Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plátky/puky z kulatiny/větve

Ahoj!
Řeším problém s výrobou dřevěných plátků/puků z kulatiny/větve. Materiál není 100% rovný a nikdy nebude. Jedná se o různé části stromů a jejich větví. Dřevo je už suché (z mrtvého stromu).

Mám k dispozici ruční pilu
[5286X.jpg]
Řeže perfektně, řez je rovný a nezanechává ani moc stop po řezání. Problém však je, že nejsem schopen s vysokou úspěšností řezat rovnoběžně s předchozím řezem. Vyzkoušel jsem pár domácích metod
1) kulatinu jsem si upnul upínací svěrkou a na předchozí řez jsem přiložil květináč :-) poté jsem se snažil začít řezt tak, že jsem květináč využil jako vodnítko pro můj řez. Úspěšnost cca 60%. Což je dost chabé. Potřebuju se dostat na vyšší číslo.

2) koupil jsem si 2 univerzální upínací spony na hadice, odměřil jsem si šířku plátku a umístil a utáhl spony a nechal místo pro řez. Spony jsou však příliš nízké a jako vodítko pro pilový plát nejsou vhodné - nehledě na tupení pily při každém špatném pohybu.
[60.jpg]

Kdysi jsem měl přístup k pásové pile se svěrákem a ani tehdy to nebyla žádná sranda. Stačilo, aby se po utažení svěráku pohla kulatina o milimetr a ve finálním řezu to udělalo třeba 3 milimetry.
Výsledné puky budou sloužit jako podtácky a potřebuju jich hodně... Křivé tedy být nesmí. Drobná tolerance je samozřejmě přípustná.

Ještě mě napadlo nařezat puky +- a pak to dát do protahovací hoblovky, ke které bych se eventuelně mohl dostat, ale bylo mi řečeno, že takový malý průměr puku (cca12cm) je příliš malý a hrozí úraz. Poslání každého puku skrze protahovačku je samožřejmě něco jako splněný sen :-) Protože během pár vteřin bych měl hotovo a jeden by byl jako druhý.

Pokud budete mít někdo nápad, sem s ním. Nebo třeba i jak vyřešit problém s hoblovkou, aniž bych musel každý puk přišroubovat k podkladové desce - díra po vrutu je nežádnoucí z pochopitelných důvodů.

Díky, Bartex!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nevyresila by to pokosnice(https://www.truhlarske-nastroje.cz/katalog/rucni-naradi-8/pokosnice-290/p…
bahno 30.10.2019 14:19
bahno
Ahoj! Uz jsem poprosil kamarada, aby mi na pile na deskovy material pripravil z lisovaneho tvrdeho m… nový
Bartex 30.10.2019 16:30
Bartex
Prasák to tu už napsal. Musíš upnout větev do nějakého přípravku, který má dvě na sebe kolmé plochy… poslední
nerady 30.10.2019 22:30
nerady

Ahoj! Uz jsem poprosil kamarada, aby mi na pile na deskovy material pripravil z lisovaneho tvrdeho materialu, ktery je tvrdy lec krehky, nasledujici 2 stejne kousky. Viz obrazek v priloze. Tloustka je 13mm a vzniknou mi takove dva hrebeny. Ty pres hranu nasroubuju k desce, ktera bude slouzit jako podklad. Sirka kotouce, kterym mi vyreze ty zarezy je 3mm. Vetev polozim doprostred a k podlozce pripnu dvema sverkama, ktere budou drzet vsechno pohromade. Rez jen nacnu na nekolika mistech a pak to vytahnu, upnu naprazdno a doriznu. Myslim, ze mam vyhrano.

Prasák to tu už napsal. Musíš upnout větev do nějakého přípravku, který má dvě na sebe kolmé plochy (někde na kraji kulatiny) tak, aby jsi mohl uřezat co nejvíc koleček bez změny upnutí. Přípravek pak posouvat dle síly proti nějakému dorazu a udělat si boční vedení na svoji pilu. Dle mého názoru je to ale ptákovina. Zašel bych do nějaké truhlárny a jak píše Umfa nechal bych si to nařezat. V domácích podmínkách bez strojů a pokud toho chceš udělat víc kusů na tom necháš ruce. Kdysi si něco podobného na mě vymyslela moje žena. Upnul jsem olivovník do svěráku a řezal to na pásové pile u kamaráda a pak u něj zbrousil na pásové brusce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru