skůtru, ale když odvzdušňuji brzdy na autech a jsem na to sám, pomůže mi kousek hadičky,… nový
iconek 29.11.2019 21:43
iconek
děkuji všem za snahu mi pomoct. Konečně se udělalo aspoň trochu tepleji, tak jsem se pustil do odvz… nový
patyk 15.12.2019 18:40
patyk
Váš postup mi připomíná naší poslaneckou sněmovnou - taky jsou vždycky chytřejší než odborníci. Z va… nový
mire 15.12.2019 20:01
mire
Proč by to nemělo být ok? Nahoře mám nádržku, od ní vede hadička ke třmenu. Pokud byl třmen rozdělan… poslední
patyk 15.12.2019 20:24
patyk

Nevím jak u skůtru, ale když odvzdušňuji brzdy na autech a jsem na to sám, pomůže mi kousek hadičky, nasazený na povolený odvzdušňovací šroub a na druhém konci kolový ventilek s ventilgumičkou, umístěný do vhodné nádoby.Gumička znemožňuje natažení vzduchu zpět, prostě jen dolejvám kapalinu a mačkám pedál brzdy.Jakmile nejde vzduch, dotáhnu odvzdušňovák.
Prostě jde o to, dostat tam jenom kapalinu.Nějaký hejbání s třmenem je k hounu.

děkuji všem za snahu mi pomoct.

Konečně se udělalo aspoň trochu tepleji, tak jsem se pustil do odvzdušňování.
Problém nebyl s odvzdušněním hadičky mezi pístkem a třmenem. Bylo potřeba odvzdušnit třmen, který jsem měl předtím rozdělaný a vytekla z něj brzdovka.

Vyřešil jsem to takhle. Vymontoval jsem třmen, oddělal hadičku. Do otvoru pro hadičku jsem stříkačkou lil kapalinu. Třmenem otáčet nepomohlo. Dal jsem mezi destičky plochý klič a lehce jsem páčil tam a zpátky. Postupně začly utíkat bublinky. Dolíval jsem a páčil tak dlouho, dokud bublinky odcházely. Pak jsem přidělal hadičku, nasadil třmen, dolil do nádržky kapalinu, páčkou postupně vytlačil vzduch.
Teď je brzda tvrdá jak předtím.

ještě jednou děkuji

Proč by to nemělo být ok? Nahoře mám nádržku, od ní vede hadička ke třmenu. Pokud byl třmen rozdělaný napůl, tak se tam dostal vzduch. Ten běžnou cestou vytlačit nešel. Proto jsem ho dal dohromady a do otvoru pro hadičku jsem lil kapalinu. Tím, že jsem páčil do těch destiček, tak ten vzduch vybublal ven. Musel jsem samo že přilívat kapalinu. Jak jinak ho odvzdušnit?

No a hadičku odvzdušním jak, když tam žádný ventil nahoře nemám(nebo jsem ho aspoň nenašel). Vzduch už byl jen v hadičce. Lil jsem do nádržky kapalinu a vymačkával brzdou vzduchové bublinky dokud nějaké byly. Proklepal jsem hadičku, nahýbal stroj do stran, bublinky ještě vylezly, pak už nic. Brzda tvrdá jak jistá část těla po ránu, která běžné bývá měkká. :)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru