Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Platba koncesionářského poplatku

Dobrý den,
koncesionářský poplatek se platí za osobu nebo za dům? Bydlíme v jednom domě společně s rodiči manželky. Poplatky za TV a rozhlas platíme s nimi na půl. Před asi dvě roky jsem si nechal na zahradě udělat přípojku elektřiny a nyní mě přišel dopis, že jsem v databázi jako neplatič a ať doložím, kde platím povinný poplatek.
Tak co teď s tím?

Předmět Autor Datum
Platí se za domácnost, která vlastní jedno či více zařízení schopné..., pokud čestně neprohlásíš, že…
Kyncl 03.11.2019 17:07
Kyncl
Ale já takové zařízení mám. Ovšem za dům to platí tchán v inkase.
Roman P. 03.11.2019 17:32
Roman P.
Zákon nemluví o "domě," ale o fyzické osobě a o společné domácnosti. Tu asi s tchánem nemáte? 348/20…
Kyncl 03.11.2019 17:35
Kyncl
Co bude nejlepší teď udělat? Přihlásit se jako poplatník? Oni to doúčtují zpětně? nový
Roman P. 03.11.2019 17:49
Roman P.
Přečti si ten zákon. Máš to hned na prvné straně. nový
Kyncl 03.11.2019 17:57
Kyncl
Protože rozhlas a televize nemá moc možností, jak kontrolovat kdo platí, vznikl způsob, že to zjišťu… nový
Zerozero 05.11.2019 10:19
Zerozero
Já se po přechodu na DBV-T2 chystám dát televizory do sběrného dvora a už si nové nepořídit. Už se t… poslední
umfa 05.11.2019 21:59
umfa

Platí se za domácnost, která vlastní jedno či více zařízení schopné..., pokud čestně neprohlásíš, že takové zařízení nemáš. Myslím, že je z toho vyjmutý mobil a příjem po internetu. Ostatně, vyhledej si znění zákona.

Protože rozhlas a televize nemá moc možností, jak kontrolovat kdo platí, vznikl způsob, že to zjišťují tak, že kontrolují to, kde je namontovaný elektroměr. Z toho vycházejí, že kde je zavedena elektřina, jsou pravděpodobně i přijímače.
Proto po zavedení elektřiny na zahradu, kde je pravděpodobně i elektroměr, jim systém označil tohle místo, že zde není placen poplatek.
Tedy pokud bydlíš s rodiči ve stejném domě, kde je jeden elektroměr a za tohle místo je poplatek placen, je tohle místo v pořádku.
V tomto případě se jedná o elektroměr na zahradě. Proto jim napiš, že v domě kde bydlíš je poplatek placen, dolož to například kopií inkasa, případně i číslem elektroměru. Doplň vysvětlení, že se jedná o přípojku na zahradu, kde není žádný přijímač.
Na přenosné přijímače a autorádia se poplatek v případě fyzických osob nevztahuje, ale pouze v případě, že je poplatek placen v domácnosti kde bydlí.
Pokud je v domě jeden elektroměr, napiš že s rodiči bydlíš ve společné domácnosti. Dál to zjišťovat nebudou, i když máte asi ve společném domě domácnosti oddělené. Jejich kontrola se odvíjí od umístění elektroměru.

Já se po přechodu na DBV-T2 chystám dát televizory do sběrného dvora a už si nové nepořídit. Už se těším na to, jak budu odhlašovat poplatek, protože jsem přestal být držitelem televizního přiímače. Můžete to udělat stejně :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru