Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Kvalitní nůž, co se hned neztupí.

Nuda: do nejlepších nožířských nerezových ocelí se právě ty příměsi perou doslova pod tlakem. Je to tzv. prášková metalurgie, kdy se ve vakuu roztavená ocel rozpráší na malé kuličky, které se následně ještě pomelou. Pak se to smíchá se stejně upravenými legurami, jako je chrom, molybden, niob, vanad, wolfram a následně se to speče. Tato technologie umožňuje do oceli přidat daleko víc legur, než je možné u klasických ocelových slitin a které přinášejí ideální vlastnosti pro nožířské oceli, tedy tvrdost a houževnatost současně. I tak tyto oceli nedosahují mechanických vlastností černé oceli, která bohužel rezaví. Mora to řeší u svého legendárního nože Mora 2000 třemi způsoby. Buď je čepel z černé oceli a musí se s ní podle toho zacházet. Není to moc vhodné pro kuchyňské nože, rezaví. Druhá metoda je laminovaná čepel. Prostřední plátek černá ocel a ty krajní nerez. Takový nůž ovšem v místě ostří též koroduje. (Toto je hojně používané u japonských kuchyňských nožů, kde bývá prostřední plátek z černé oceli, nebo třeba z nerezi VG-10 kalené na 62+ HRC. Takový nůž má pak dobré řezivé vlastnosti, ale díky krajním plátkům z měkčí oceli není extrémně křehký). Třetí druh Mory 2000 se vyrábí čistě z nerezi, ale ta ocel je úplně normální, žádná hitparáda.
Ještě k tomu holení. Pokud nůž holí chlupy, neznamená že i dobře řeže. Pokud se nůž z běžné oceli brousí na brouscích s hrubostí 5000+, holí pak jak břitva, je schopný přeříznout podélně vlas, ale třeba na povrchu rajčete klouže. Ovšem jediné přetažení na hladké ocílce pulírce to ultrahladké ostří rozseká na mikropilku a pak takový nůž řeže dobře, ale polovina brusičské práce tím přišla vniveč. Dobře nabroušený nůž spíš poznáš tak, že ho vezmeš do dvou prstů, a jeho vlastní vahou s ním překrojíš to rajče, hrozen a podobně. Broušení nožů se věnuju docela dlouho, tak bych ti mohl vykládat co se dá s noži vyvádět. Ale větší věda než aby nůž holil je ho nabrousit tak, aby dlouho držel ostří. Každý nůž a každý materiál chce svůj úhel. Ale stejně mám zkušenost, že 60% lidí pak takový nůž zmrví ocílkou se kterou neumí, (protože to je pomalu větší věda, než broušení na kamenech), případně jak bylo řečeno na talíři, nebo frí kchůl in skleněném prkýnku.
To že 58HRC znamená tvrdost 58 stupňů Rockwella a ne značení oceli jsem ti říkal už na začátku této oživené debaty. Nerez ocel co používá Mora je tuším sandvik 12C27. Švédská ocel, která není špatná, ale prášková metalurgie je úplně někde jinde.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny