Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Odželeznění vody

Ahoj odborníci,

máte někdo prosím zkušenosti s odželezněním vody ze studničního vrtu popř. mi doporučit solidní firmu, která se tím zabývá?
Mám zvýšený obsah železa ve vodě z vrtu (25 m) a hledám řešení na odstranění či zmírnění těchto prvků. Voda bude určena pro rodinný domek, takže nemusím rozepisovat co železo/mangan ve vodě dokáže.
Technologií je asi více, ale tak jako každému z nás i mě záleží na spolehlivé funkčnosti zařízení.
Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
:-/ Tenhle problem jsem resil, az jsem dospel k zaveru ze nejlepsi je ho neresit. Kazdy reseni ktery…
bahno 11.11.2019 14:10
bahno
Ahoj a děkuji. Jsem těsně pod limitem normy, což je dobrý, ale neřešil bych to, kdyby nebylo z vody…
Bača 11.11.2019 17:05
Bača
Limit pro zelezo je danej prave strachem o zivotnost potrubi, boileru a tak, zdravotne nezavadna je… nový
bahno 11.11.2019 21:52
bahno
Ahoj a děkuji. Chuť je právě na h...., je z vody cítit hodně toho železa/manganu. Vrt je rok starý,… nový
Bača 12.11.2019 07:24
Bača
Železo sa dá odstrániť, ale počítaj s kvalitným zariadením v hodnote podľa odberu v sume od 600€ + p… nový
Nuda 12.11.2019 14:00
Nuda
Ahoj a děkuji, z toho prvního odkazu jsem vyndal přesně problém, který se mě týká, a který bych rád… poslední
Bača 12.11.2019 18:03
Bača
Osobne mám tiež vodu so studne. takmer 30-rokov mám na prívodnom potrubí a na potrubí do boilerov (… nový
Nuda 11.11.2019 18:23
Nuda
Ahoj a děkuji za reakci, nicméně si myslím, že můj problém ta věc asi moc nevyřeší. Capík je dobrej… nový
Bača 11.11.2019 21:08
Bača

Ahoj a děkuji.
Jsem těsně pod limitem normy, což je dobrý, ale neřešil bych to, kdyby nebylo z vody cítit právě to železo. Prostě voda na chuť dobrá není, ikdyž je zdravotně nezávadná.
Ono to není jen o boileru, myčka, konvice, vodovodní baterie atd. a vše jde do pr..... ?
Taky jsem na netu viděl různé filtry, ale jak píšeš je to investice 20 - 30 tisíc, což je poměrně dost.
No třeba se ještě někdo ozve a poradí, pak už zbývá jen Láďa Hruška, ten určitě nějakou vychytávku má ?

Limit pro zelezo je danej prave strachem o zivotnost potrubi, boileru a tak, zdravotne nezavadna je i voda s nekolikanasobne prekrocenym limitem, ba prave naopak, zeleza mame ve strave relativne malo, takze ve vode dobry.(jak poznamenal nuda, zejmena pro zensky)
Mam vodu kde je zeleza cca 1.5x vic nez limit, ziju tu 11 let, boiler vydrzel 9.5 a mozna by dal i vic, kdybych treba vymenil anodu a nedlabal na to uplne. Konvice padly uz 2 a mame treti, no zelezem to teda nebylo, spis jsou to spotrebni keply. Kohoutky, plastovy trubky a podobne bez problemu, teda perlatory obcas oplachnu v octe, ale to je detail. Hajzlikovej napoustec dtto, akorat cistim, jinak je puvodni.
Spis mi zarazi ta chut. Ja mam chutove vodu velmi v pohode, dokonce i caj je uplne cistej(ale to je tim, ze mam velmi nizkej obsah vapniku, na studnu hodne netypicky nizkej a obecne ta voda je mekka). Nedela tam ty pachute neco jinyho? Cerpadlo, trubky, co ja vim... treba se to po par desitkach vycerpanejch kubiku zlepsi samo.
Prumyslove, ve vodarnach, se zelezo likviduje oxidaci a usazenim. Na provoz ve zmensenym si to moc nedovedu predstavit, ale mozna by stal za uvahu jednoduchej experiment: Napustit kybl vody, nechat ho hodinu probublavat akvaristickym kompresorem, pak ho nechat den ustat a nabrat vodu z povrchu a ochutnat, jestli je lepsi. Pokud ne, zelezem to neni. Trosicka, malilinko siranu hlinityho(vlockovac z bazenovy chemie), by tomu usazovani pomohlo, ono v ty vodarne ho tam taky sypou.

Ahoj a děkuji.
Chuť je právě na h...., je z vody cítit hodně toho železa/manganu. Vrt je rok starý, čerpadlo od jara, tudíž v tom bych problém neviděl. Od jara každý den čerpám vodu do pole, hodně stovek kubíků vody jsem odčerpal na pročištění vrtu, toť mi poradila baba co přijela udělat rozbor vody viz příloha.
Varná konvice, která je úplně rezatá nebo podobně zničené věci by až takový problém nebyl, ale nedokážu si představit, až by dala přítulkyně bílé prádlo do pračky co by z toho vylezlo ?.
Úpravu vody na bázi průmyslovém čištění samozřejmě nepřichází v úvahu, ale asi nechám udělat ještě jeden rozbor někde jinde, neb tomuhle rozboru přestávám věřit.
Ale dík za radu

Železo sa dá odstrániť, ale počítaj s kvalitným zariadením v hodnote podľa odberu v sume od 600€ + pravidelná výmena gritu náplní, lebo bordel sa niekde usadí.

https://www.zmakcovace-vody.sk/zmakcovac-vody-ecomix

Načo vyhadzovať šušne za nový rozbor ak si fyzická osoba a nemôžeš tento úkon odpísať z daní?

Však senzoricky svojimi tromi zmyslami, okom vidíš, čuchom cítiš ak čucháš odstátu vodu v kýbli a bystrým zrakom vidíš farbu v skle alebo bielej, smaltovej nádobe aj bez optického rozkladu kvapaliny v optickom spektrometri. (Možno expert by si aj hmatom a sluchom vodu rád vypočul, či v nej nebrble nejaký minerál, ako to robil klasik, herec Funes, pri ochutnávke vína po strate čuchu).

Musíš sa zmieriť so svojim stanovišťom útulnej chalupy, predávaj vodu ako železitú minerálku, stačí ju obohatiť CO2.

Podľa tabuliek a noriem sa zmestíš do limitov:
http://www.vti-cz.com/spolecnost/rozbor-vody-17

Len s prádlom, jeho postupným žlknutím, to bude horšie. Používaj do práčky nejaký odstraňovať škvŕn na bázi kysličníkov, peroxidu vodíka H2O2 spolu s pracími práškami.
Napríklad:https://eko-plienky.sk/eshop/prod_detail.php?id=667037

Alebo kupuj oblečenie od staroružovej až po čiernu farbu, posteľné prádlo nevynímajúc.

Sľováci (guru odborníci na módu, ako správne pregrblení hluční Cigáni a židáci) nebudú posmešne namietať, ak sa v SR objavíš na dovolenke v sandáloch s navlečenými ponožkami inej farby, než je biela.

Ahoj a děkuji,
z toho prvního odkazu jsem vyndal přesně problém, který se mě týká, a který bych rád odstranil. Přitom mám hodnotu Fe " jen " 0,18 mg/l. :

Železo (Fe)
- ve studnách se nachází ve vyšších koncentracích obvykle jen v případě, pokud se ve větší míře vyskytuje v horninovém podloží. Při styku se vzdušným kyslíkem se rychle oxiduje a vysráží se z vody v podobě rezavého zákalu, který si postupně sedá na dno nádoby. Zvýšený obsah železa není významným zdravotním rizikem. Od koncentrace 0,3 mg/l může negativně ovlivnit senzorické vlastnosti vody (barva, zákal), způsobuje problémy při praní (barvení prádla) a při ohřevu vody (zanáší se potrubí a spotřebiče).

Jinak k bratrům na Slovač se momentálně nechystám, naposledy jsem tam byl, když mi bylo šestnáct let, týden v termálech v Diakovcích bylo ale super, ještě minulý týden mi z toho paření bylo blbě :-). Na restauraci, tuším Delfín, kde točili myslím pivo Bažant vzpomínám hrozně rád :-).

Osobne mám tiež vodu so studne.

takmer 30-rokov mám na prívodnom potrubí a na potrubí do boilerov (el. akumulačný napojený do série s kombinovaným závesným kotlom Junkers na plyn) tento xindel:
https://www.elektronicka-uprava-vody.cz/menu/45-zakladni-informace.html

Pred dvoma rokmi mi inštalatéri menili akumulačný el. boiler pričom po rozhodení trubiek s fitingami in/out konštatovali vynikajúci výsledok, 1/2" pozinkované trubky na prívode a odvode teplej vody boli ako nové, bez nánosov. Nechceli veriť stavu, lebo údajne po tridsiatich rokoch používania sú v tejto oblasti trubky zanesené, že do ich stredu ani tenký skrutkovač nevsunú, prietok je takmer na mizine, iba čurká)

Problém zamgnetizovanej vody je vyššia tvrdosť na koncoch batérií pri výtoku, kde sa nabité častice okamžite menia na usadeniny. Chce to raz za šesť mesiacov použiť na výstupe batérie drátený kartáč a sprchovú ružicu s tryskami odmontovať a namočiť do čistého Pulrapidu alebo do octu na pár hodín.

Železo na varenie stravy ani mangán nejak neškodia zdraviu, ba práve pravidelne krámujúce female prosperujú, prekvitajú ako ružičky, ak majú prísun Fe.

No a kto by normálne zo sľušných, poctivých, pracovitých občanov chlastal vodu? Maximálne tak do doma robeného vínneho striku, aj to kupujem minerálnu vodu alebo si dám z Tesca dovliecť domov paletu Veľkopopovického Kozla (po našom, Capíka) balenú v 1,5l fľašiach.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru