Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plátky/puky z kulatiny/větve

Ahoj!
Řeším problém s výrobou dřevěných plátků/puků z kulatiny/větve. Materiál není 100% rovný a nikdy nebude. Jedná se o různé části stromů a jejich větví. Dřevo je už suché (z mrtvého stromu).

Mám k dispozici ruční pilu
[5286X.jpg]
Řeže perfektně, řez je rovný a nezanechává ani moc stop po řezání. Problém však je, že nejsem schopen s vysokou úspěšností řezat rovnoběžně s předchozím řezem. Vyzkoušel jsem pár domácích metod
1) kulatinu jsem si upnul upínací svěrkou a na předchozí řez jsem přiložil květináč :-) poté jsem se snažil začít řezt tak, že jsem květináč využil jako vodnítko pro můj řez. Úspěšnost cca 60%. Což je dost chabé. Potřebuju se dostat na vyšší číslo.

2) koupil jsem si 2 univerzální upínací spony na hadice, odměřil jsem si šířku plátku a umístil a utáhl spony a nechal místo pro řez. Spony jsou však příliš nízké a jako vodítko pro pilový plát nejsou vhodné - nehledě na tupení pily při každém špatném pohybu.
[60.jpg]

Kdysi jsem měl přístup k pásové pile se svěrákem a ani tehdy to nebyla žádná sranda. Stačilo, aby se po utažení svěráku pohla kulatina o milimetr a ve finálním řezu to udělalo třeba 3 milimetry.
Výsledné puky budou sloužit jako podtácky a potřebuju jich hodně... Křivé tedy být nesmí. Drobná tolerance je samozřejmě přípustná.

Ještě mě napadlo nařezat puky +- a pak to dát do protahovací hoblovky, ke které bych se eventuelně mohl dostat, ale bylo mi řečeno, že takový malý průměr puku (cca12cm) je příliš malý a hrozí úraz. Poslání každého puku skrze protahovačku je samožřejmě něco jako splněný sen :-) Protože během pár vteřin bych měl hotovo a jeden by byl jako druhý.

Pokud budete mít někdo nápad, sem s ním. Nebo třeba i jak vyřešit problém s hoblovkou, aniž bych musel každý puk přišroubovat k podkladové desce - díra po vrutu je nežádnoucí z pochopitelných důvodů.

Díky, Bartex!

Předmět Autor Datum
To do hoblovky nejde,jedine soustruh a nebo čelní bruska.
Kenav 28.10.2019 15:57
Kenav
Freza ty brusko:-D
jezekhifi 28.10.2019 16:24
jezekhifi
Přikláním se k čelní brusce.Hrubším smirkem srovnat a jemnějším doladit.Je to také bezpečnější.
kap.dabac 28.10.2019 16:45
kap.dabac
horní frézkou by to šlo taky srovnat jednu stranu pak uříznout silnější plátek položit do rámečku na…
Peru 28.10.2019 18:50
Peru
Ahoj, díky za odpověď, ale já to potřebuju zvládnout s tím, co mám. O desetitisících navíc v nástroj…
Bartex 29.10.2019 21:54
Bartex
Cirkulárka - kotouč s co možná nejvíce zuby - kolíbka (nebo kolejničky na stole s možností upnutí ku…
nerady 28.10.2019 21:49
nerady
Ahoj, prosím, potřebuju vyřešit vedení pily, kterou mám. Kdybych měl ve sklepě v paneláku cirkulárku…
Bartex 29.10.2019 21:55
Bartex
Kdybych tohle řešil já, použil bych formátovací pilu. Stačí tu kulatinu přitisknout k opěrce a šoupa…
umfa 29.10.2019 06:39
umfa
Ahoj, jak tu formátovací pilu vyrobím z té pilany, kterou mám doma? Počkej... nevyrobím. Takže párek…
Bartex 29.10.2019 21:56
Bartex
Udělat dva přesné paralelní řezy není bez přístupu k pracovním vhodným strojům opravdu tak jednoduch…
Zerozero 29.10.2019 08:03
Zerozero
Ahoj, já mám ty pily dvě, akorát nevím, jestli jsem ochotný je navrtat kvůli spojení. Také mě to nap…
Bartex 29.10.2019 22:03
Bartex
Sice nechápu, jak funguje ten květináč, ale budiž. Ale stejně si myslím, že to co píšu, je to nejjed…
Zerozero 30.10.2019 13:46
Zerozero
Jelikož neumím řezat rovně, pořídil jsem si kdysi v nějakém BAUcosi něco podobného tomuhle: [7823660…
jirka44 29.10.2019 18:28
jirka44
Ahoj! Přesně k tomuto jsem měl kdysi přístup, akorát to bylo na elektřinu a nastavil jsem si akorát…
Bartex 29.10.2019 21:58
Bartex
Tak tu kulatinu upevni k nějaké desce a řež to i s tou deskou. Tím dosáhneš toho, že se bude "tvářit…
Prasak 29.10.2019 22:29
Prasak
Už k té pásové pile nemám přístup. I to jsem kdysi zkoušel. Přistrečoval jsem to k desce na spoustě…
Bartex 29.10.2019 22:40
Bartex
Ještě mám jeden nápad. Uřezal bych si puky plus minus 3mm a všechny vyšší než požadavaný finální výs…
Bartex 29.10.2019 23:09
Bartex
Vezměte tu vaši kulatinu a zkuste ji na hoblovce napříč vláken ohoblovat. Uvidíte, že drevo se napří…
miran 30.10.2019 07:58
miran
Možná by to šlo s pokosovou pilou,s jemnějším kotoučem a nějakou dorazovou plochou proti řezu.Jestli…
Karel04 30.10.2019 08:11
Karel04
Nevyresila by to pokosnice(https://www.truhlarske-nastroje.cz/katalog/rucni-naradi-8/pokosnice-290/p…
bahno 30.10.2019 14:19
bahno
Ahoj! Uz jsem poprosil kamarada, aby mi na pile na deskovy material pripravil z lisovaneho tvrdeho m…
Bartex 30.10.2019 16:30
Bartex
Prasák to tu už napsal. Musíš upnout větev do nějakého přípravku, který má dvě na sebe kolmé plochy… poslední
nerady 30.10.2019 22:30
nerady

Kdybych tohle řešil já, použil bych formátovací pilu. Stačí tu kulatinu přitisknout k opěrce a šoupat vozíkem jako když v lahůdkách krájejí salám :-) Kvalitní pila s vhodným pilovým kotoučem dělá tak čistý řez, že ani není potřeba to dřevo brousit. Bohužel stojí řádově desítky tisíc a více.

Udělat dva přesné paralelní řezy není bez přístupu k pracovním vhodným strojům opravdu tak jednoduché.
Kdybych to řešil já, nebyl by pro mě problém si vyrobit vhodný přípravek, ale nevím, jaké máš možnosti. Tak jsem jen zapřemýšlel, co by se dalo udělat i doma, nebo někde u kamaráda v dílničce.
Napadlo mě jedno ne dokonalé, ale možná schůdné řešení. Pokud by stačila výška rámu aby se kulatina vešla, šlo by použít takovou pilku na železo https://www.demashop.cz/rucni-pilky/dema-rucni-pilka-na-kov-300-mm-ms300-11113.html?utm_source=biano.cz&utm_medium=bianoczcpc&utm_content=90764017&utm_campaign=biano%2Bzahradni-naradi&utm_term=11e9fa17-12f3-d838-9c8d-0242b0619a76 pokud ne takové rámy vyrobit z pásoviny. Lze do ni koupit i plátky na dřevo, nebo použít na železo, byl by jemný řez ale jde to pomaleji.
Dva takové rámy spojit šrouby přes distanční sloupky čtyřmi šrouby v kolmých částech rámů, případně i ve vodorovné části. Tedy vepředu, vzadu i nahoře. Tak aby spojení bylo pevné a ve vzdálenosti tak, aby řezné plátky byly v požadované vzdálenosti.
Potom řezat pokud možno co nejrovněji a kolmo. paralelní řez vznikne automaticky dvěma plátky vedle sebe. Plátky v pilkách napnout co nejvíce, aby se nevlnily. Při řezání by na konci kulatiny vždy vzniknul kousek odpadu.
Pokud bych rámy vyráběl, nejprve bych se podíval v železářství, jaké vhodné plátky se dají koupit, byly by vhodné nějaké širší, lépe se udrží rovina řezu. Možná by bylo velmi vhodné, koupit ještě jednu takovou pilku co máš, oddělat držadla a rámy udělat na míru těch pil. Šlo by, pokud je pilka dost dlouhá, sešroubovat takto jen samotné dvě pilky na koncích. Ale pokud by nebyly ty napínací rámy, spojení nebude možná tak pevné, protože pilky nebudou napnuté. I když vzhledem k tomu, že jsou pilky široké, mohly by být dost pevné i samotné.
Nápad není asi dokonalý, ale snad použitelný a snadno realizovatelný. :puff::beer:
Ještě zajímavost, já bych ten problém nemusel řešit. Mám cirkulárku, kde je prodloužená část, kde se upíná kotouč.
Lze tedy upnout dva i tři kotouče vedle sebe přes distanční podložky. Je to potom to co navrhuji ale ve strojním rotačním provedení.

Ahoj, já mám ty pily dvě, akorát nevím, jestli jsem ochotný je navrtat kvůli spojení. Také mě to napadlo, že bych jedním řezem vytvořil jeden puk a pak bych musel poskočit a zase dvěmi řezy udělat další puk... Já spíše potřebuju jen vodítko pro pilu. Nemusí to být na setiny milimetru... Asi koupím lepší květináč a pojedu podle něj. :-D

Sice nechápu, jak funguje ten květináč, ale budiž.
Ale stejně si myslím, že to co píšu, je to nejjednodušší, co se dá vymyslet a přesto by výsledek byl
velmi dobrý. Myslím, že navrtání čtyřek dírek tak 4mm v průměru by nebyl problém. A po použití by nebyl problém zase
pilky rozdělit. Ty dírky v listu pilky by neměly naprosto žádný význam.

Ahoj!
Přesně k tomuto jsem měl kdysi přístup, akorát to bylo na elektřinu a nastavil jsem si akorát rychlost řezu. Po upnutí do svěráku, který toho byl součástí byl problém s tím, že kulatina není nikdy rovná (je to přírodní neopracované dřevo) a tudíž každý milimetr který se pohnul při upnutí (při posunutí na další řez) znamenal třeba 3-5 mm úhyb na řezu. Toto mi nepomůže...

Ještě mám jeden nápad. Uřezal bych si puky plus minus 3mm a všechny vyšší než požadavaný finální výsledek. K jedné delší a širší desce bych je přilepil na krajích mamutem na 2 body a pak bych to celé poslal do protahovací hoblovky. Nacpal bych je co nejblíže k sobě, aby se vzájemně opíraly. Zespod je potom jen odříznu zalamovacím nožíkem jeden po druhém a zbytky mamutu odbrousím excentrickou bruskou. Myslíte, že to mamut udrží?

Vezměte tu vaši kulatinu a zkuste ji na hoblovce napříč vláken ohoblovat. Uvidíte, že drevo se napříč přes vlákna kvalitně ohoblovat nedá. A k tomu si představte ten rachot, až vám jeden uvolněný kousek změní protahovačku ve šroťák.

Ahoj! Uz jsem poprosil kamarada, aby mi na pile na deskovy material pripravil z lisovaneho tvrdeho materialu, ktery je tvrdy lec krehky, nasledujici 2 stejne kousky. Viz obrazek v priloze. Tloustka je 13mm a vzniknou mi takove dva hrebeny. Ty pres hranu nasroubuju k desce, ktera bude slouzit jako podklad. Sirka kotouce, kterym mi vyreze ty zarezy je 3mm. Vetev polozim doprostred a k podlozce pripnu dvema sverkama, ktere budou drzet vsechno pohromade. Rez jen nacnu na nekolika mistech a pak to vytahnu, upnu naprazdno a doriznu. Myslim, ze mam vyhrano.

Prasák to tu už napsal. Musíš upnout větev do nějakého přípravku, který má dvě na sebe kolmé plochy (někde na kraji kulatiny) tak, aby jsi mohl uřezat co nejvíc koleček bez změny upnutí. Přípravek pak posouvat dle síly proti nějakému dorazu a udělat si boční vedení na svoji pilu. Dle mého názoru je to ale ptákovina. Zašel bych do nějaké truhlárny a jak píše Umfa nechal bych si to nařezat. V domácích podmínkách bez strojů a pokud toho chceš udělat víc kusů na tom necháš ruce. Kdysi si něco podobného na mě vymyslela moje žena. Upnul jsem olivovník do svěráku a řezal to na pásové pile u kamaráda a pak u něj zbrousil na pásové brusce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru