Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Plátky/puky z kulatiny/větve

Ahoj!
Řeším problém s výrobou dřevěných plátků/puků z kulatiny/větve. Materiál není 100% rovný a nikdy nebude. Jedná se o různé části stromů a jejich větví. Dřevo je už suché (z mrtvého stromu).

Mám k dispozici ruční pilu
[5286X.jpg]
Řeže perfektně, řez je rovný a nezanechává ani moc stop po řezání. Problém však je, že nejsem schopen s vysokou úspěšností řezat rovnoběžně s předchozím řezem. Vyzkoušel jsem pár domácích metod
1) kulatinu jsem si upnul upínací svěrkou a na předchozí řez jsem přiložil květináč :-) poté jsem se snažil začít řezt tak, že jsem květináč využil jako vodnítko pro můj řez. Úspěšnost cca 60%. Což je dost chabé. Potřebuju se dostat na vyšší číslo.

2) koupil jsem si 2 univerzální upínací spony na hadice, odměřil jsem si šířku plátku a umístil a utáhl spony a nechal místo pro řez. Spony jsou však příliš nízké a jako vodítko pro pilový plát nejsou vhodné - nehledě na tupení pily při každém špatném pohybu.
[60.jpg]

Kdysi jsem měl přístup k pásové pile se svěrákem a ani tehdy to nebyla žádná sranda. Stačilo, aby se po utažení svěráku pohla kulatina o milimetr a ve finálním řezu to udělalo třeba 3 milimetry.
Výsledné puky budou sloužit jako podtácky a potřebuju jich hodně... Křivé tedy být nesmí. Drobná tolerance je samozřejmě přípustná.

Ještě mě napadlo nařezat puky +- a pak to dát do protahovací hoblovky, ke které bych se eventuelně mohl dostat, ale bylo mi řečeno, že takový malý průměr puku (cca12cm) je příliš malý a hrozí úraz. Poslání každého puku skrze protahovačku je samožřejmě něco jako splněný sen :-) Protože během pár vteřin bych měl hotovo a jeden by byl jako druhý.

Pokud budete mít někdo nápad, sem s ním. Nebo třeba i jak vyřešit problém s hoblovkou, aniž bych musel každý puk přišroubovat k podkladové desce - díra po vrutu je nežádnoucí z pochopitelných důvodů.

Díky, Bartex!

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny